Читај ми!

Danska u trećem uzastopnom finalu Svetskog rukometnog prvenstva

Rukometaši reprezentacije Danske savladali su selekciju Španije 26:23 u polufinalu Svetskog prvenstva i izborili treće uzastopno finale šampionata sveta. Drugi finalista biće poznat nakon duela između Francuske i Švedske.

Utakmica između Španije i Danske počela je izuzetno ofanzivnom igrom obe ekipe, ali je takav koncept koštao „crvenu furiju" inicijalnim zaostatkom od jednog gola na startu meča.

Lepršavi Danci su igrali izuzetno kreativno u napadu i agresivno u odbrani, neretko su rukometaši Španije prilikom defanzive morali da jure protivnike po terenu.

Prvu veću rezultatsku razliku na utakmici Danska je stekla serijom od tri gola stičući prednost od 7:4, a nedugo potom bilo je i 9:5.

Španci su u nekoliko navrata u prvom poluvremenu igrali sa dva pivota u nameri da oslobode bekovima prostor za nesmetani šut ka golu.

Ovakav vid igre im je omogućio zaostatak od jednog gola 10:11, ali su reprezentativci Danske pojačali tempo igre u odbrani.

Na obe strane golmani su bili impresivni. Branili su i Niklas Landin i Peres de Vargas zicere protivničkim igračima, zahvaljujući golmanu Španije rezultat nije bio onoliko veliki koliko je bilo prilika da to i postane.

Nemoćni Danijel Dujšebajev je prilikom jednog šuta ka golu Danske, prema procenama sudija nenamerno pogodio loptom u glavu Niklasa Landina, te nije bio kažnjen crvenim kartonom.

U finišu prvog poluvremena Danska je došla na četiri gola razlike, 14:10. Nakon blokade šuta Kaneljasa rukometaši Danske su napravili potez po kome su i poznati - kontranapadom su došli do konačnih 15:10 u prvom delu polufinalnog duela.

Na početku drugog poluvremena rezultat se kretao po principu „gol za gol". Španci su pravili duboku zonu u odbrani, ali i markaciju na Mikelu Hansenu ne bi li usporili napade protivnika, međutim nezaustavljivi su bili Danci u prvom redu mladi Matijas Gidsel, na poziciji desnog beka, ali i na suprtotnoj strani Simon Pitlik.

Henrik Melgard je na polufinalnom meču protiv Španije demostrirao umeće agresivne odbrane bez isključenja. Zaustavljao je napade Kaneljasa i Aleksa Dujšebajeva u drugom poluvremenu s lakoćom.

Selektor Danske Nikolaj Jakobsen nije imao odgovor na duboku zonsku odbranu Španije, uprkos promeni pozicije Mikela Hansena, koji je sa pozicije srednjeg otišao na mesto desnog beka, ali time nije napravio željeni efekat, te su Gidsel i Pitlik morali individualnim prodorima da završavaju napade.

Nalet Španije počeo je oko 43. minutu kada su uz pomoć golmana Peresa de Vargasa koji je sjajnim odbranama ohrabrio saigrače da dođu na samo gol zaostatka u 48. minutu, 19:20.

Iznuđivali su šuteve Danaca igrači Španije, Sančez-Migaljon je bio odličan u odbrani.

Kauldi Odriozola je na početku završnice meča u 50. minutu igre napravio faul na Gidselu i za to dobio isključenje koje isključivo zahvaljujući golmanu Peresu de Vargasu nije kažnjeno.

Rizičnu i besciljnu igru u napadu Španaca rukometaši Danske su iskoristili i vratili rezultatsku razliku s kraja prvog poluvremena, 25:20, na samo četiri minuta do kraja utakmice.

Međutim u poslednja tri minuta Danci su napravili tri uzastopne greške u napadu, što su rukometaši Španije iskoristili i smanjili prednost na dva gola razlike na minut i po do kraja.

Na kraju je selektor Jakobsen reagovao izuzetno rizično, budući da je Danska igrala bez golmana i sa sedam igrača u polju u fazi napada.

Taj vid napada bio je odgovor na duboku zonu Španije, međutim nije urodilo plodom.

Peres de Vargas napravio je 14 odbrana u ovom polufinalnom duelu, dok je Landin imao jednu više.

Uzbudljiva završnica rešena je nakon gola Magnusa Jakobsena koji je stavio takču, 26:23.

Naejfikasniji je bio Pitlik sa šest, a Aleks Dujšebajev bio je najbolji strelac Španije sa pet pogodaka.

Aktuelni šampioni sveta u rukometu, tim Danske, nije izgubio meč na Svetskom prvenstvu još od osmine finala 2017. godine kada su poraženi od Mađarske. Od tada do danas pobedili su u 26 utakmica i remizirali dva puta - u četvrtfinalu protiv Egipta pre dve godine i protiv Hrvatske na ovogodišnjem turniru sveta. 

Protivnik Danske u finalu biće poznat nakon meča u kome se sastaju Francuska i Švedska.

Finalni meč igra se u nedelju u Stokholmu, 29. januara.

Nemačka je ranije posle produžetaka pobedila Egipat sa 35:34 i plasirala se u doigravanje za petu poziciju, dok je Norveška slavila protiv Mađarske sa 33:25 i obezbedila šansu da se bori za sedmu poziciju.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво