Читај ми!

S.U.Z.U.K.A.

Spektakularno odustajanje vodećeg vozača usled kvara motora, dupla pobeda za tim čiji pogon je u najboljem slučaju tek treći po snazi u karavanu, a čiji vozači su kroz nekoliko uzastopnih krivina demonstrirali Masterklas u fer trkanju, podijum za srećka koji je pregrmeo udes u prvoj krivini, najnespretnije preticanje još od vremena Kamui-sana i sledstvenu kaznu, pa iz svega izašao kao ogroman favorit za titulu, uz šokantno odustajanje zbog otkazivanja kočnica pri 300 na sat, otkačenu gumu, neizbežne teorije zavere i malo šampanjca sa ukusom patike je najkraći mogući opis trke koju smo gledali prethodnog vikenda u Maleziji.

Ukoliko posle toga - a ni Singapur nije bio loš, zar ne - neko i dalje smatra da je nova era Formule 1 dosadna rekao bih da će mu ubuduće biti makar malo teže da tu svoju opservaciju argumentovano brani. Najlepše od svega, ako je suditi po jutrošnjim kvalifikacijama, dobar period bi mogao da se nastavi i u Japanu. Kao i u prethodne dve godine, Rozberg će u trku krenuti kao vodeći - što na Suzuki i nije neka prednost jer statistički gledano prvoplasirani sa treninga ima manje od 50% šansi za pobedu - ali uz marginu od samo 13 hiljaditih delova sekunde i relativno malu razliku u odnosu na Ferari i Red Bul, na obali Pacifika bi mogao da nas obraduje još jedan u nizu klasika zbog kojih je Hugenholcova lepotica visoko na listi omiljenih i vozačima i navijačima.

Zbog idealne kombinacije svih mogućih tipova krivina, velike prosečne brzine i „tečnog" kruga, ali i relativno male širine asfalta sa čije obe strane vreba pretežno šljunčana sigurnosna površina, malo staza na svetu toliko testira i automobil i vozača, dok prisustvo maštovitih navijača čiji entuzijazam za Formulu 1 se godinama ne smanjuje kreira jedinstvene kulise za obično veoma uzbudljiva dešavanja na trci za Veliku nagradu Japana. Glavna tema i ovog vikenda biće obračun dva Mercedesa, ali za razliku od prethodnog dela sezone, dešavanja van staze postaju skoro jednako zanimljiva kao i samo trkanje. Kao i obično, prednjači dvostruki uzastopni šampion, koji je kroz čitavu karijeru svojim emocionalnim, ali često i poprilično nezrelim izjavama i postupcima umeo da bude svoj najveći neprijatelj.

U Maleziji je tako Luis ponovo dao materijala teoretičarima zavere, izjavom da neko očigledno ne želi da on osvoji titulu, jer od svih agregata sa trokrakom zvezdom, strada samo njegov. I bez statističkog dokazivanja da nije baš tako, sama poruka je bila toliko pogrešna da je pod pritiskom tima Hamilton još istog dana objasnio da je misteriozni neko koji mu se isprečio na putu do titule niko drugi do Bog, što - ako istrajni ateista sme da primeti - u slobodnom tumačenju može da zazvuči gotovo kao blasfemija. No, kao da mu to nije bilo dovoljno, Luis je i u Japanu nastavio sa gafovima van staze, prvo krajnje neprofesionalnim ponašanjem na oficijelnoj konferenciji za medije, a zatim i odbijanjem da odgovara na pitanja po završetku kvalifikacija, usled kritika koje je za svoje Snepčet avanture pretrpeo u (uglavnom) britanskoj štampi.

Koliko je zaostajanje za Rozbergom tokom celog vikenda posledica te trenutne Luisove emocionalne nestabilnosti verovatno nikad nećemo saznati, ali pobeda u Japanu - gde je u prethodne dve sezone upravo sa druge pozicije prvi stizao do karirane zastave - ili bar plasman iznad Rozberga na kraju trke je jedini tonik koji bi mogao da ublaži stres aktuelnog šampiona. Na njegovu žalost, a našu radost, kao retko kada ranije ovog vikenda će se pitati i neki drugi. Ferari je posle dužeg vremena imao, čini se i za njih iznenađujuće dobre kvalifikacije, uz skoro pa prihvatljiv zaostatak za Mercedesom, ali bitnije, prednost u odnosu na Red Bul. Na stazi gde preticanje ni sa DRS-om nije naročito jednostavno dobar start bi i italijanskoj i austrijskoj ekipi mogao da pruži šanse da se do kraja trke ravnopravno nose sa Srebrnim strelama, tim pre što već neko vreme i jedni i drugi na slobodnim treninzima pokazuju da sa punim rezervoarima i te kako mogu da prate Mercedes. Ipak, Konjićima će ograničavajući faktor biti obavezan period na narandžastoj, tvrdoj gumi, na kojoj im konstantno izmiče optimalna temperatura, dok će Bikovi imati problem u poslednjem sektoru, gde dugačak period pod punim gasom ogoljava slabosti Renoovog pogona, ali i Mercedes evidentno ima problem sa motorom koji nije onoliko pouzdan koliko smo svi mislili.

Autsajderi - praktično svi vozači van prvoplasirana tri tima - ovog vikenda mogu samo da se nadaju kiši koja bi u toku noći između subote i nedelje mogla da nakvasi autodrom, ali ni ona neće biti dovoljna bez vanrednih događaja, kojih doduše prethodnog vikenda nije nedostajalo. Posebno je razočarao Meklaren, čiji automobil je na fabričkoj stazi pokazao sve svoje slabosti, kako na strani motora, tako i na strani šasije, dok će Has čija oba vozača su se po prvi put u istoriji plasirala među prvom desetoricom imati zadatak da smeta u direktnoj borbi Fors Indije i Vilijamsa za četvrtu poziciju u plasmanu konstruktora. Kome je sve ovo dovoljno zanimljivo da žrtvuje malo spavanja u nedeljno jutro neka sat navije bar koji minut pre sedam. Nadam se da će onima kojima nije, sutra biti žao.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара