Читај ми!

Stefan Dodić – zvezda u punom sjaju, debitant na Svetskom rukometnom prvenstvu

Rukometaš reprezentacije Srbije i srednji bek Zagreba Stefan Dodić nije novajlija u timu "orlova", ali je debitant na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu. Igrama u prethodnim godinama skrenuo je pažnju sportske javnosti, uprkos što još uvek nije napunio 20 godina.

"Čudo od deteta", "Vunderkind", "Novi Žoan Kaneljas" i slični naslovi mogli su da se čitaju proteklih godina u evropskim medijima na račun mladog Vranjanca Stefana Dodića koji je svojim igrama oduševio rukometnu publiku širom Evrope.

Karijeru je započeo u Vranju, ali je vremenom neosporni talenat morao da brusi u susednoj Severnoj Makedoniji, gde je svakodnevno putovao oko 200 kilometara do Skoplja i nazad.

Skopski Metalurg je prepoznao njegovo rukometno umeće, a Dodić je vrednim radom uz pomoć stručnjaka već postao vrhunski sportista.

Dodiću će predstojeći turnir biti debitantski. On ističe da najveću zahvalnost za ovaj uspeh duguje porodici, ali i prvom rukometnom treneru iz rodnog grada. 

"Pre svega najzahvalniji sam mojoj porodici, bez njih ne bih bio ovde gde sam sada, ali naravno i profesoru Miodragu Nikoliću Robiju koji mi je puno pomogao u karijeri i bio uvek uz mene", rekao je najmađi rukometaš reprezentacije Srbije.

Dodić je reklo bi se jedan od igrača koji može da pronađe nedostatak svakoj odbrani, dodavanja su mu brza i čini ih u pravom trenutku. Trenutno nastupa kao pozajmljeni igrač Kjelcea za Rukometni klub Zagreb. 

Da nije samo veliki talenat, već i zreo igrač pokazao je igrama tekućoj sezoni Lige šampiona.

Njegov doprinos timu Zagreba je od velikog značaja, budući da je postigao 20 golova u Ligi šampiona ove sezone.

Dodićev klub se nalazi šestom mestu Grupe A u Ligi šampiona sa skorom od tri pobede, dve nerešene utakmice i pet poraza, što je ujedno najbolji početak poslednjih godina u Ligi šampiona za tim iz Hrvatske.

Devetnaestogodišnji organizator igre prošle godine je postao MVP Evropskog prvenstva za rukometaše do 20 godina, kada je muška juniorska rukometna reprezentacija Srbije osvojila bronzanu medalju.

Povratak među najboljim svetskim selekcijama 

Srbija se nakon pauze na prethodnom šampionatu sveta ove godine vratila na mapu najboljih rukometnih selekcija, a ako je suditi prema poslednjim rezultatima i igrama "orlova" deluje da ova generacija igrača i trenera može napraviti jedan od najvećih uspeha u protekloj deceniji.

Jednu od glavnih uloga u tom uspehu izvesno je da će imati i Dodić koji je najmlađi strelac u istoriji Lige šampiona, najmlađi debitant u Seha ligi, najmlađi strelac u istoriji reprezentacije i ujedno drugi najmlađi debitant u srpskom rukometu.

Vranjanac je poslednjih godina sticao neophodno rukometno iskustvo za velika takmičenja i kako nam kaže spreman je za Svetsko prvenstvo.

"Izuzetno sam uzbuđen, ovo je moj prvi nastup za seniorsku reprezentaciju na Svetskom prvenstvu, prisutna je pozitivna trema, ali pored starijih i iskusnijih saigrača sve je lakše. Velika čast je biti ovde", istakao je Dodić.

Selektor Đirona je nekoliko puta u pripremnom periodu isticao cilj rukometne reprezentacije Srbije na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu - četvrtfinale i plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Rukometni turnir Srbija počinje utakmicom protiv Alžira, a zatim je očekuju dueli sa Nemačkom i Katarom u okviru preliminarne faze Svetskog prvenstva. 

"Toni zna o kakvim reprezentacijama je reč, ali bez obzira na to moramo ostati fokusirani samo na nas i na našu igru. Dovoljno vremena smo imali da se pripremimo i svi jedva čekamo da krene prvenstvo. Ne bih puno pričao o dometima, mislim da je najbolje da idemo korak po korak...", zaključio je Stefan Dodić, najbolji junior Evrope.

Rukomet ima "Mocarta" oličenog u Ivanu Baliću, nakon ovog Svetskog prvenstva izvesno je da će se timu "rukometnih kompozitora" pridružiti i Stefan Dodić.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво