Velika nagrada Velike Britanije

Hamilton najbrži "kod kuće"

Vozač Mercedesa Britanac Luis Hamilton pobedio je u trci Formule jedan za Veliku nagradu Velike Britanije i tako povećao prednost u generalnom plasmanu u odnosu na klupskog kolegu Nemca Nika Rozberga, koji je kroz cilj prošao kao drugi.

Hamilton je do pete pobede u sezoni, a 38. u karijeri došao za sat, 31 minut, 27,789 sekundi.

Drugu poziciju zauzeo je Nemac Niko Rozberg sa skoro 11 sekundi zaostatka, treći je bio njegov sunarodnik Sebastijan Fetel iz Ferarija, koji je bio 25 sekundi iza pobednika.

Četvrto mesto zauzeo je Brazilac Felipe Masa iz Vilijamsa, koji je ima odličan start trke, peti je bio njegov klupski kolega Finac Valteri Botas, Rus Danil Kvjat iz Red Bula zauzeo je šesto mesto.

Prvu desetoricu kompletirali su Nemac Niko Hilkenberg iz Fors Indije, Finac Kimi Raikonen iz Ferarija, Meksikanac Serhio Peres iz Fors Indije i Španac Fernando Alonso iz Meklarena.

Trka na stazi Silverston donela je mnogo uzbuđenja, a poslednjih 17 krugova padala je kiša, koja je dodatno unela neizvesnost.

Naredna trka u šampionatu voziće se 26. jula na stazi Hungaroring za Veliku nagradu Mađarske.

Početak trke pripao je dvojcu Vilijamsa - Masi i Botasu, koji su odličnim startom pretekli na čelu Hamiltona i Rozberga.

Brazilac i Finac su do prvih odlazaka u boks na zamenu pneumatika držali prva dva mesta, a njihovi pratioci iz Mercedesa su skoro sve vreme bili na manje od sekunde zaostatka.

Prvi je na zamenu pneumatika otišao Hamilton, a na kraju će se ispostaviti da je takva odluka ekipe u tom trenutku donela trijumf, pošto su se nakon svojih odlazaka u boks Masa i Botas vratili iza Britanca.

Hamilton je od 21. kruga održavao svoju prednost, da bi ona počela da se smanjuje u 32, nakon što je zbog odustajanja Španca Karlosa Sainsa u jednoj krivini aktivirano virtuelno bezbednosno vozilo.

Već u 35. krugu je počela da pada slaba kiša, što je najviše odgovaralo Rozbergu, koji je to iskoristio i pretekao dvojac Vilijamsa, te izbio na drugo mesto. Nemac je čak u jednom trenutku došao na oko pet sekundi zaostatka za Hamiltonom, ali je u tom trenutku počela da pada jaša kiša, pa su svi morali da idu na novu promenu pneumatika, ovaj put za promenjive uslove.

Hamilton je i ovaj put prvi otišao na promenu pneumatika, a već u narednom krugu je to uradio i Rozberg. Ekipa Vilijamsa je još nekoliko krugovaostavila svoje vozače na stazi, iako su oni već kod prvih kapi kiše tražili da idu u boks.

Takvu odluku Vilijamsa iskoristio je Fetel, koji je na kraju trku završio na trećem mestu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво