Epilog rukometne bajke — zbog čega je Vardar tako poseban

Dan nakon finala Lige šampiona u fudbalu — sportu u kom igrači zarađuju vrtoglave svote novca — ljubitelji sporta imali su priliku da pogledaju kako izgleda borba za evropsku titulu u sportu koji se zaista igra srcem. Na rukometnom prestolu Evrope od nedelje sedi Vardar, ekipa u kojoj igrači mesecima ne primaju plate.

Otkako je ruski milioner Sergej Samsonenko u aprilu najavio povlačenje iz rukometnog kluba Vardar zbog finansijskih problema, javnost je makedonskom timu "predskazala propast".

Kostur ekipe je već potpisao ugovore sa drugim klubovima i od naredne sezone to neće biti isti Vardar.

Međutim, nelagodna situacija je inspirisala spoj strasnih Balkanaca i Rusa iz igračkog kadra i temperamentnog Španca na čelu ekipe da pokažu svetu da su prerano "otpisani". Nisu dozvolili da se poteškoće koje imaju odraze na terenu.

Vardar je ove sezone osvojio domaći šampionat, regionalnu SEHA ligu i za kraj titulu starog kontinenta. Jedino što je izmaklo je Kup Makedonije, koji je nakon boljeg izvođenja sedmeraca uzeo Metalurg.

Inat i čvrst karakter koji su krasili ekipu tokom čitave sezone došli su do tačke usijanja u polufinalu sa Barselonom. Španski tim vodio je sedam razlike na poluvremenu i 15 minuta pre kraja činilo se da će zabeležiti novi nastup u finalu i boriti se za desetu titulu. Tada ih je udario makedonski "brzi voz", čiji je mašinovođa bio Dainis Krištopans.

Letonski "džin" postigao je 10 golova, od čega četiri u minutima kada je Vardar stizao nedostižno. Srpski reprezentativac Dejan Milosavljev zabeležio je 15 intervencija i pokazao zbog čega je proglašen za najboljeg golmana Lige Šampiona.

Već su samim plasmanom u finale učinili dovoljno za rukomet, ali nisu tu stali.

Mađarski šampion Vesprem se četvrti put plasirao u finale i mnogi su smatrali da je krajnje vreme da osvoje Keln i Lankses arenu.

Vardar im je pomrsio konce i ispisao poslednje poglavlje svoje bajke.

Meč je bio dostojan pravog finala, pun neizvesnosti i dobrih poteza. Vardar je na poluvremenu vodio 16:11, a zatim je po povratku sa pauze Vesprem smanjio na 17:16. Nalet protivnika naveo je izabranike Roberta Garsije Paronda da konsoliduju svoju igru i održe prednost do poslednjeg zvižduka.

Jedna divna priča o trijumfu sporta nad novcem dobila je epilog. Istrajnost ovih momaka treba da posluži kao primer svima, ne samo sportistima. Ne odustaj kada je najteže! Zbog toga su ostavili najbogatije timove današnjice iza sebe.

Oni su ispisali istoriju. A drugi neka pokušaju da ih prevaziđu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво