Читај ми!

Uskršnja trka

Nije preveliko iznenađenje da, poslovično nezainteresovani za stvari izvan njihovog sveta, zapadni mediji do sada uopšte nisu registrovali da se ovogodišnja Velika nagrada Rusije vozi baš na dan kada zemlja domaćin slavi Uskrs. Što je šteta, jer gledajući tabelu posle prve tri trke, jasno je da imamo priličan broj vozača i timova čijoj je ovogodišnjoj kampanji očajnički potrebno – vaskrsnuće.

Prvi na toj listi je aktuelni svetski šampion. Posvećeni katolik, Luis Hamilton je poznat kao izrazito religiozna osoba i, mada julijanski kalendar ove godine „kasni" za gregorijanskim celih 5 nedelja, možda mu baš uskršnji vikend u Rusiji donese sada već preko potreban preokret. Rozberg je u Kini upisao i treću pobedu (šestu uzastopnu ako računamo i prošlu sezonu) i sada ima 36 bodova prednosti nad Hamiltonom; još bitnije, statistika kaže da su u istoriji samo šestorica vozača uspeli da trijumfuju na prve tri trke sezone i svaki se na kraju godine okitio šampionskom titulom. Pri tome, za razliku od Hamiltona, koji sve manje uspešno glumi opuštenost, Nikova zdravorazumska logika poprilično imponuje: "Ja jesam dobro vozio, ali moji konkurenti su imali prilično loš početak sezone. Oni će se oporaviti, a pogotovo Luis. Ima još mnogo do kraja".

Da, ove godine nas čeka rekordna 21 trka i tek smo prešli prvu sedminu puta, ali Formula 1 je mnogo više od pukih brojki. U sportu u kojem o prvoj startnoj poziciji neretko odlučuju hiljaditi delovi sekunde, ponekad se zaboravlja da se zaostatak nadoknađuju u glavi, jednako koliko i na stazi. Luis Hamilton, kao i svi veliki šampioni uostalom, nije podešen za okruženje u kojem je neko brži od njega i svaka nova Rozbergova pobeda - u identičnom automobilu - šalje dodatni zbunjujući signal, pitanje na koje ne postoji logičan odgovor: zbog čega je Niko odjednom bolji?
Prevelika opuštenost? Distrakcija usled silnih džet-set zabava? Ili možda čista (ne)sreća? Verujem da svako od nas ima svoj odgovor, ali jedno je sigurno - jedini odgovor koji će Luisu pomoći je onaj na stazi. Divna stvar kada ste trostruki svetski šampion je što vam nije potrebno mnogo da povratite samopouzdanje - jedna dobra trka i ponovo ćemo imati Hamilton koga znamo. Ali to mora biti naredna trka.

A to je, gle čuda, Soči. Gde je na jedine dve prethodno održane trke trijumfovao - Luis Hamilton. Klasični tilkedrom na samoj obali Crnog mora nije baš pronašao svoje mesto u srcima navijača van Rusije, ali pomeranje trke sa oktobra na maj bi moglo da pomogne da se ta slika promeni. Dok hladno i ne naročito inspirativno okruženje - staza vijuga između poprišta zimskih olimpijskih igara 2014. godine - svakako ostaje, očekivano povećanje temperature staze za dvadesetak stepeni bi moglo da odigra ključnu ulogu u izbegavanju ponavljanja dosadnih trka koje smo gledali prilikom prethodna dva gostovanja u Rusiji.

Posebno će biti interesantno videti kako će toplija staza uticati na performanse guma prilikom prolaska kroz već čuvenu krivinu 3 (nije li vreme da dobije zvanično ime dostojno svoje grandioznosti?), polukrug oko platoa na kojem su se dodeljivale olimpijske medalje. Pri hladnijem asfaltu prednja desna guma je prilično lako trpela enormne lateralne sile u krivini koja traje čitavu večnost, ali šta ako ovaj put ne bude tako? Uz ponovo različit izbor guma vodećih timova, sva će prilika da će za Soči važiti ona dečja - treća sreća.

Ferari i dalje više vreba nego što zaista preti na stazi ali kada se napokon sve kockice slože - kvalitetan petak, dobre kvalifikacije, pametan izbor guma i, čini mi se najvažnije od svega, vreo asfalt - Mercedes će dobiti takmaca kakvog nije imao u prethodne dve sezone. Fetel je van automobila simpatičan momak sa vanrednim smislom za humor, ali za volanom upravo nemilosrdna, na sve spremna proračunata mašina i ako takvim stavom i neće pridobiti mnogo poštovalaca, upravo je ono što je Maranelu potrebno da bi se Skuderija vratila na stranu pobednika. U Kini je, ne prvi put, Kimi bio jedna od Fetelovih žrtava i ne mogu a da se ne zapitam da li će Finac još dugo lakonski prihvatati takve ishode, sada kada posle mnogo godina ima na raspolaganju automobil koji može da se bori za vrh. Za njegovo, a i za naše dobro, nadam se da neće.

Tu je sada i Red Bul, kojem staza u Sočiju istina neće naročito odgovarati, ali sa šasijom koja izvlači više nego što je još uvek slabašni, u Tag Hojer maskirani Reno, spreman da pruži, konkurenti bi morali da počnu da ih se pribojavaju. Nova verzija motora stiže u Kanadi, i ako je verovati glasinama, vredi dobrih pola sekunde po krugu, što bi austrijsku ekipu moglo da promoviše u (bar) redovnog protagonistu borbe za mesto u prva dva reda. Danijel Rikardo još uvek nema iza sebe statistiku koja bi to potvrdila, ali ima sve karakteristike budućeg svetskog šampiona i jedva čekam da ga vidim u prilici da se zaista bori za titulu. Kvjat, sa druge strane, mora da iskoristi ovu sezonu da se dobro proda jer bi šteta bila da tako mlad ostane bez mesta u konkurentnoj ekipi kada se dogodine realizuje neizbežna promocija Maksa Verstapena u prvi tim Red Bula.

Na kraju, jedan od onih kojima je neophodan preokret je i Fernando Alonso. U nizu od deset trka bez bodova, čime je nadmašena i početnička sezona u Minardiju, bivšem dvostrukom šampionu sveta je potrebna sva pomoć koju može da dobije. Sramotni bilans u 2016. godini - jedan bod za nekad moćni, a i dalje bogati Meklaren - postaje još gori kada se uzme u obzir da je taj jedini bod osvojio rezervni vozač, i jedino što Hondu još uvek štiti od besa Rona Denisa je prosta činjenica da ekipa iz Vokinga nema rezervnu opciju kada je u pitanju motor. To ne znači da je pritisak na dvojicu svetskih šampiona išta manji, a pogotovo je opterećujući za Alonsa, kojem bi dobro došlo malo milosrđa na najveći hrišćanski praznik. Avaj, za razliku od Hamiltona, Španac je tvrdi ateista:

„Nemam nikakav odnos sa Bogom, i nikad nisam ni želeo da ga imam. Ne verujem u sudbinu, ili u bilo kakvu višu silu: ako se avion sruši i ljudi izginu, to sigurno nije zato što je nebo tako želelo".

Kvalifikacije počinju u subotu u 14 sati po našem vremenu, a dan kasnije, u istom terminu ćemo videti kome će ovogodišnji Vaskrs biti zaista - srećan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво