Pojedini favoriti bez druge faze EP, uspon zapostavljenih ekipa

Novi format Evropskog prvenstva u rukometu doneo je mnoga iznenađenja. Od 24 reprezentacije ostala je polovina koja će se boriti za titulu šampiona starog kontinenta. Među njima neće biti olimpijski i svetski šampion Danska, moćna Francuska, iskusna Severna Makedonija, kao ni Srbija.

Sport se voli zbog nepredvidivosti i uzbuđenja koje nosi, a to je viđeno na Evropskom prvenstvu u rukometu. Pojedini favoriti su prerano ispali, dok su ekipe kojima nije poklonjeno dovoljno pažnje izbile na čelo svojih grupa. Na osnovu prikazanog u prvoj rundi, druga faza će biti još uzbudljivija.

Grupu 1 u glavnoj fazi formiraju po dve prvoplasirane ekipa iz grupa A, B i C.

Grupa A je bolna tema za srpsku publiku, jer je Srbija završila takmičenje kao "fenjeraš" bez ijednog boda. Hrvatska je opravdala svoj status u svetu rukometa i "prošetala" se grupom.

Belorusija je igru zasnivala na saradnji sa pivotmenima, za šta Crna Gora i Srbija nisu imale adekvatno rešenje u odbrani, što je bilo dovoljno za prolazak u narednu rundu.

U Grupi B je Austrija, jedan od tri domaćina šampionata, neočekivano lako savladala sve protivnike i ostvarila maksimalan učinak. Ključni igrač Austrije je Mikola Bilik, koji je najbolji strelac dosadašnjeg dela prvenstva sa 28 golova. Česi žele da dokažu da 6. mesto na prethodnom prvenstvu nije slučajnost, pa su nakon poraza od Austrije savladali Severnu Makedoniju i Ukrajinu za prolaz dalje.

Aktuelni šampion Španija je jedan od favorita za zlato, pa je usled toga demonstrirala silu u Grupi C – svaki igrač je postigao pogodak, pa čak i golmani. Nemačka je pobedila autsajdere Holandiju i Letoniju, ali je težak poraz od Španije poljuljao uverenje rukometne javnosti da će Nemačka daleko dogurati.

U Grupi 2 igraće najboljih šest ekipa iz grupa D, E i F.

Jedno od najvećih iznenađenja je Portugal, koji se nakon 14 godina kvalifikovao na Evropsko prvenstvo i odmah savladao favorita Francusku i BiH. Ipak, vicešampion sveta Norveška, predvođena bekovima Sanderom Sagosenom i Magnusom Jendalom, bila je prejaka za sva tri nacionalna tima u Grupi D i pred domaćim navijačima prikazala kvalitet skandinavskog rukometa.

Francuskoj je ovo najgori plasman na Evropskim prvenstvima, a ujedno i najgori na velikim takmičenjima (Evropsko prvenstvo, Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre) još od 1978. godine i Svetskog prvenstva u Danskoj, kada su završili na 16. mestu.

Za Grupu E se nije postavljalo pitanje ko će biti prvi, već ko će uz Dansku proći u drugi krug. Međutim, nakon gustog poraza od Islanda i remija sa Mađarskom, Dansku su upravo te ekipe zaobišle i ostavile bez druge faze. Glavni adut u igri Mađarske na svim mečevima bio je golman Roland Mikler, pogotovo u pobedi nad Islandom, kada je obezbeđeno prvo mesto.

Postavlja se pitanje dokle može da dogura ekipa koja se oslanja na učinak čuvara mreže.

Slovenija je "procvetala" pod vođstvom švedskog stručnjaka Ljubomira Vranješa i upisala sve tri pobede u Grupi F. Iskustvo iz Bundeslige, kako trenera, tako i igrača, došlo je do izražaja i stvorena je dobra podloga za osvajanje medalje. Čak ni aktuelni vicešampion Evrope i treći domaćin prvenstva Švedska nije mogla da im pomrsi račune. Švedska je preko bekova postigla polovinu golova, što znači da će i u nastavku Kim Egdal du Ric i Džim Gotfridson mučiti odbrane protivnika na putu ka novoj medalji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво