Metaloplastika slavi šezdeseti rođendan

Metaloplastika je za Šapčane oduvek mnogo više od sportskog kluba. Zahvaljujući uspesima ,,zlatne generacije“, grad na obali Save, sredinom 80-ih godina prošlog veka, bio je rukometna prestonica. Nekadašnji dvostruki šampioni Evrope, danas slave 60-ti rođendan.

Snimci su izbledeli, ali sećanja nisu. Metaloplastika je 1985. i 1986. godine bila najbolja u Evropi. Šabački "vanzemaljci" u nekadašnjoj Jugoslaviji, osvojili su 7 uzastopnih titula prvaka države i četiri Kupa a članovi reprezentacije doneli su zlato i sa Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva. Šabac je živeo za rukomet i delio sa igračima i radost i tugu. 

"Mislim da nas je velika većina ostavila najlepši deo mladosti, bili smo apsolutno posvećeni, i mislim da je vredelo. Kada smo ispali u finalu, gde je ceo grad bio toliko tužan, da je bilo teško izaći, plakalo nam se na svakom ćosku u gradu i shvatili smo koliko je grad imao ljubavi prema nama", rekao je Veselin Vuković.

Prve utakmice rukometaši Metaloplastike igrali su na šljaci i betonu.

"Nismo nikada igrali u hali, dobili smo dve garniture dresova za prvih 10 godina. Ali bilo je izvanredno drugarstvo, svi smo bili jednaki, nije bilo ni plata ni premija, i nekog odvajanja", dodao je Luka Božanić, igrač prve generacije.

Nesavladive čuvare mreže, majstore driblinga i kontranapada, nezaustavljive strelce, aplauzima su ispraćali i domaći i protivnički navijači.

"Imali smo publiku, dobar sastav, bili smo zaista jedno 5-6 godina, fantastičnih u Ligi šampiona u Evropi, krasilo nas je to drugarstvo, i taj inat, i ta želja za pobjedom", izjavio je Pero Milošević, nekadašnji igrač Metaloplastike.

Metaloplastika se više od četiri decenije takmiči u najvišem rangu. Šabački rukometaši, 2016. osvojili su Kup Srbije. Pripreme za predstojeću sezonu su počele a cela godina, zbog jubileja, biće u znaku broja 60.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 06. sep 2018, 10:02)
Sjoka [neregistrovani]

Могли ....

...сте мало дужи текст о овоме да напишете !!! Опет су они људи који су можда највише постигли у историји Југословенског и српског спорта !!