Španci i Hrvati napeto do finala, ko će do zlata bez poraza

Sva lepota koju rukomet pruža viđena je na polufinalnim utakmicama Evropskog prvenstva u Stokholmu. Hrvati su igrali čak četiri produžetka protiv Norvežana da bi došli do pobede, a Španci su u napetoj završnici bili staloženiji od Slovenaca za novo finale. Ni jedni ni drugi nemaju poraz, ali u finalu će neko ipak morati da izgubi.

U prvom polufinalu je srčana Hrvatska posle 80 minuta iscrpljujuće i uzbudljive borbe trijumfovala nad favorizovanom Norveškom i boriće se za prvo zlato sa Evropskog prvenstva.

Hrvatska se branila u prepoznatljivoj formaciji "5-1", što je ponovo bio glavni faktor uspeha. Na početku nisu imali rešenje za bekovsku liniju Norveške, a zatim su ušli u ritam. Nekoliko blokiranih šuteva bilo je dovoljno da se poremeti norveška filozofija rukometa i da im se skine noga sa gasa.

Uobičajeni brzi napadi i kontranapadi Norvežana su zaustavljeni, a onda su popularni "kauboji" mogli da igraju željenu igru. U napadu se činilo kao da se bekovi odmaraju - uglavnom su upošljavali pivotmene i krila - kako bi imali više snage za intenzivnu odbranu na svojoj polovini. Kasnije tokom meča, kada je to bilo najpotrebnije, pogađali su i bekovi.

Pre svih, posebno treba istaći rolu kapitena Domagoja Duvnjaka, koji je već prozvan "nacionalnim herojem" od strane saigrača.

Hrvatska nije iskoristila priliku da se odlepi na četiri gola razlike, pa su Norvežani, uz pomoć Torbjorna Bergeruda na golu, preokrenuli igru i anulirali razliku. Tada je odgovornost preuzeo Duvnjak, koji se nije libio da uputi šut kad niko drugi nije smeo. 

Postigao je pet od poslednjih osam golova u regularnom delu utakmice i nije dozvolio da ekipa psihički padne, kada su već tako blizu cilja.

Pred kraj drugog produžetka, Norvežani su imali prednost, a Marino Marić je u poslednjoj sekundi izborio penal za izjednačenje. Duvnjak je i tada stao na crtu i realizovao sedmerac i izborio novih 10 minuta nade. 

Na ovoj utakmici, prvenstvu, ali i tokom čitave karijere, Duvnjak konstantno pokazuje sve kvalitete koje pravi kapiten treba da poseduje.

Za Sandera Sagosena je nedovoljno reći bilo šta, jer ništa ne bi opisalo njegovu igru dovoljno precizno. Dvadesetčetvorogodišnji momak, koji igra kao da je u najzrelijem rukometnom dobu, postigao je 10 golova i sedam puta uposlio saigrače. 

Nažalost, niko drugi od izabranika Kristijana Bergea po učinku nije bio ni blizu. Odbrana "6-0" je bila snažna, ali ne dovoljno koncentrisana na pivotmene, preko kojih su Hrvati napravili prednost, a zatim i u poslednjem napadu na meču izvojevali pobedu.

Norveški san o prvoj evropskoj medalji i dalje traje, ali ovoga puta biće bronzane boje. Hrvate čeka treće finale i treća prilika za osvajanje Evrope. U narodu se kaže "treća sreća" - ostaje da vidimo da li je to tačno.

U drugom polufinalu, koje je odigrano u senci prvog, takođe je bilo uzbuđenja, mada ne u istoj meri. Španija je nastavila da trasira svoj put ka odbrani titule i kao pretposlednju prepreku preskočila Sloveniju, koja je u poslednjim minutima susreta pružila sjajan otpor, ali ne i dovoljan da preokrene rezultat.

Španci su ponovo, kao i na prethodnim mečevima, imali period adaptacije na igru protivnika, što su Slovenci na početku koristili. Igralo se gol za gol sve do 20. minuta, kada se "furija" zacrvenela. 

Raul Entrerios i Horhe Makeda imali su nekoliko kontri i individualnih prolaza, u potpunosti srušili slovenačku duboku "6-0" zonu i zahvaljujući njihovim golovima se odlepili na pet golova razlike.

Do 55. minuta Španci su održavali prednost, a zatim su usledile greške i promašaji. Slovenci su napravili seriju 5:1 na samo 70 sekundi do kraja. Ekipu su vukli Jure Dolenec i Miha Zarabec koji su kroz šumu ruku španskih reprezentativaca uspeli da pronađu put do gola ili uposle Darka Cingesara na krilu. 

Ipak, u narednom napadu je Aleks Dujšebaev pogotkom stavio tačku na meč.

Hrabri Slovenci su se opirali šampionima u momentima kada se činilo da su ih potcenili.

Slovenija nije dominantna u rukometu kao ostali polufinalisti, ali sigurno je da se etablirala kao jedna od najopasnijih reprezentacija u Evropi, a samim tim i u svetu. 

Ljubomir Vranješ zna šta radi i ima na raspolaganju odlične igrače na svim pozicijama, samo je potrebno više vremena za uigravanje.

Španci će u svom trećem uzastopnom i ukupno šestom finalu na Evropskim šampionatima pokušati da ponovo dođu do titule. Na putu će im stajati Hrvatska, sa kojom su već ukrstili koplja na prvenstvu. Međutim, pošto su oba tima već obezbedila učešće u polufinalu, taj meč je završen nerešenim ishodom, a nosioci igre su uglavnom odmarali. 

Tek će finale pokazati ko je zaista bolji, samo što je ovaj put ulog mnogo veći. Bez kalkulacija, bez ustezanja, bez štedenja ikoga - borba do kraja. Kojoj od ovih reprezentacija će prvi i jedini poraz biti i najbolniji?

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво