U utorak počinje Evropsko prvenstvo za rukometašice

Evropsko prvenstvo za rukometašice počinje u utorak u Makedoniji, a selekcija Srbije takmičiće se u Grupi D, u Skoplju, sa Hrvatskom, Nemačkom i Makedonijom.

Reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu počinje "novi ciklus" koji bi trebalo da traje do Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu.  Selektor Časlav Dinčić istakao je da je cilj da se ekipa plasira u drugi krug, ali i da će iskoristiti svaku šansu koja se ukaže da izbori što bolji plasman.

"Probaćemo da damo sve od sebe. Razmišljaćemo samo o narednom protivniku, prvo o Hrvatskoj, onda o Nemačkoj, pa Makedoniji", rekao je Dinčić i dodao: "Normalno je da nam je cilj da prođemo prvi krug, ali i da stignemo što dalje".  Prema njegovim rečima, ekipa je sastavljena od nekoliko rukometašica koje nose igru u svojim klubovima i od onih koje sede na klupi.

"Kontrolne utakmice sa Rumunijom su nam pokazale da možemo da pobedimo i mnogo bolje ekipe od nas. Svaka devojka treba da pokaže svoj maksimum, pa ako je to dovoljno za pobedu bićemo srećni. Tako mora da se igra na Evropskom prvenstvu", rekao je Dinčić.  On je istakao da je u ekipi Svetlana Ognjenović kojoj su lekari prošle godine zabranili da igra rukomet, zbog povrede kolena, ali da se ona rado odazvala pozivu da pomogne reprezentaciji.

"Ona u Francuskoj može da dobije invalidsku penziju, ali igra za reprezentaciju i sada kada rizikuje da se povredi i da ostane bez novca", rekao je Dinčić za igračicu koja je u prvom kontrolnom meču sa Rumunijom u Vrnjačkoj Banji postigla devet golova.

Na pitanje šta misli o prvom protivniku u Grupi D, on je odgovorio da je reprezentacija Hrvatske dobra ekipa.  Hrvatska nije učestvovala na Olimpijskim igrama u Pekingu, a na Svetskom prvenstvu u Francuskoj zauzela je deveto mesto. Na turniru u Sloveniji, u novembru, pobedila je Srbiju sa 27:18.  Rukometašice Srbije drugi meč u grupi igraju sa Nemačkom, koja je osvojila bronzanu medalju na SP 2007, ali je na Olimpijskim igrama 2008. zauzela 11. mesto od 12 ekipa.

Jedna od najboljih rukometašica Srbije Jelena Erić naglasila je da odlično poznaje nemačku reprezentaciju i da "one ili igraju ili ne igraju".  "Sa njima se nikada ne zna. Bile su treće na Svetskom prvenstvu, a onda su totalno podbacile na Olimpijskim igrama. Volela bih da mi održavamo naš kontinuitet i da ne razmišljamo toliko o protivnicama. Neka one misle o nama", rekla je Erić.  Reprezentacija Makedonije nije učestvovala na OI, a na prošlom Svetskom prvenstvu zauzela je 12. mesto. Opšta ocena je da će meč sa domaćinom šampionata imati posebnu težinu, ali da tu ekipu nije nemoguće pobediti.

U Grupi A takmičiće se: Mađarska, Rumunija, Francuska i Danska, u
Grupi B: Portugal, Ukrajina, Norveška i Španija, a u Grupi C:
Švedska, Belorusija, Rusija i Austrija.

U drugom krugu takmičiće se tri najuspešnije ekipe iz svake grupe, a u novim grupama igraće reprezentacije iz A i B, kao i C i D.  Reprezentacija Norveške brani titulu osvojenu u Švedskoj 2006. godine, ali je i glavni favorit za prvo mesto, kao aktuelni svetski i olimpijski pobednik. Pored Norvežanki, među favoritima za najviši plasman je i reprezentacija Rusije - aktuelni vicešampion Evrope i drugoplasirana ekipa sa Svetskog prvenstva 2007. i Olimpijskih igara 2008.

Evropsko prvenstvo održaće se od 2. do 14. decembra u Makedoniji, a utakmice će se igrati u Skoplju i Ohridu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи