Читај ми!

Rozberg pobedio u trci za Veliku nagradu Evrope

Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je u trci za Veliku nagradu Evrope u Bakuu i uvećao prednost u generalnom plasmanu nad klupskim kolegom Luisom Hamiltonom na 24 boda.

Rozberg je do pete pobede u sezoni, a 19. pobede u karijeri došao za sat, 32 minuta, 52 sekunde,366.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Sebastijan Fetel sa 16,696 sekundi zaostatka, a treći je bio Serhio Peres iz Fors Indije za zaostatkom od 25,241 sekundu.

Četvrto mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, a peti je bio aktuelni svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa.

Bodove su još osvojili Valteri Botas iz Vilijamsa, vozači Red Bula Danijel Rikardo i Maks Verštapen, Niko Hulkenberg iz Fors Indije i vozač Vilijamsa Felipe Masa.

Rozberg je krenuo sa pol-pozicije i bez problema je sigurnom vožnjom sačuvao prvo mesto. On je prvi u šampionatu sa 141 bodom, a Hamilton na drugom mestu ima 117.

Za razliku od prethodnih trka, start u Bakuu je prošao bez drame. Prva trojica su zadržali svoje pozicije, na čelu sa Rozbergom koji je krenuo sa pol-pozicije.

Hamilton je zadržao 10. mesto, a do kraja šestog kruga popeo se na osmo. U šestom krugu Fetel je obišao Rikarda za drugo mesto, a u tim trenucima vodeći Rozberg stekao je sedam sekundi prednosti. Raikonen i Peres su "jurili" Rikarda, koji je posle toga otišao u boks i na stazu se vratio kao 13.

U sedmom krugu odustao je Danil Kvjat, a u narednom Raikonen je otišao u boks, pa su se Botas i Hamilton popeli na četvrto i peto mesto. Aktuelni svetski prvak je u 11. krugu preuzeo četvrto mesto od Botasa, a u tim trenucima najbrži na stazi je bio Rozberg, koji je iz kruga u krug uvećavao prednost, pa je u 13. imao skoro 15 sekundi nad Fetelom.

Sudije su kaznile Raikoenena sa pet sekundi, pošto je prešao liniju u boksu. U 16. krugu Hamilton je otišao u boks i na stazu se vratio na devetom mestu, ispred Verštapena, a zatim je Peres otišao na zamenu guma i vratio se ispred Britanca.

Rozberg je u 22. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na prvo mesto, a njegov klupski kolega Hamilton je dobro vozio i obišao je Peresa na petom mestu. On je međutim prijavio da ima problema sa bolidom, najverovanije sa napajanjem i putem radija je pitao šta može da uradi, koje dugme da pritisne, ali iz boksa nisu smeli da mu odgovore da ne bi prekršili pravila. Peres mu je u međuvremenu "pobegao" na 10 sekundi.

Za razliku od klupskog kolege Rozberg nije imao problema, on je sigurnom vožnjom čuvao prednost od više od 15 sekundi nad Fetelom. Činilo se da je Hamilton na kratko pronašao rešenje, odvezao je najbrži krug, ali je posle toga usporio i vozio čak dve sekunde sporije od Rozberga.

Do kraja trke Rikardo je preuzeo sedmo mesto od Verštapena, a Peres je u poslednjem krugu obišao Raikonena i osvojio treće mesto. Peres bi bio treći i da je trku završio iza Raikonena, pošto je Finac imao kaznu dodavanja pet sekundi na plasman, a nije imao toliku prednost nad Peresom.

Naredna trka u šampionatu voziće se 3. jula za Veliku nagradu Austrije.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво