Đorđo Pantano četvrti šampion GP2 serije

Italijanski automobilista Đorđo Pantano osvojio je šampionsku titulu u formuli GP2. Kampos je najuspešniji u prvenstvu ekipa. Srpski as Miloš Pavlović vozio samo četiri trke u sezoni.

Vozač Rejsing inženjeringa Đorđo Pantano postao je četvrti prvak GP2 serije. Posle Nika Rozberga, Luisa Hamiltona i Tima Gloka, na listu najboljih u ovoj kategoriji formule dospeo je 29-godišnji Italijan. Pantano je u 2008. postigao 4 pobede (Istanbul, Manji Kur, Silverston, Hokenhajm) i 4 pol pozicije u konkurenciji 34 vozača.

Brazilac Bruno Sena postao je vicešampion, dok je treće mesto pripalo njegovom zemljaku Lukasu di Grasiju. Prvak u konkurenciji ekipa postao je španski Kampos.

Najbolji srpski automobilista Miloš Pavlović vozio je samo prve četiri trke u prvenstvu za španski BCN tim, ali je zbog nedostatka finansijske podrške iz naše države morao da svoje mesto u bolidu prepusti drugim vozačima, koji nemaju probleme sa sponzorima. Velika je šteta što najveće srpske kompanije nisu našle interes da podrže Pavlovića, koji je stigao na prag formule 1. Pitanje je kada će takvu šansu sledeći put imati neki naš automobilista.

Pavlović je u azijskoj GP 2 seriji nagovestio velike mogućnosti, jer je sa formulom jedne od najslabijih ekipa (BCN) osvojio 6 bodova i imao je jednu pol poziciju. U svetskoj seriji vozio je samo trke u Barseloni i Istanbulu, ali su njegovi sponzori oklevali sa finansijskom podrškom, što se u svetu profesionalnog automobilizma ne prašta.

Beograđanin, koji je u kartingu bio vicešampion Evrope, treći u svetu, pobednik Svetskog kupa (ispred Džensona Batona i Đorđa Pantana), pokazao je i u trkama jednoseda vanserijski kvalitet: četvrto mesto u formuli Voksal (1999), šampion italijanske formule 3 (2002), šampion svetske formule Nisan lajt (2004), treće mesto u svetskoj Reno seriji (2007). GP2 serija bila je njegov poslednji izazov pred formulu 1. Međutim, bez pravih uslova i podrške države, Miloš nije imao šansu da vozi, ni da se dokaže u ovoj konkurenciji.

Trijumfom u GP2 šampionatu Đorđo Pantano ponovo je postao interesantan za formulu 1. On je debitovao u najvažnijoj automobilskoj kategoriji još 2004. kad je vozio 14 trka za ekipu Džordan. Nije to bila uspešna promocija u formuli 1, jer je Pantano odustao čak osam puta, a najbolji plasman zabeležio je na VN Malezije i Evrope (13. mesto). Sada ima šansu da pokaže da zaista vredi. 

Konačni plasman vozača GP2 serije posle 20 trka:
1. Đorđo Pantano (Rejsing inženjering) 76 bodova
2. Bruno Sena (I sport) 64
3. Lukas di Grasi (Kampos) 63
4. Roman Grožan (ART) 62
5. Pastor Maldonado (Pike) 60
6. Sebastijan Buemi (Arden) 50
7. Vitalij Petrov (Kampos) 39
8. Alvaro Parente (Super Nova) 34
9. Andreas Zuber (Pike) 32
10. Karun Čandkok (I sport) 31
11. Žerom D Ambrozio (DAMS) 21
12. Majk Konvej (Trident) 20
13. Roldan Rodrigez (Fizikela) 14
14. Andi Souček (Super Nova) 14
15. Davide Valzeki (Durango) 11
16. Kamui Kobajaši (DAMS) 10
17. Havijer Vilja (Rejsing inžešering) 8
18. Ho Pin Tung (Tridnet) 7
19. Luka Filipi (Arden) 6
20. Jelemer Burman (Arden) 5
21. Adrian Vajes (BCN) 5
22. Dijego Nunješ (DPR) 3
23. Sakon Jamamoto (ART) 3
24. Adam Kerol (Fizikela) 1
25. Ben Hanlej (Durango) 1

Bodove nisu osvojili: Miloš Pavlović (BCN), Karlos Đakoneli (BCN), Paolo Noćera (BCN), Alberto Valerio (Durango), Marko Puljizi (Durango), Kristijan Bakerud (Super Nova), Đakomo Riči (DPR), Mihael Herk (DPR), Marko Asmer (Fizikela).

Plasman ekipa:
1. Kampos 102
2. I sport 95
3. Pike 92
4. Rejsing inženjering 84
5. ART 65
6. Arden 61
7. Super Nova 48
8. DAMS 31
9. Trident 27
10. Fizikela 15
11. Durango 12
12. BCN kompetision 5
13. Dejvid Prajs rejsing 3

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво