Predložen novi sistem bodovanja

Udruženje timova Formule 1 predložilo je na sastanku u Ženevi da se od ove sezone promeni način bodovanja, kako bi vozači što više bili stimulisani da se bore za pobedu na svakoj trci.

Zajednički stav je da pobednik Gran pri trka ne dobija odgovarajuću nagradu i da zbog male razlike u poenima mnogi vozači isuviše kalkulišu i zadovoljavaju se plasmanom na drugo ili treće mesto.

"Oni koji ulože veliki napor, a često se izlažu i rizicima da bi trijumfovali, treba da budu pošteno nagrađeni. Cilj našeg predloga je upravo to, a isto žele i gledaoci koji prate Formulu 1", rekao je u ime Udruženja novi šef Meklarena Martin Vitmarš.

Prema predlogu Udruženja, pobednik bi ubuduće umesto deset, dobijao 12 bodova, dok bi drugoplasirani umesto osam imao devet bodova. Trećeplasiranom bi pripalo sedam bodova, a plasman od četvrtog do osmog mesta bi kao i do sada donosio od pet, do jednog boda.

Pored toga, Udruženje je predložilo da ubuduće sve ekipe uoči starta trke objave koliko goriva ima u njihovim bolidima, kako bi gledaocima bilo lakše da prate trku i shvate pojedine taktičke poteze timova.

Ove predloge mora da usvoji nadležno veće Svetske automobilističke federacije, a želja Udruženja je da se to učini odmah, kako bi nova pravila stupila na snagu već u u predstojećem šampionatu sveta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 14. mar 2009, 00:30) - anonymous [neregistrovani]

formula 1

Sto se tice bodovanja slazem se sa predlogom samo bih jos dodao i dodatni bod za vozava koji osvoji pol poziciju, vozava koji vozi najbrzi krug, vozaca koji je najvise krugova tokom trke u voljstvu i vozaca koji dostigne najvecu brzinu. Smatram da bi borba za titulu bila znatno zanimljivija kaka je moguce osvojiti vise bodova. Trening bi bio zanimljivi jer bi svi davali maksimum i tako dalje.