Najmlađi šampion u istoriji srpskog automobilizma se plaši kiše

Nikola Miljković je najmlađi srpski i evropski šampion u vožnji brdskim stazama. Prvu titulu je osvojio, a još nije imao dovoljno godina da dobije vozačku dozvolu. Jedini je vozač u istoriji srpskog automobilizma koji je sa 20 godina zabeležio osam pobeda u šampionatu Evrope. Koliko mu je naklonjena publika u regionu i kako izgleda pobeđivati na najvećim trkama Starog kontinenta sa već izlizanim gumama?

Za Nikolu Miljkovića ne postoji brdo koje ne može da savlada. Pod njegovim točkovima pala su sva u Evropi. A ima tek 21 godinu. Pre nekoliko dana iz Španije je doneo pehar – titulu šampiona Evrope, i to najmlađeg. Bez podrške tima, kaže, ne bi uspeo.

Koliko sekundi te nekad deli od prvog mesta?

"Ove godine sam u Portugaliji izgubio pobedu za 0,02 sekunde, tako da – svaki delić staze je bitan da se odvoza kako treba", rekao je Miljković.

Pobedio je na stazama Francuske, Austrije, Češke. Svaka je podjednako važna, ali jednu u regionu izdvaja.

"Hrvatska, pošto je to obeležna trka za titulu šampiona Evrope. Staza je i pored kiše bila prepuna publike i na kraju je publika napravila bakljadu", otkrio je on.

Publika mu je naklonjena, ali neretko se bori protiv kiše. Tada je svaki kilometar uspeh, a problem je nedostatak novca.

"Tada uglavnom strepimo, jer ne znamo da li ćemo uspeti da izdržimo sa jednim parom guma koji je vožen već 2-3 trke, pa ja dam još više od sebe i preko svojih mogućnosti, tako da je par puta bilo i izletanja iz tog razloga."

Da li presudi talenat ili iskustvo?

"Pa, želja – želja i rad, i iskustvo ako se ima, nije moguće da se izgura, posebno u ovakvim situacijama kada nema dovoljno novca".

Želja mu ne nedostaje. Čim je izašao iz kolica za bebe, seo je u trkački auto.

"Koliko se sećam, prvi put sam upalio auto sa 3 godine."

Ti si postao prvi put šampion i pre nego što si imao vozačku dozvolu. Kako?

"Prvi put sam pobedio u Bosni i Hercegovini sa 15 godina, tada naravno nisam imao vozačku dozvolu. Te godine postao sam najmlađi šampion u istoriji srpskog automobilizma, ujedinio titule na brdskom i kružnom šampionatu."

Da uđe u trku za najviši svetski tron, deli ga evropski šampionat u kružnim trkama. Planira ga već u sledećoj sezoni. Ako bude imao budžet, šanse su velike da pod srpskom zastavom najmlađi evropski prvak osvoji svet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво