Читај ми!

Brazilke šampionke, srebro za Srbiju!

Srbija - Brazil 20:22 (11:13). U duelu dva tima koja su najviše pokazala na planetarnom šampionatu, uspešnije su bile Brazilke i osvojile zlatnu medlju. Srpske devojke će ipak morati da se zadovolje drugim mestom, koje je veliki uspeh za naš ženski rukomet. Novi rekord po broju gledalaca u Areni - 19.467!

Ženska rukometna reprezentacija Brazila osvojila je u nedelju uveče u Beogradu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, pošto je u finalu savladala Srbiju sa 22:20 (13:11).

Najefikasnija u reprezentaciji Brazila bila je Aleksandra Do Nasimento sa šest golova, dok su Fernanda da Silva i Ana Rodriges postigle po četiri.

U reprezentaciji Srbije najefikasnija je bila Dragana Cvijić sa pet golova, dok su po četriti postigle Andrea Lekić i Sanja Damjanović.

Finalni duel u Kombank areni odigran je pred 19.467 navijača, čime je treći put u ovoj sedmici oboren rekord ženskih šampionata sveta.

Fudbalska atmosfera čini se da je više uticala na naše nego na brazilske rukometašice, koje su bolje počele utakmicu i povele 5:3.

Usledio je period odlične igre reprezentacije Srbije, koja je uspela da preokrene rezultat i povede sa 8:6, ali je u finišu poluvremena usledio veliki pad i Brazilke su na odmor otišle sa dva gola prednosti.

Početkom drugog poluvremena Brazil je serijom od 3:0 povećao prednost na pet golova (16:11), ali su izabranice Saše Boškovića, kao u četvrfinalu protiv Norveške, uspele da se vrate.

Zahvaljujući golmanu Katarini Tomašević, koja je u jednom napadu Brazila odbranila dva sedmerca, Srbija je smanjila zaostatak na jedan gol, a potom je sa dve igračice manje uspela da odigra 2:2, da bi u 56. minutu konačno izjednačila na 19:19.

Tri minuta pre kraja bilo je 20:20 i bila je to velika prilika da se iskoristi najpre psihološka, a potom i materijalna prdnost, jer smo tada dobili igrača više i veliku šansu da potpuno preokrenemo rezultat.

Nismo iskoristili napad, a onda smo primili gol sa igračem više, da bi Dragana Cvijić potom promašila zicer sa šest metara i finale je u narednom napadu rešila Rodrigez golom sa devet metara.

Tako je ovaj veličanstveni pohod srpskih rukometašica završen osvajanjem srebrne medalje, što je uspeh za anale, koji bi sada trebalo iskoristiti za promociju tog sporta, a novu šansu za dokazivanje imaćemo već naredne godine na prvenstvu Erope.

Srbija: Tomašević (11 odbrana), Risović (6 odbrana), Krpež 1, Popović 1, Lekić 4, Živković 2, Damjanović 4, Erić, Rajović, Ognjenović 1, Filipović, Nišavić 2, Milošević, Cvijić 5, Dmitrović.

Brazil: Arenhart 7, Pesoa 4, Deniz, Nascimento 6, Roča, Pijedade 1, Andrade, Da Silva 4, Rodriges 4, Gomez, Souza, Amorim 3, Nunjez 2, Košta, Moura, Kavaleiro 2

Bronzanu medalju osvojila je selekcija Danske koja je u borbi za treće mesto savladala Poljsku sa 30:26.

Srbijo budi ponosna!

Selektor Srbije Saša Bošković rekao je da je Brazil zasluženo osvojio Svetsko prvenstvo, ali da je njegova ekipa drugim mestom ostvarila veliki uspeh.

"Za nijansu su (Brazilke) bile bolje i zasluženo pobedile. Slavićemo, napravili smo veliki uspeh. Cela Srbija treba da bude ponosna", rekao je Bošković.

Kapiten Andrea Lekić kazala je da je i tužna i srećna, ali i ponosna.

"Sa jedne strane sam tužna, sa druge srećna. Ponosna sam na svoj tim. Spremali smo se za ovo ceo život, tužan je način kada završiš drugi, ali da nam je neko pre takmičenja ponudio srebro, prihvatili bismo ga", rekla je Andrea Lekić.

"Odličan je osećaj, verujte mi, iako delujemo malo tužno i istrošeno... Želeli smo to zlato više od svega. Ne pamti se drugo mesto, uvek se pamti prvo, ali mi ćemo sigurno pamtiti ovu srebrnu medalju jer do sada niko ništa nije osvojio, i stvarno treba da se radujemo ovom srebru kao da je zlato", rekla je pivot selekcije Srbije Dragana Cvijić.

„Srećna sam, nismo tužne , tek ćemo biti svesne šta smo ostvarile. Nije mala stvar biti drugi na svetu, naravno uvek je bolje pobediti. Jednog dana ćemo pričati da smo druge na svetu. Brazlke su bile bolje, u drugom poluvremenu zakazao je naš napad", rekla je Sanja Damnjanović.

Najkorisnija rukometašica Svetskog prvenstva, reprezentativka Brazila Eduarda Amorim rekla je da njena ekipa nije očekivala zlatnu medalju, ali da je priželjkivala.

"Srećna sam zbog ove zlatne medalje, ostvario mi se san. Nismo na početku očekivali zlatnu medalju, ali medalju jesmo svakako. Svaka devojka u ovom timu je ovo zaslužila. Ponosna sam što sam deo ovog tima", rekla je Amorim.

Brazil je u finalu Svetskog prvenstva savladao domaćina, reprezentaciju Srbije sa 22:20.

Amorim je čestitala reprezentaciji Srbije na dobro organizovanom turniru i rezultatu.

19.17 - Levi bek Srbije Sanja Damnjanović i pivot Dragan Cvijić izabrane su u najbolji tim šampionata!

19.15 - Konačan plasman na svetskom prvenstvu, koje je od 6. do 22. decembra održano u Srbiji: Brazil - zlatna medalja, SRBIJA - srebrna, Danska - bronzana, Poljska, Norveška, Francuska, Nemačka, Mađarska, Crna Gora, Rumunija, Španija, Južna Koreja, Holandija ,Angola, Češka, Japan, Tunis, Kina, Argentina, DR Kongo, Paragvaj, Alžir, Dominikanska Republika i Australija.

19.12 - Premijer Srbije Ivica Dačić čestitao je večeras rukometašicama Srbije na velikom uspehu i osvajanju srebra na Svetskom prvenstvu za rukometašice koje se igralo u Srbiji, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije. "U ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime iskreno vam čestitam osvajanje titule svetskog vicešampiona. Pokazale ste kako se igra za zemlju i nacionalni tim i dokazale snagu srpskog rukometa", navodi se u Dačićevoj čestitki. "Svojim uspehom krunisale ste odličnu sportsku nedelju koja je za nama. Nadam se da će vaša posvećenost i takmičarski duh biti uzor mladim generacijama. Čast je bilo podržati organizaciju ovakvog takmičenja i želim da vam se zahvalim na slici koju šaljete o Srbiji u svet. Želim vam puno pobeda u budućnosti", dodaje se u čestitki premijera Dačića.  

19.03 - Na velikom uspehu srpskim rukometašicama je čestitao i predsednik skupštine Srbije: "Najiskrenije vam čestitam na uspehu koji ste postigli, velikom trudu i upornosti. Vaša srebrna medalja je ponos svih građana Srbije.  Želim vam još mnogo uspeha u kraijeri", stoji u čestitki Nebojše Stefanovića. 

18.52 - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je rukometašicama Srbije i stručnom štabu na osvajanju srebrne medalje na Svetskom prvenstvu. "Veliki je uspeh biti drugi na svetu! Tokom celog takmičenja pokazale ste kako se bori za Srbiju i veličanstvenim igrama sve nas učinile ponosnim. U ime Vlade Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta od sveg srca vam čestitam na osvajanju medalje", poručio je Udovičić našim rukometašicama.

Ovako je teklo veliko finale: 

18.46 - Kraj! Rukometašice Brazila su svetske prvakinje! U fenomenalnom finalu Srbija nije uspela da ostavir pobedu i mora da se zadovolji srebrnom medaljom - 20:22 (11:13).

18.44 - Beži protivnik na dva gola prednosti - 20:22. 

18.43 - Nova prednost za Brazilke - 20:21! 

18.42 - Andrea Lekić postiže gol iz sedmerca za 20:20!

18.41 - Gol prednosti za Brazil ali Srbija ima igračicu više u 58. minutu - 18:19!

18.38 - Konačno izjednačenje! Jelena Nišavić sa krila donosi poravnanje Srbiji - 19:19! 

18.34 - Golom iz kontra napada Krpež dovodi Srbiju na gol zaostatka - 18:19! 

18.29 - Srbija nije iskoristila dva napada za izjednačenje, da bi Brazil u narednom napadu ponovo došao do plus dva - 17:19.

18.27 - U narednom napadu Živković postiže gol u napadu sa 4 rukometašice - 15:16!

18:25 - Sa dve rukometašice više, Brazilke postižu gol sa krila za 14:16 u 44. minutu meča.  

18.23 - Dva vezana gola naših devojka za minus jedan - 15:16. Velika borba i velika buka u Areni! 

18.17 - Posle devet minuta igre u drugom poluvremenu, Srbija je u minusu od tri gola - 13:16. 

18.13 - Tek u petom minutu nastavka naše devojke postižu gol za 12:16. 

18.09 - Stegnute su srpske rukometašice na startu drugog dela, napravile su nekoliko grešaka u dodavanjima i odbrani. Brazil vodi sa 11:15. 

18.06 - Počelo je drugo poluvreme finala, sa vcentra su krenule rukometašice Srbije. 

17.52 - Završeno je prvo poluvreme velikog finala - Brazil posle 30 minuta vodi sa 11:13. U veoma izjednačenom i borbenom prvom delu, Brazilke su prednost stekle na samom kraju poluvremena boljom igrom sa manje grešaka od naših devojaka.

17.50 - Stale su srpske rukometašice i šest minuta nisu postigle pogodak dok Nasimento realizuje dva sedmeraca za najveću prednost Brazila - 10:13. 

17.45 - Nakon nekoliko promašaja naših devojka, Brazil je ponovo u prednosti - 10:11. Nešto lošiji period u igri našeg tima. 

17.39  Srbija se odbranila sa igračicom manje ali na isteku te kazne sudije dosuđuju sedmerac za Brazil koji Nasimentzo pretvara u pogodak za 8:8. Već u narednom napadu Dragana Cvijić postiže gol sa 6 metara za novo vođstvo - 9:8. Sjajna utakmica za sada, veoma borbena i kvalitetna - dostojna finala SP. 

17.36 - Period meča kada se igra "gol za gol". Srbija ima minimalnu prednost - 8:7. 

17.33 - Prvi gol za Andreu Lekić koji Srbiji vraća vođstvo - 7:6 u 15. minutu finalnog meča. 

17.30 - Prvo vođstvo za naš tim - Dragana Cvijić je realizovala sedmerac za 6:5! 

17.26 - Dva vezana pogotka za naše devojke kojim stižu do poravnanja rezultata - 5:5. Katarina Tomašević nije počela kao što smo od nje navikli i selektor Bošković na gol našeg tima šalje Jovanu Risović. 

17.24 - Dragan Cvijić postiže gol u napadu sa igračicom više i smanjuje na 3:4. Međutim, naše devojke primaju sa brojčanom prednošću - 3:5. 

17.21 - Rodrigez postiže treći gol za Brazilke ali uzvraća Sanja Damnjanović i smanjuje na 2:3. 

17.20 - Nakon što su naše devojke promašile u kontra napadu, Da Silva postiže novi gol - 1:2. 

17.19 - Prvi pogodak za našu selekciju sa crte postiže Dragana Cvijić - 1:1. 

17.18 - Prvi pogodak u finalnoj utakmici sa krila postiže Da Silva - 0:1. 

17.15 - Počelo je veliko finale! Prvi napad imaju rukomtešice Brazila. Orgromnu buku prave navijači u Areni. 

17.11 - Fenomenalna atmosfera u prepunoj Areni. Ponovo je oboren rekord po broju gledalaca na SP u rukometu za žene - oko 20.000 prisutnih u najvećoj balkanskoj dvorani.

17.08 - Rukometašice Srbije i Brazila izašle su teren. U toku je zvanično predstavljanje. 

17.00 - Još 15 minuta ostalo je do početka velikog finala a beogradska Arena je već puna. Meču će prisustvovati premijer i predsednik Srbije - Ivica Dačić i Tomislav Nikolić, kao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

16.22 - Rukometašice Srbije ovacijama su danas dočekane ispred Beogradske arene, gde će od 17.15 igrati finale Svetskog prvenstva protiv Brazila. Autobus koji je prevozio rukometašice Srbije pozdravio je veliki broj navijača koji su se okupili ispred severne tribine "naoružani" zastavama Srbije, dresovima i šalovima reprezentacije. Za sada oko Arene nema velike gužve, a policija prilaz ulazima hali dozvoljava samo onima koji imaju karte. Oko Arene se mogu videti autobusi i automobili kojima su na finale došli navijači iz svih krajeva Srbije. Karte za finale su rasprodate juče, a dva sate pre početka utakmice
kod preprodavaca mogle su se kupiti po cenama i do 3.000 dinara, ali ih je i kod njih sve manje.

16.10 - Rukometašice Danske osvojile su bronzanu medalju na Svetskom prventstvu u Srbiji pošto su u meču za treće mesto bile bolje od selekcije Poljske sa 30:26. 

15.20 - Na poluvremenu utakmice za treće mesto Poljska vodi protiv Danske sa 15:12. 

14.22 - Andrea Lekić doživela je neprijatno iznenađenje na dan kada joj sa reprezentacijom Srbije predstoji utakmica za titulu svetskog prvaka. Njen sajt andrealekic.com nakratko su "osvojili" albanski hakeri, uklonili čitav sadržaj i istakli svoje parole, kao i crnog dvoglavog orla. Nadamo se da ovaj "napad" neće uticati na Andreu i da će ona pružiti dobru partiju u osvajanju zlatne medalje...

13.40 - Srbija zaslužila sve čestitke za organizaciju prvenstva sveta u rukometu za žene, poručeno na završnoj konferenciji za novinare u Beogradskoj Kombank areni.

11.50 - „Brazil je u Nišu bio bolji, ali to ne znači da će pobediti i danas. Imamo veliki motiv, u pitanju je zlatna medalja. Želimo da Brazilu vratimo za poraz u Nišu. U našoj reprezentaciji je sjajna atmosfera, od prvog dana smo bili svesni šta nas čeka", izjavio je Bošković."Brazil će danas biti još bolji, mi takođe podižemo formu iz meča u meč i očekujem fenomenalnu utakmicu. Jedva čekamo da počne finale koje su generacije sanjale. Da smo pričale o osvajanju medalje, ne bi dogurale ovako daleko. Bile smo skromne, išle smo korak po korak", istakla je pivot Dragana Cvijić.

10.20 - Selektor ženske rukometne reprezentacije Srbije Saša Bošković odlučio je da napravi dve izmene pred finale Svetskog prvenstva sa selekcijom Brazila. Umesto Jovane Stoiljković i Marije Lojpur u timu će biti Marina Dmitrović i Ivana Milošević.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво