Podvig dečaka iz Jaše Tomića – ljubav prema rukometu jača od svega

Najčešće se u istoriji sporta pamte podvizi, uzbuđenja, veliki preokreti i uspesi. Tehnika, taktika, rad – sve se to uči još od malih nogu kako bi se postigli vrhunski rezultati. Međutim, najbolji postanu oni koji ostanu posvećeni treningu, sportu, ekipi, uprkos svemu. Šestorica dečaka iz Jaše Tomića, pograničnog mesta u opštini Sečanj, područja koje je iznedrilo velike rukometne asove, već su postigli veliki uspeh i na dobrom su putu da se tim asovima pridruže.

Za nedelju 22. april bio je zakazan turnir M-14 u Senti. Jedan po jedan igrač RK „Radnički“ iz Jaše Tomića je zbog povrede ispadao iz stroja, a neki su išli na ekskurziju. Noć uoči turnira na spisku je ostalo samo šest momaka: Mirosav Varga, Boris Guran, Vukašin Nikolić, Nikola Đakovački, Dalibor Molnar i Jovan Bogdanović. Nedovoljno za jednu postavu a ne za takmičarsku ekipu.

Međutim, to nije bio kraj njihovim nevoljama. Njihov trener taj dan nije mogao da izostane sa posla. Trudio se do kraja da se pridruži ekipi, ali nije uspeo i obavestio je momke da „u borbu moraju sami“, navedeno je na Fejsbuk profilu Rukometnog saveza Vojvodine.

U takvim okolnostima, velika većina igrača bi odustala, međutim, niko od pomenute šestorice dečaka se nije dvoumio. Pošli su na turnir u dogovoreno vreme zajedno sa ekipom RK „Hercegovina“ iz Sečnja, a roditelji i ljudi iz rukovodstva kluba su zamolili Filipa Zupca iz sečanjske ekipe da pazi na njih i da im se nađe ako im nešto zatreba.

Na neki način, tih šest momaka je već pobedilo jer su pokazali želju za igrom i ljubav prema sportu koji je nekad bio ponos naše zemlje i koji je beležio velike rezultate. Međutim, to nije kraj priče.

Malena ekspedicija RK „Radnički“ stigla je u Sentu, gde je u 10.40 počinjala njihova prva utakmica protiv ekipe domaćina turnira. Delegat utakmice je, videvši situaciju, ponudio da im se pridruže igrači neke druge ekipe, da bi se utakmica odigrala, ali bi u tom slučaju bila registrovana službenim rezultatom. Kapiten ekipe je odgovorio: „Hvala, ne treba nam niko. Pobedićemo ih nas šestorica!"

Delovalo je da su momci zaista verovali u reči svog kapitena, međutim, utakmica nije krenula najbolje za ekipu iz Jaše Tomića. Na poluvremenu su gubili sa 5:4, ali ipak, uz veliku energiju, u drugom poluvremenu dešava se preokret. RK „Radnički“ je na kraju pobedio ubedljivo rezultatom 12:7.

Mnogi bi rekli – jedna utakmica, dogodilo se čudo kakvo se dešava jednom u sto godina, ekipa iz Sente se opustila i slično...

Međutim, na poslednjoj utakmici turnira ponovila se priča. Ista šestorka pobeđuje ekipu „Obilića“ iz Novog Kneževca sa 22:18, tek da pokažu da njihovi rezultati nisu slučajnost.

Rukometni savez Vojvodine je podelio ovu neverovatnu priču uz komentar: „Nekim njihovim vršnjacima je komplikovano i da odu na trening kada pada kiša, ali za ove borce ne postoje granice kada je rukomet u pitanju! Kapa dole, junaci!"

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 25. apr 2018, 10:30)
Psihologija na daljinu: [neregistrovani]

Motivacija je sve!

Bravo veliki "klinci"!

(ponedeljak, 23. apr 2018, 22:47)
Maja majic [neregistrovani]

Rukometasi iz Jase Tomic

Bravo nasa buducnosti,svska cast

(ponedeljak, 23. apr 2018, 14:55)
anonymous [neregistrovani]

Јаша Томић

Прелепа прича! Браво, дечаци!