Hamiltonu oduzeta pobeda

Vozač Meklaren Mercedesa Britanac Luis Hamilton trijumfovao je u trci na Veliku nagradu Belgije,ali mu je kasnije oduzeta pobeda zbog kazne od 25 sekundi. Završnica nadmetanja najboljih vozača sveta bila je jedna od najuzbudljivijih i najdramatičnijih u poslednjih desetak godina.

Vozaču Meklaren Mercedesa Britancu Luisu Hamiltonu oduzeta je pobeda koju je ostvario u trci za Veliku nagradu Belgije, zbog toga što su sudije zaključile da je u finišu nepravilno presekao jednu krivinu i na nedozvoljen način stekao prednost u odnosu na u tom trenutku vodećeg Kimija Raikoena.

Zbog tog prekršaja Hamilton je dobio kaznu od 25 sekundi, a pošto je trijumfovao sa prenošću od 14,4 sekundi o odnosu na Felipea Masu, odnosno 23,6 sekundi u odnosu na Nika Hajdfelda, pao je na treću poziciju. Za pobednika je proglašen Masa, dok je Hajdfeld drugi.

Nakon tog obrta, Hamilton je ipak zadržao vodeću poziciju u šampionatu sveta, ali sada nema osam bodova više od Mase, već samo dva.

Unajvećem delu trke u vođstvu je bio šampion sveta, vozač Ferarija Finac Kimi Raikonen. On je bez većih problema čuvao prednost u odnosu na Hamiltona sve do četiri kruga pre kraja, kada je počela kiša.

Tada je Hamilton dobio šansu, jer je poznato da Raikonen po tradiciji nema uspeha na klizavoj stazi. Britanac je veoma brzo uspeo da stigne lidera i krenuo je u napad. Došlo je do manjeg kontakta i Hamilton je izašao sa staze, presekao krivninu preko trave i izbio ispred rivala, ali je bio primoran da ga propusti da ne bi bio kažnjen.

Na prvom pravcu, međutim, Hamilton je izvanrednim manevrom uspeo da pređe Raikonena potpuno regularno, ali tu nije bio kraj. Dva kruga pre kraja vodeći su naišli na dva bolida koja su zaostajala čitav krug i Britanac je proklizao i još jednom izašao sa staze.

Raikonen se vratio na prvo mesto, ali se pokazalo da je pravo uzbuđenje tek dolazilo. Kada se činilo da će svetski prak ipak stići do pobede, on je po ko zna koji put pokazao da veoma loše vozi po kiši. U gužvi na stazi nije se snašao i prilikom kočenja zavrteo se na stazi, a potom nastavio da kliza i na kraju udario u zid.

Tako je Hamilton ipak uspeo da prvi prođe kroz cilj, mada je u dva navrata u poslednjem krugi i on jedva zadržao kontrolu nad vozilom. Tada mi je iz boksa savetovano da smanjio brzinu, jer je drugoplasirani Felipe Masa zaostajao gotovo 15 sekundi i uspešno je priveo trku kraju.

Masa je na kraju bio drugi, a treće mesto osvojio je vozač BMV Zaubera Nemac Nik Hajdfelr, koji je u poslednjem krugu uspeo da petekne čak trojicu vozača.

Ostavši  bez ijednog boda, Raikonen je izgubio gotovo sve šanse da odbrani ttulu, jer trenutno za Hamiltonom zaostaje 19 boda.

Rezultat trke za Veliku nagradu Belgije:

1. Masa (Brazil, Ferari) 1:22,59.400
2. Hajdfeld (Nemačka, BMV Zauber) + 00:09.383
3. Hamilton (V. Britanija, Meklaren) +00:10,539
4. Fernando Alonso (Španija, Reno) 00:28.939
5. Sebastijan Fetel (Nemačka, Toro Roso) 00:29.037
6. Robert Kubica (Poljska, BMV Zauber) 00:29.498
7. Sebastijen Burde (Francuska, Toro Roso)00:31.196
8. Timo Glok (Nemačka, Tojota) 00:56.506
9. Mark Veber (Australija, Red Bul) 00:57.237
10. Heiki Kovalainen (Finska, Meklaren) jedan krug

Poredak u prvenstvu sveta

1. Hamilton 76
2. Masa 74
3. Kubica 58
4. Raikonen 57
5. Hajdfeld 49
6. Kovalainen 43

Plasman konstruktora

1. Ferari 131
2. Meklaren 119
3. BMV Zauber 107
4. Tojota 42
5. Reno 36
6. Red Bul 24

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво