Читај ми!

Kako pomoći srpskom rukometu

Doajeni rukometnog sporta u ženskoj i muškoj konkurenciji Tanja Medved i Veselin Vujović, kao i sportski novinari Života Bogdanović, Sreten Rašković i Vladimir Novaković puna tri sata vodili su debatu na tribini "Rukomet i mediji", koja je organizovana na Fakultetu za sport Univerziteta Union "Nikola Tesla", detaljno analizirajući stanje u rukometu u regionu.

Položaj rukometa u Srbiji je nezavidan, status u medijima na niskom nivou o čemu je možda najbolje posvedočio podatak da je Srbija jedna od dvadesetak zemalja u kojoj nije bilo prenosa nedavno završenog Svetskog prvenstva na kome je oboren rekord u posećenosti sa 540.000 gledalaca, istaknuto je između ostalog.

"I da sam se vratio u srpski rukomet, a nisam i neću, mene ne bi interesovala A reprezentacija. Zanimalo bi me šta se desilo sa Dubočicom, Proleterom, Crvenkom... i da li Savez ili Ministarstvo može da nabavi 10.000 lopti koje bi podelili osnovnim školama. Ili, da se u svakom gradu nađe bar po jedan ili dva nastavnika fizičkog, koje bi finansirao Savez, koji bi u školama forsirali rukomet kao sport, da ga omasovimo. Stalno se razmišlja da ako se ne plasiramo na naredno veliko takmičenje da će se desiti smak sveta. Nije tačno, kod nas je smak sveta već nastupio" konstatovao je Vujović.

Profesor na Fakultetu za sport Univerziteta Union "Nikola Tesla" doc. dr Uroš Mitrović predstavio je studiju slučaja kojom je prikazan odnos koji su mediji gradili prema domaćem rukometu u bivšoj Jugoslaviji u poređenju sa temama koje preovladavaju u savremenim srpskim medijima. Zaključak je da je rukomet u medijima danas uglavnom zastupljen kroz kritiku, negativizam i senzacionalizam što nikako ne doprinosi njegovoj popularnosti.

Takođe, rad je sadržao i predloge kako rukomet može ponovo da bude među omiljenim sprotovima u javnosti i medijima.

Tribini je uz predsednika Udruženja sportskih novinara Srbije Predraga Milinkovića, prisustvovao i predsednik Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković koji je pohvalio inicijativu za održavanje ovakvih skupova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара