Rukometnu reprezentaciju ne sme da zahvati "fudbalski" sindrom

Ova nedelja kvalifikacija za EP bila je delimično uspešna za srpski rukomet. Neće biti prežaljen izgubljen bod u Beogradu, ali ono što je prikazano na utakmicama sa Hrvatskom daje nadu za plasman na Evropsko prvenstvo.

Nakon kvalifikacionih utakmica za Evropsko prvenstvo, na program se vraćaju klupska rukometna takmičenja. Jedni se vraćaju domaćem šampionatu, drugi će igrati Ligu šampiona. Ali za dva meseca, kada dođe nova runda kvalifikacija, cilj će opet biti isti. To je dovoljno vremena da se prouče sve greške kako bi se taj cilj ostvario.

Otkako je Nenad Peruničić preuzeo kormilo nacionalne selekcije, jedna stvar "para uši". Igrači od kojih se očekivalo da će "nositi" ekipu na Svetskom prvenstvu i u ovim kvalifikacijama nisu se odazvali pozivu da brane državne boje. O tome se često priča.

Ne želimo da nam se ono što se dešava u reprezentaciji u drugim sportovima, npr. fudbalu, desi i u rukometu. Ionako nije u sjajnom stanju. Treba da se osvrnemo na momke koji su u selekciji i pružimo im punu podršku u borbi koja im predstoji.

Realno stanje je da Srbija trenutno ne može da se poredi sa Hrvatskom. Tradicija, ali i prkos koji nam je svojstven, ipak, daju nam za pravo da to činimo. Ono što se ispušta iz vida je da su i popularni "kauboji" imali period tranzicije. Nakon generacije Ivana Balića, trebalo je nekoliko godina da se ekipa ponovo konsoliduje i vrati na glavnu rukometnu scenu.

Na početku sinoćnje utakmice, Domagoju Duvnjaku je uručena nagrada za dvestotu utakmicu u dresu reprezentacije. Svi naši igrači treba da prevale dug put da bi stili do te tačke u karijeri.

Poraz u Zadru je bio očekivan 

Što se tiče same utakmice u Zadru, na početku je igra u napadu bila tečnija nego u Beogradu. U nekoliko navrata viđene su lepe akcije i šutevi bekova.

Ali sve što je lepo — kratko traje. Propusti u odbrani i loše organizovani napadi "krasili" su srpski tim do početka drugog poluvremena.

Selektor Peruničić se nekoliko puta odlučio da golman izađe sa terena kako bi ušao igrač i tako bili brojčano ravnopravni sa protivnikom u napadu. U toj situaciji, ekipa treba da ima izgrađen napad koji će da "prođe". U suprotnom, to je gol prepušten protivniku "na tacni".

Iako nismo iskoristili tako organizovane napade, u Zadru smo imali više sreće nego u Beogradu, jer Hrvati to nisu iskoristili. Poraz bi tada bio još ubedljiviji.

Međutim, nisu izostali atraktivni potezi. Saradnja sa pivotmenom je funkcionisala dok su Hrvati igrali odbranu "5-1" i Pešić je to sjajno koristio. "Cepelin" Vorkapića za Sretenovića je jedna od najlepših akcija na utakmici. Cupara je na golu bio veoma uspešan, uz dva vezana odbranjena penala.

Do 12. juna i utakmice sa Švajcarskom u Novom Sadu znaćemo ko je klupski šampion Evrope, ko je osvojio titulu u Superligi, a ko je na tronu Bundeslige. Srpski reprezentativci će biti rasterećeniji i moći će da napadnu to željeno drugo mesto u grupi.

Kontinentalni šampionat bio bi nagrada za sav trud koji su "orlovi" uložili, ali i prilika da se prikažu u još boljem svetlu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво