Mladi i treba da greše, jer starije nemamo

"Opet nezrelost i glupost mladog igrača." Čini se da je selektor rukometne reprezentacije Srbije Nenad Peruničić prilikom ove izjave ostao nedorečen. Možda je i čitava reprezentacija u stvari mlad igrač?

Prosek godina našeg sastava je 26, a pritom najstariji igrač i povratnik u seniorsku reprezentaciju, Ivan Dimitrijević, nije proveo ni sekund na parketu, osim na zagrevanju. Vodeći se samo tom stavkom, Hrvati su već od početka bili u prednosti. U postavi su konstantno imali bar jednog iskusnog igrača koji zna kako da se nosi sa pritiskom neizvesnog rezultata i publike. Za većinu srpskih rukometaša ovo je bio prvi "balkanski derbi", koji je uvek pun napetosti, bez obzira na kvalitete ekipa.

S druge strane, Peruničić je mlad kao i njegovi igrači, bar u ulozi selektora. Kada nastupi "smena generacija" u nacionalnom timu, u bilo kom sportu, javnost će retko kad biti naklonjena tome i razumeti da se promene ne dešavaju tako brzo. Zato mladi rukometaši i mlad selektor treba međusobno da se podržavaju. U takvom periodu stručni štab i igrači imaju samo jedni druge. Reči izgovorene nakon sinoćnjeg ishoda imaće veliki uticaj na igrača, jer je kritikovan dok je imao državni grb na grudima, a ne klupski. A nije ga kritikovao bilo ko, već rukometna legenda.

Svaka debata nakon nerešene utakmice ima isti lajtmotiv — "šta bi bilo kad bi bilo?". Da je napad bio duži, da je bolje organizovano, da je ranije zatražen tajm-aut, danas bismo čitali o trijumfu jedne selekcije bez izglednih šansi nad rukometnom velesilom koju predvodi Domagoj Duvnjak.

Sve greške bi se zanemarile. Međutim, da su uloge bile zamenjene i da su hrvatski rukometaši izvojevali pobedu, još više "drvlja i kamenja" bi se osulo po našim reprezentativcima.

Mlad igrač, bilo to figurativno ili doslovno, tek treba da se gradi i ovakve situacije su veoma značajne. U našoj reprezentaciji mladi i treba da greše, jer starije i nemamo. Nisu jedan napad i jedna utakmica merilo zrelosti, i Peruničić to zna. Imamo mladog Dejana Milosavljeva, koji je na golu Vardara zamenio Arpada Šterbika i zbog njegovih sjajnih partija se ne primećuje izostanak bivšeg reprezentativca Jugoslavije.

Lazar Kukić želi da vrati La Riohu u Ligu šampiona posle dve godine pauze i odlučno grabi ka tome. Za Vladimira Cuparu se otimaju najveći klubovi današnjice, dok je Vukašin Vorkapić drugi najbolji strelac regularnog dela Superlige.

A oni će se tek pokazati. Kao što i Peruničić na kraju izjave kaže — moramo više da verujemo u neke stvari.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво