Читај ми!

Hamilton slavio u Šangaju

Vozač Mercedesa Britanac Luis Hamilton pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine u Šangaju.

Vozači su trku završili iza vozila bezbednosti, pošto se dva kruga pre kraja zapalio motor Maksa Verštapena iz ekipe Toro Roso.

Hamilton je od početka trke vozio sigurno, ostvario je 35. pobedu u karijeri, a drugu u sezoni, u vremenu od sat, 39 minuta, 42 sekunde i osam stotinki.

Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Niko Rozberg sa zaostatkom od 0,714 sekunde, treći je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija sa 2,988 sekundi zaostatka.

Četvrto mesto zauzeo je vozač Ferarija Kimi Raikonen, a peto i šesto mesto vozači Vilijamsa Felipe Masa i Valteri Botas. Bodove su još osvojili Roman Grožan iz Lotusa, Felipe Nasr iz Zaubera, vozač Red Bula Danijel Rikardo i Markus Erikson iz Zaubera.

Hamilton je dobro iskoristio pol-poziciju i na početku trke zadržao je vođstvo ispred Rozberga i Fetela, a dobro je startovao i Raikonen koji se sa šestog popeo na četvrto mesto, pa su se među prvih četiri poređala po dva bolida Mercedesa i Ferarija.

Aktuelni svetski šampion je sigurno vozio i čuvao prvo mesto, a dobar posao obavljali su mehaničari, pa se Britanac po svakom izlasku iz boksa uvek vraćao na čelo.

Hamilton je po izlasku iz boksa u 16. krugu imao 3,6 sekunde prednosti nad klupskim kolegom. U tom delu trke
dobro je vozio i Raikonen, koji je smanjivao zaostatak za vodećima.

Po završetku 33. kruga Hamilton je stekao šest sekundi prednosti, a zatim se na stazi, pre ulaska u boks, okrenuo vozač Lotusa Pastor Maldonado, ali je ostao na stazi. Ostali vozači borili su se za što veći broj bodova, pa je Verštapen uspeo da obiđe Peresa za osmo
mesto, a zatim ga je obišao i Nasr za devetu poziciju.

Hamilton je čuvao prednost, a 10 krugova pre kraja imao je 4,5 sekundi prednosti nad Rozbergom, a nešto više od 16 sekundi nad trećeplasiranim Fetelom. U 49. krugu došlo je do kontakta Maldonada i Džensona Batona, a vozač iz Venecuele je u 52. završio trku.

U 54. krugu motor bolida Maksa Verštapena se zapalio na ciljnom pravcu, pa je na stazu izašlo sigurnosno vozilo. Redari nisu uspeli na vreme da sklone bolid sa staze, pa su vozači trku završili iza "sejfti kara".

Posle tri trke u šampionatu Hamilton je prvi sa 68 bodova, Fetel zauzima drugo mesto sa 55 a Rozberg je treći sa 51 bodom.

Naredna trka u šampionatu voziće se sledeće nedelje u Manami za Veliku nagradu Bahreina.

Poredak vozača u trci za Veliku nagradu Kine

1. Luis Hamilton (Mercedes) sat, 39 minuta, 42 sekunde,008
2. Niko Rozberg (Mercedes) + 0.714
3. Sebastijan Fetel (Ferari) + 2,988
4. Kimi Raikonen (Ferari) + 3,835
5. Felipe Masa (Vilijams) + 8,544
6. Valteri Botas (Vilijams) + 9,885
7. Roman Grožan (Lotus) + 19,008
8. Felipe Nasr (Zauber) + 22,625
9. Danijel Rikardo (Red Bul) + 32,117
10. Markus Erikson (Zauber) jedan krug
11. Serhio Peres (Fors Indija) jedan krug
12. Fernando Alonso (Meklaren) jedan krug
13. Dženson Baton (Meklaren) jedan krug
14. Karlos Sains (Toro Roso) jedan krug
15. Vil Stivens (Marusija) dva kruga
16. Roberto Merhi (Marusija) dva kruga

Trku nisu završili:
Maks Verštapen (Toro Roso)
Pastor Maldonado (Lotus)
Danii Kvjat (Red Bul)
Niko Hilkenberg (Fors Indija)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво