Rozberg pobedio u trci za Veliku nagradu Belgije

Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Belgije i na devet bodova smanjio zaostatak za vodećim u generalnom plasmanu, klupskim kolegom Luisom Hamiltonom koji je trku završio na trećem mestu, iako je startovao sa začelja.

Rozberg je tako ostvario 20. pobedu u prvenstvu, šestu u sezoni, a svoju prvu na stazi Spa Frankoršan. Nemac je trku završio za sat, 44 minuta, 51 sekundu.

On je vodio od početka do kraja trke, koja je u 10. krugu prekinuta zbog udesa vozača Renoa Kevina Magnusena, koji je pri velikoj brzini udario u zaštitni zid i potpuno uništio bolid. Magnusen je povredio levi članak i odveden je u bolnicu.

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Danijel Rikardo sa zaostatkom od 14,113 sekundi, a treći je bio Luis Hamilton koji je pre trke imao kaznu od 55 mesta i krenuo je sa začelja. On je prošao kroz cilj sa 27,634 sekunde zaostatka za pobednikom.

Vozači Fors Indije Niko Hulkenberg i Serhio Peres zauzeli su četvrto i peto mesto, a šesti je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija. Bodove su još osvojili vozač Meklarena Fernando Alonso koji je startovao iz poslednjeg reda zbog kazne, Valteri Botas iz Vilijamsa, Kimi Raikonen iz Ferarija i vozač Vilijamsa Felipe Masa.

Rozberg je dobro startovao sa pol pozicije i zadržao prvo mesto, a iza njega vozači Ferarija su pretekli Maksa Verstapena, koji je pokušao da vrati drugu poziciju, ali tada je došlo do kontakta Fetela i Raikonena.

Posle toga Verstapen je u drugom krugu morao u boks na zamenu krila, a u boks je otišao i Raikonen kome se u jednom trenutku zapalio bolid, pa su mehaničari morali da gase požar.

Hamilton, koji je startovao sa poslednjeg mesta, je dobro krenuo, nadoknadio je šest pozicija i popeo se na 15, a Alonso je popravio plasman za 11 mesta i došao na 11.

Zbog haotičnog starta ali i kvara na bolidu ekipe Toro Roso Karlosa Sainca, uveden je virtuelni "sejfti kar" i vozači nisu smeli da se pretiču. Kada je trka nastavljena Rozberg je imao četiri sekunde prednosti ispred pratilaca.

Bezbednosno vozilo izašlo je na stazu u šestom krugu, pošto je Kevin Magnusen iz Renoa izgubio kontrolu, udario u zaštitni zid i uništio bolid. On je bezbedno izašao iz vozila, ali je povredio levi članak, zbog čega je odveden u bolnicu.
U 10. krugu trka je prekinuta dok su redari popravljali zaštitni zid i čistili stazu od delića bolida. Vozači su posle toga izašli iz svojih bolida i otišli u boksove. U trenutku prekida Rozberg je bio prvi, Rikardo drugi, treći je bio Hulkenberg, Alonso četvrti, a peti Hamilton. Pre trke Alonso i Hamilton su imali kaznu od ukupno 120 mesta.

Svi vozači su tokom pauze promenili gume, a trka je nastavljena iza "sejfti kara", koji je posle jednog kruga napustio stazu. Rozberg je odmah stekao 1,3 sekunde prednosti nad Rikardom, a u tim trenucima Verstapen i Raikonen su se borili za 14. mesto, a Hamilton je obišao Alonsa za četvrto.

Rozberg je sigurno čuvao prvo mesto, a Fetel je obišao Grožana za deveto. U tim trenucima dobro je vozio Hamilton i u 19. krugu obišao je Hulkenberga i preuzeo treće mesto.

Aktuelni šampion je u 22. krugu otišao u boks, gde se zadržao duže nego što je planirano pa se na stazu vratio kao deveti.

Na polovini trke Rozberg je sigurnom vožnjom stekao 8,3 sekunde prednosti nad Rikardom, a ubrzo i 10 sekundi, iza njega bio je Rikardo, a iza Red Bulovog bolida vozio je Hamilton, sa 1,5 sekundi zaostatka.

Britanac je zatim otišao i treći put u boks na zamenu guma pa se na stazu vratio sa 18 sekundi zaostatka za Rikardom.

Hamilton je do kraja trke bio najbrži na stazi, smanjivao je zaostatak za Rikardom, ali nije uspeo da ga pretekne i ostao je treći. Raikonen je u završnici uspeo da obiđe Masu i zauzeo je deveto mesto.

Naredna trka u šampionatu voziće se naredne nedelje u Monci, za Veliku nagradu Italije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво