Rozberg najbži u Monte Karlu

Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Monaka i postao prvi vozač od Ajrtona Sene sa tri uzastopne pobede u Monte Karlu. Drugi je kroz cilj prošao Fetel, a treći Hamilton.

Rozberg je ostvario drugu uzastopnu pobedu u šampionatu, posle čudne odluke Mercedesa da do tada vodećeg Luisa Hamiltona u završnici trke pozove u boks na zamenu guma dok je bezbednosno vozilo bilo na stazi. Dvostruki svetski šampion se na stazu vratio kao treći, kako je i završio trku.

Rozberg je trku završio za sat, 49 minuta, 18 sekundi, 420. Drugo mesto zauzeo je Sebastijan Fetel iz Ferarija sa 4,486 sekundi zaostatka, a Hamilton je prošao treći korz cilj sa zaostatkom od 6,053 sekunde. Rozberg je posle ove pobede smanjio zaostatak za Hamiltonom na 10 bodova.

Vozač Red bula Danil Kvjat zauzeo je četvrto mesto, peti je bio njegov klupski kolega Danijel Rikardo, a šesto mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija. Bodove su još osvojili Serhio Peres iz Fors Indije, Dženson Baton iz Meklarena, vozač Zaubera Felipe Nasr i Karlos Sainz iz ekipe Toro roso.

Hamilton je dobro krenuo sa pol-pozicije, odbranio se od Rozberga i sačuvao prvo mesto. Fetel je pokušao već u prvoj krivinu da obiđe Rozberga, ali je vozač Mercedsa uspeo da se odbrani, dok je Kvjat obišao klupskog kolegu Rikarda i zauzeo četvrto mesto.

U međuvremenu Alonso je dobio pet sekundi kazne zbog kontakta sa Hilkenbergom, a Hamilton je u 16. krugu stekao više od dve sekunde prednosti nad Rozbergom. U tim trenucima najbrži na stazi bio je Fetel, koji je smanjivao zaostatak za vodećim dvojcem Mercedesa, a u 26. krugu smanjio je zaostatak za Rozbergom na 1,5 sekundu.

Slabije plasirani vozači su tada počeli da odlaze u boks, a Hamilton je dobro vozio i stekao devet sekundi prednosti nad Rozbergom, ali je upao u gužvu na stazi kada je obilazio vozače za ceo krug, pa se njegova prednost "istopila" za tri sekunde.

Rozberg i Fetel su u 37. krugu u isto vreme otišli u boks, a po izlasku na stazu poredak je bio nepromenjen, Mercedes je bio ispred Ferarija. Dva kruga kasnije isto je učinio i Hamilton i vratio se na čelo. Dobar posao u boksu obavio je Ferari i kod Raikonena, koji se na stazu vratio ispred Rikarda.

U 43. krugu trku je zbog problema sa menjačem završio Alonso, iako se borio za bodove, a Hamilton je rutinski čuvao vođstvo, u 45. krugu stekao je 10 sekundi prednosti, dok je u 59. krugu imao 14,4 sekundi prednosti, a 1,9 sekundu zaostatka za njima bio je Fetel.

U 64. krugu dogodio se incident na stazi, kada je Verštapen posle kontakta sa Grožanom udario u zaštitni zid. Posle toga na stazu je izašao "sejfti kar", a mladi Holanđanin je nepovređen izašao iz vozila. Hamilton je otišao u boks i na stazu se vratio iza Rozberga i Fetela, koji nisu išli na zamenu guma. To je bila čudna odluka Mercedesa, u kome su smatrali da je 21 sekund dovoljno da obavi posao u boksu i vrati se na čelo.

Bezbednosno vozilo je u 71. krugu izašlo sa staze, a Hamilton je odmah napao Fetela, ali nije uspeo da ga obiđe. Do kraja trke poredak je ostao nepromenjen, pa je Rozberg ostvario treću uzastopnu pobedu u Monte Karlu.

Osim Rozberga i Sene, tri pobede u nizu u Monaku ostvarili su još Dejmon Hil i Alan Prost.

Naredna trka u šampionatu voziće se 7. juna u Montrealu.

Rezultati trke za Veliku nagradu Monaka:
1. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes) 1:49:18.420
2. Sebastijan Fetel (Nemačka, Ferari) + 4.486
3. Luis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) + 6.053
4. Danil Kvjat (Rusija, Red bul) + 11.965
5. Danijel Rikardo (Australija, Red bul) + 13.608
6. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) + 14.345
7. Serhio Peres (Meksiko, Fors Indija) + 15.013
8. Dženson Baton (Velika Britanija, Meklaren) + 16.063
9. Felipe Nasr (Brazil, Zauber) + 23.626
10. Karlos Sainc junior (Španija, Toro roso) + 25.056

Generalni plasman:
1. Hamilton 126 bodova
2. Rozberg 116
3. Fetel 98
4. Raikonen 98
5. Botas 42

Plasman konstruktora:
1. Mercedes 242 bodova
2. Ferari 158
3. Vilijams 81
4. Red bul 52
5. Zauber 21

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво