Srbija iščupala bod protiv Danske, živi san o Olimpijskim igrama!

Rukometašice Srbije odigrale su nerešeno 26:26 sa Danskom u poslednjoj utakmici u grupi 1 na Svetskom prvenstvu i sačuvale san o plasmanu na Olimpijske igre.

Osvajanjem tog boda sada su treće na tabeli, čime su direktno ostavile Dansku bez šansi da se plasira na olimpijski turnir.

Ovim remijem Srbija je ostala u igri za odlazak na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, a naredni potez trebalo bi da povuku Nemice u svom meču sa Norveškom. Srbiji je potreban poraz Nemica, a ukoliko Nemačka pobedi, Srpkinje očekuje baraž za kvalifikacije za OI, u kojem bi igrale protiv četvrtoplasirane ekipe u grupi 2.

Duel u Kumamotu je počeo okršajem dve golmanke – Katarine Tomašević i Sandre Toft. Dve devojke su briljirale od samog starta, Toftova je odbranila prva dva sedmerca, ali je Tomaševićeva uzvratila i na drugoj strani "spustila roletnu".

Naše devojke su se mučile u napadu u uvodnim minutima i, kada su se oslobodile, golovi su se nizali kao na traci.

Zahvaljujući Dragani Cvijić, Kristini Liščević, Jeleni Lavko i Slađani Pop-Lazić došli smo do šest golova viška pre nego što je usledio pad.

U međuvremenu je Tomaševićeva dobila neugodan udarac loptom u lice, ali se oporavila, pa su Obradovićeve igračice na odmor otišle sa tri gola prednosti – 14:11.

Početkom nastavka usledio je pad u igri Srbije koji su mnogo agresivnije i brže Dankinje iskoristile i došle do izjednačenja. Toftova se ponovo "razbranila" i omogućila eksplozivnije akcije svojim saigračicama.

U utakmici koja je imala veliki ulog ušli smo u neizvesnu završnicu.

Sve do poslednjeg minuta su izabranice selektora Ljubomira Obradovića imale gol zaostatka, pre nego što je u heroinu ponovo izrasla Kristina Liščević. Na 40 sekundi do kraja je pogodila za 26:26, Srbija uspela da se odbrani do kraja i dođe do velikog boda.

Najefikasnija u srpskom timu bila je Pop-Lazićeva sa šest golova, po pet su postigle Liščevićeva i Stoiljkovićeva, dok je Lavkova četiri puta zatresla mrežu protivnica. Tomaševićeva je zabeležila dvocifren broj odbrana.

U redovima Danske istakle su se Jorgensenova sa šest i Jensenova sa pet golova.

Nemačka i Norveška zatvaraju ovu fazu od 12.30 i baš od njih će mnogo zavisiti da li će Srpkinje, prvi put od 1988. godine (pod zastavom Jugoslavije), učestvovati na najvećem sportskom takmičenju.

Kompletne rezultate i stanje na tabelama možete pogledati OVDE.

Tok meča:

11.25 – Kraj utakmice! Srbija je remizirala 26:26 sa Danskom i sačuvala san o Olimpijskim igrama.

11.23 – Poslednji minut, Srbija ima gol zaostatka. Gooool! Kristina Liščević pogađa i donosi izjednačenje 26:26! Naše devojke imaju 40 sekundi da odbrane remi.

11.20 – Težak zadatak je pred Srbijom. Na semaforu je ostalo 3,5 minuta, a mi ostajemo sa igračicom manje. Danska vodi sa 25:26.

11.15 – Liščevićeva i Pop-Lazićeva su održavale srpski tim u ovim trenucima, pošto je Danska lako dolazila do pozicija za šut. Nakon nove njihove akcije izjednačile su na 23:23.

11.11 – Nekoliko velikih grešaka u nizu naših devojaka, Danska bez po muke dolazi do preokreta i prvog vođstva od 20:21.

11.06 – Srbija počinje da se diže, Jovana Stoiljković pogađa za 20:18.

11.01 – Od početka poluvremena naše devojke su bile u kontraritmu, Toftova je počela sve da brani i Danska je izjednačila na 16:16, a trenutni rezultat je 17:17.

10.54 – Pritisle su protivničke igračice i smanjile na dva gola prednosti, ali je naš tim izborio sedmerac, koji je uspeo da realizuje. Tomaševićeva ponovo sjajno brani i ostaje 16:13.

10.50 Počelo je drugo poluvreme. Naše rukometašice imaju prvi napad, ali Dankinje uspevaju da se odbrane.

10.35 – Kraj prvog poluvremena, Srbija vodi sa 14:11 protiv Danske.

10.30 – Malo je opao ritam Srbije, Danska je uspela da se vrati posle minusa od šest golova i smanji na 13:10.

10.23 – Nastavilo se sa igrom "gol za gol", Željka Nikolić i Pop-Lazićeva su lako dolazile do pozicija za pogotke i Srbija vodi sa 12:7.

10.17 – Pogađaju Stoiljkovićeva i Nikolićeva, potom i Pop-Lazićeva, Srbija odlazi na 8:3.

10.13 – Neugodna situacija dogodila se u sledećem napadu, kada je Hansenova u lice pogodila našu golmanku. Ostala je Katarina da leži, ali se brzo pridigla. Tu situaciju možete pogledati OVDE.

10.12 – Nastavila je Tomaševićeva da čuva našu mrežu, a Cvijićeva da dominira na poziciji pivota. Još jedan gol i prvi put imamo dva gola prednosti.

10.07 – Toftova je odbranila penal Lavkovoj, ali je Tomaševićeva uzvratila sa nekoliko izuzetnih intervencija. Posle kombinacije Liščević-Cvijić, Srbija dolazi do prvog vođstva (3:2).

10.03 – Tomaševićeva i Toftova, dve golmanke, napravile su po odbranu na početku susreta, pre nego što je Danska povela. Stoiljkovićeva je ekspresno uzvratila sa distance i izjednačila na 1:1.

10.00 – Počela je utakmica Srbije i Danske.

9.55 – Intonirane su himne dve selekcije.

9.50 – Igračice Srbije i Danske izašle su na teren.

Pred rukometašicama Srbije je prioritet pobeda u duelu sa selekcijom Danske jer ih samo ona može odvesti do borbe za sedmo mesto koje vodi na Olimpijske igre, a zahvaljujući trijumfu nad Južnom Korejom, Holanđanke su nas onemogućile da se borimo za polufinale.

U preostalom meču Grupe 1 sastaju se Nemačka i Norveška, a od njihovog ishoda zavisi i konačni plasman Srbije.

Poslednji duel rukometašice Srbije i Danske igrale su prošle godine na Evropskom prvenstvu, kada je sa 30:25 pobedu odnela naša selekcija.

Utakmica rukometašica Srbije i Danske počinje u 10.00 uz direktan prenos na Drugom programu RTS-a, strim je na RTS Planeti (za posetioce iz Srbije), a tok meča i kretanje rezultata možete pratiti na našem portalu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво