Andrea Lekić za RTS: Svaka čast devojkama i štabu, kvalifikacije za OI kruna karijere

Srpska rukometašica Andrea Lekić bila je gost Jutarnjeg programa RTS-a, gde je govorila o tekućem Svetskom prvenstvu rukometašica u Japanu, povredi zbog koje je bila onemogućena da učestvuje, ali i o predstojećim kvalifikacijama za Olimpijske igre, koje su, kako kaže, ono što je čekala otkako je počela da se bavi sportom.

Andrea Lekić zbog povrede nije bila u mogućnosti da pomogne koleginicama na Svetskom prvenstvu u Japanu.

"Ne mogu da objasnim i dočaram koliko je teško gledati to sve sa strane i pritom sa ovolike udaljenosti. Svaka čast devojkama i stručnom štabu na prikazanom tokom ovog prvenstva. Svi znamo koliko je bilo teško ostvariti ovakav rezultat i izuzetno smo ponosni i srećni što imamo priliku da se borimo za najveću svetsku smotru sportista", rekla je Lekićeva za RTS.

Andrea Lekić nije učestvovala na Svetskom prvenstvu u Japanu zbog povrede bubne opne.

"To je jako retka povreda, iako je rukomet kontaktni sport. Ne pamtim da se to nekome dogodilo u poslednje vreme. Dobila sam udarac laktom direktno i u istoj sekundi izgubila sluh. Čak je došlo do rupture dve trećine bubne opne i dislocirana je membrana. Jako je neprijatno..."

Ipak, sve se završilo na pozitivan način.

"Bila je to hitna operacija, imala sam 72 sata za nju. Zahvat je uspešno obavljen u Beogradu, sada sve ide svojim tokom. Nije perfektno, ali biće u nekom narednom vremenskom periodu."

Šansa koja se čeka tri decenije

Posle više od tri decenije, rukometašice će imati priliku da se bore za plasman na Olimpijske igre.

"To stvarno zvuči fenomenalno. Ne mogu da objasnim neverovatno uzbuđenje i sreću što imamo priliku da se u martu borimo za Olimpijske igre, koje su svima nama san. To je najveće takmičenje koje postoji i ova generacija stvarno zaslužuje to. Verovatno bi to bio oproštaj većine devojaka i šansa za mlađe igračice."

Andrea je tokom šampionata bila u stalnom kontaktu sa saigračicama koje su u Japanu.

"Rekla sam im, onako navijački, da su mi skratile život za nekih desetak godina i da sam dobila koju sedu, pogotovo u ove poslednje tri utakmice. Ali prezadovoljna sam. Nemamo toliko dugačku klupu, imamo veliki broj mladih igračica na ovom prvenstvu. Kao neko ko je dugi niz godina u reprezentaciji znam koliko je ovo veliki uspeh."

Srce, hrabrost, karakter...

"Definitivno su srcem, hrabrošću i karakterom u presudnim momentima utakmica pokazale da ekipa ima čeličnu volju i snagu za dobre rezultate. Nadam se da će tako i nastaviti u kvalifikacijama, kao i da će ostvariti pobedu protiv Crne Gore, koja bi nam eventualno značila lakšu kvalifikacionu grupu".

Rukometašice su tokom šampionata napredovale iz utakmice u utakmicu i pružale sve bolje partije.

"Ono što je dominiralo na ovom prvenstvu je prelep napad, koji je bio fenomenalan za oko i prijao je svim ljubiteljima rukometa. Takođe, izvanredna Kaća Tomašević u poslednjim utakmicama dala je dodatnu dimenziju da imamo granitni stub u odbrani. Odbrana u nekim momentima može da bude bolja, ali ta lakoća igre u napadu donela je jedan izvanredan rezultat."

Pitanje za Andreu bilo je i šta bi savetovala saigračice da je mogla.

"Ništa ne bih promenila. Sve ono što su one uradile, apsolutno ništa tu ne bih ni dodala ni promenila. Znam kolika je volja i želja bila, čak i da se grešilo – nema niko prava da im zameri".

Kvalifikacije za OI – kruna karijere

Učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju glavna je tema razgovora među iskusnijim igračicama.

"Mi uglavnom pričamo o Olimpijskim igrama, kao o nekoj kruni iskusnih igračica. S obzirom na to da je poslednji put pre 30 godina Jugoslavija učestvovala na OI, verovatno možete da pretpostavite koliko su naše želje i snovi veliki. Na korak smo od toga. Koliko god ljudi mislili da su te kvalifikacije neka formalnost, ostala su ta tri kvalifikaciona turnira i mnogo zavisi od duela sa Crnom Gorom".

Upravo od tog duela zavisiće protiv koga će Srbija igrati u kvalifikacijama. 

"Ova reprezentacija je pokazala na ovom prvenstvu da može sa svima da se nosi, bili favoriti ili ne. Imamo sjajne rezultate i ovo je put kojim rukomet treba da nastavi."

Andreu očekuje oporavak od povrede, a ona želi da bude potpuno spremna za kvalifikacije u martu.

"Dobila sam dozvolu da se polako priključim treninzima. Očekujem da ću krajem januara biti spremna da igram Ligu šampiona i nakon toga, nadam se zdrava, dočekam mart i kvalifikacije", kaže Andrea.

"Izuzetno teško mi je palo što nisam mogla da učestvujem na šampionatu u Japanu, ali sam se nadala da ću dobiti priliku da učestvujem u kvalifikacijama. Mislim da sam zbog toga dvostruko srećnija. To što se dešava u martu je ono što sam čekala, čini mi se otkako sam počela da igram rukomet."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво