Читај ми!

Srbija protiv Katara – isti cilj, egal timovi, presudiće efikasniji napad

Poslednji meč prelimirane faze Svetskog prvenstva u rukometu u okviru Grupe E Srbija igra protiv Katara. Meč je na programu od 20.30 uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a, strim je na RTS Planeti (samo za posetioce iz Srbije). Tok meča iz časa u čas možete pratiti na našem portalu.

Srbija i Katar imaju polovične uspehe do sada, obe selekcije su poražene od Nemačke i trijumfovale su nad Alžirom. U poslednjem trećem kolu Grupe E boriće se za prenošenje dva boda u grupnu fazu Svetskog prvenstva, zbog toga utakmica i pre početka nosi epitet - neizvesna.

Azijsko umeće i španska strategija 

Katar je pre osam godina ostvario najbolji rezultat u rukometu, osvojivši srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu.

Aktuelni azijski šampion do sada nije ponovio uspeh iz 2015. godine, ali je selekcija predvođena iskusnim selektorom Valerom Riverom izuzetno kvalitetna.

Na šampionatu sveta 2017. godine Katar je bio osmoplasirana selekcija, dve godine potom takmičenje su završili na 13. poziciji.

Na poslednjem prvenstvu sveta, do sada, odigranom u Egiptu 2021. godine Švedska je zaustavila Katar u četvrtfinalu.

U Aziji važe za najjaču rukometnu selekciju, to zvanje izgradili su ponajviše u protekloj deceniji. Od 2014. do 2022. godine osvojili su svih pet azijskih prvenstava u rukometu za muškarce.

Ipak, ekipa koju trenira legendarni Španac Valero Rivera nije uspela da se plasira na poslednje Olimpijske igre u Tokiju, pošto je u kvalifikacijama izgubila od Bahreina.

Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu cilj Katara je isti kao i Srbiji – rezervacija karte za kvalifikacije na Olimpijske igre 2024. u Parizu, odnosno četvrtfinale.

Rivera, koji trenira Katar od 2013. godine, izjavio je da ulazi u poslednji olimpijski ciklus i da će napustiti tim 2024. godine. 

Nekadašnji trener Barselone i Španije odigrao je ključnu ulogu u dovođenju nacionalnog tim do željenih visina.

Ove godine tim Katara predvođen je Rafaelom Kapoteom koji je u prethodnim mečevima protiv Nemačke i Alžira bio pokretač ekipe.

Igrači koje su najveća pretnja po odbranu Srbije u predstojećem meču su Frensis Marco, Ahmad Madadi i Jovan Gačević i naravno prva zvezda tima – pivotmen Jusef Ben Ali, nekadašnji igrač Barselone. 

Tim Katara je izuzetno disciplinovan i odlučan u napadu, dok im odbrana nije jača strana, stil igre sličan je onom koji praktikuje Srbija pod Đironom.

Srbija pod imperativom pobede 

"Orlovi" su prethodno odigrali dve zahtevne utakmice, jednu u kojoj su vodili od prvog minuta igre i drugu u kojoj su konstantno jurili rezultatsku prednost.

Pobeda protiv Alžira i poraz od Nemačke doveli su Srbiju u situaciju da mora da pobedi kako bi imala bolji bodovni tretman u narednoj rundi takmičenja. 

Primetni su propusti rukometaša Srbije prilikom defanzivne igre, ali itekako raduje činjenica da su bekovi u ofanzivi izuzetno efikasni i kreativni.  

Jedan od aduta Srbije u meču protiv Katara je selektor Toni Đirona, budući da poznaje sistem igre koji praktikuje njegov kolega Valero Rivera.  

"Jako dobro poznajem njihove igrače. Sa mnogima sam radio u Kataru, napredovali su dosta. Tada su to bili mladi igrači, dok su sada to okosnice njihovog tima. Najveća snaga njihovog tima je timska igra. Pripremaju ovo prvenstvo od avgusta prošle godine, biće jako teško pobediti ih, ali ja verujem u ovu ekipu i pokazali smo da možemo sa svima da se nosimo i svakoga da pobedimo. I sinoć je ekipa bila blizu pobede. Borbenost i kvalitet Srbije su neupitni", rekao je Đirona pre meča sa Katarom. 

Pred rukometašima Srbije je verovatno i najvažniji susret u prelimiranoj fazi Svetskog prvenstva.

Izabranici Tonija Đerone moraju da pobede Katar kako bi preneli dva boda u nastavak takmičenja i zadržali šansu da se bore za željeno četvrtfinale.

Duel između Srbije i Katara igra se od 20.30. Prenos je na našem Prvom programu, strim je na RTS Planeti (samo za posetioce iz Srbije). Tok meča, iz časa u čas, možete pratiti na našem portalu.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво