Читај ми!

Srbiju tri pobede vode u četvrtfinale, prva prepreka u nastavku selekcija Norveške

Rukometaši Srbije nastavljaju takmičenje na Svetskom prvenstvu u okviru Grupe 3 utakmicom protiv selekcije Norveške koja je na programu od 20.30. Direktan prenos meča je na Prvom programu RTS-a. Tok duela iz časa u čas možete pratiti na našem portalu.

Reprezentacija Srbije je u preliminarnoj fazi imala dve pobede i jedan poraz. "Orlovi" su bili bolji od selekcije Alžira na početku prvenstva sveta, a zatim su poraženi od Nemačke. U poslednjem kolu i direktnom okršaju za prenos bodova u grupnu fazu turnira savladali su ekipu Katara.

Igra Srbije u prethodnim utakmicama na turniru uliva nadu da "orlovi" mogu biti konkurentni protiv selekcija Norveške, Argentine i Holandije.

Jedno je sigurno, pored dobrih partija, truda i zalaganja, Srbija mora da ostvari sva tri trijumfa ukoliko želi da se domogne četvrtfinala.

Norveška (ni)je Sagosen

Tim Norvežana na terenu predvodi levi bek Sander Sagosen, jedan od najboljih rukometaša sveta.

Sagosen je doživeo povredu skočnog zgloba u junu prethodne godine, igrajući za Kil, ali je uspeo uz pomoć lekara da se oporavi i da bude deo tima na Svetskom rukometnom prvenstvu.

Norveška nije selekcija koja važi za favorita na takmičenju, jer od srebra osvojenog na Svetskom prvenstvu 2019. i bronze 2020. godine na kontinentalnom takmičenju nema odličja na velikim turnirima.

Sagosen je peti najbolji strelac svih vremena Norveške sa 715 pogodaka, a u dosadašnjem delu turnira, na tri meča postigao je 18 pogodaka.

S tim u vezi Srbija ima jasan cilj u defanzivi - zaustavljanje Sagosena, premda postoje igrači poput Sebastijana Bertholda koji zna da napravi višak u napadu tima, ali i Torbjorn Bergerud, golman izuzetne stabilnosti.

Međutim, nema sumnje da je primarni zadatak Srbije neutralisanje kretnje i šuteva Sandera Sagosena.

Rukometaši Norveške su u okviru Grupe F savladali sve protivnike, prvo su bili bolji od Severne Makedonije rezultatom 39:27, zatim trijumfovali nad Argentinom 32:21 i u poslednjem kolu nakon preokreta pobedili su tim Holandije 27:26 u direktnoj borbi za bolji bodovni status.

Norveška se nalazi u fazi rekonstrukcije, budući da su donedavni kapiten tima Bjarte Mirhol i levo krilo Magnus Jondal napustili reprezentaciju.

Donedavni selektor tima Norveške bio je Kristijan Berže, a sa tog mesta je otišao 2022, posle osam godina i tri osvojene medalje na velikim turnirima - uključujući dve srebrne na Svetskom prvenstvu, 2017. i 2019. godine.

Njega je u aprilu prošle godine zamenio pomoćnik Jonas Vil.

Vil ima iskustva u trenerskom poslu budući da je trenirao skandinavske klubove.

"Želimo da budemo tim koji se bori za medalje na svakom prvenstvu, a još uvek sanjamo da osvojimo zlato. Istovremeno, moramo mnogo da radimo i to se ne odnosi samo na nas, već na sve ljude koji su uključeni u norveški rukomet - da zajedno radimo na razvoju rukometa u cilju boljih igrača", istakao je Vil pre početka Svetskog prvenstva.

Povratak Dejana Milosavljeva

Rukometaši Srbije su pokazali u prethodnom delu Svetskog prvenstva da igraju moderan rukomet, napadački, a uz to i efikasan.

Nakon preliminarnog dela Srbija je zauzela treće mesto po učinkovitosti, Danska je postigla 113, Švedska 107, a "orlovi" 103 gola. Ofanziva je bez dileme najjače oružje Srbije i ono po čemu je postala prepoznatljiva na ovogodišnjem šampionatu sveta.

Međutim, odbrana nije na očekivanom nivou, a Đirona je u uoči meča sa Norveškom rekao da postoji prostor za napredak u defanzivi.

"Veliki broj talentovanih igrača u taboru Norveške predstavljaju opasnost, ali spremićemo se što bolje i dati sve od sebe da uz dodatne prepravke u odbrani i uz raznovrsan napad koji nas je krasio u prvim utakmicama kako bismo došli do željenog rezultata", izjavio je Đirona.

Srbija je u defanzivi povratkom Dejana Milosavljeva dobila stabilnost i ohrabrenje za brze napade.

Na meču protiv Katara jedan od najboljih evropskih golmana ušao je u drugom poluvremenu i odmah odbranio prvi udarac protivnika.

Defanzivci, u tom momentu Marsenić i Abutović, sinhronizovano su zatvarali sredinu odbrane, a nakon toga prednost u korist "orlova" se povećavala.

Meč sa Norveškom pored dva boda može doneti neophodno samopouzdanje ekipi za dalji tok takmičenja, dok bi poraz označio prevremeni kraj zacrtane ambicije - četvrtfinale i kvalifikacije za Olimpijske igre 2024. godine.

Srbija će zasigurno dobiti priliku za nadmudrivanjem protiv Norveške, ukoliko odbrana bude na istom nivou ili bolja od izdanja protiv Katara, ostaće samo pitanje trijumfalne razlike u konačnom rezultatu u korist "orlova".

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво