Читај ми!

Mediji: Meč napet, ali bez nereda

Hrvatski mediji naglasili da su se hrvatski reprezentativci borili i protiv 20.000 srpskih navijača, da je atmosfera u dvorani bila napeta, ali bez nereda. Ističe da je srpska policija efikasno sprečila bilo kakav incident.

Gotovo svi hrvatski mediji su danas, nakon konstatacije da su hrvatski rukometaši "sagoreli" u drugom poluvremenu sinoćne utakmice sa Srbijom i izjave selektora Slavka Goluže kako njegovio momci nisu bili oni pravi, naglasili da su se hrvatski reprezentativci borili i protiv 20.000 srpskih navijača, da je atmosfera u dvorani bila napeta, ali bez nereda.

Izuzetak je flaša kojom je pogođen srpski reprezentativac Žarko Šešum, koja je bila namenjena hrvatskom rukometašu i Ivanu Baliću i selektoru Goluži.

Među spornim momentima, pored povređivanja Šešuma, navode se i pokušaj fizičkog obračuna srpskih navijača s hrvatskim, nakon prethodne svađe, ali se ističe da je srpska policija koja je, kako svi mediji ističu, u velikom broju obezbeđivala polufinale, efikasno sprečila bilo kakav incident.

S obzirom na to da je Hrvatska izgubila, na naslovnim stranama nisu objavljene slike rukometne reprezentacije, već je kao u "Jutarnjem" ili "Večernjen listu", centralno mesto dato unutrašnjopoltičkim temama.

"Večernji list" meču daje mesto na dnu naslovne strane uz naslov "Kauboji se predali u paklu beogradske arene", dok "Jutarnji list" na nešto većem prostoru objavljuje naslov "Beograd pod opsadom: Hrvatska izgubila u meču visokog rizika", uz poruku "Sada uzmite barem bronzu".

Riječki "Novi list" na naslovnoj strani ističe da su samo retki Hrvati stigli do Beogradske arene, uz naslov "Balkan boj" i sliku konjičke jeinice srpske policije.

Putešestvije hrvatskih navijača, vraćanja većine njih s granice, tema je svih medija koji su naglasili da je nekoliko stotina navijača uspelo da uđe u Srbiju, ali mnogo više njih to nije uspelo, jer nisu imali ulaznice, iako je deo njih imao vaučere za kupljene ulaznice.

Naglašeno je da su svi u Beograd sprovođeni pod policijskom pratnjom i da im se ništa nije desilo.

Dok većina medija ne spominje da je u dvorani bilo uvreda, osim zviždanja himni, a pojedinačna bacanja baklji ili nekih drugih predmeta na parket nazvala izolovanim incidentima, neki mediji, kao državna agencija Hina, izvestili su da je "publika stalno izvikivala uvrede i iskazivala mržnju prema hrvatskim igračima i Hrvatskoj, na što službeni spiker nije reagovao".

"Bilo je i bacanja predmeta iz publike, a jedna staklena boca promašila je hrvatskog trenera i pogodila srpskog igrača Žarka Šešuma, koji je s povredom oka prebačen u bolnicu", navodi se u izveštaju. Navodi se da je na obezbeđenju Arene i važnijih objekata u Beogradu, pa tako i hrvatske ambasade, kao i autoputa do granice s Hrvatskom, angažovano više hiljada pripadnika srpske policije i žandarmerije.

Preneta je i izjava direktora policije Srbije Milorada Veljovića o privođenju 23 osobe zbog narušavanja javnog reda, ali nije bilo nereda.

Objavljeno je i da su navijači bez incidenata sprovedeni nazad u Hrvatsku, kao i da je organizovano TV praćenje susreta u Vukovaru takođe završeno bez incidenata.

Samo pojedini mediji naveli su da su hrvatski navijači pre utakmice vikali "Vukovar, Vukovar", kao i da su "bed blu bojsi" uoči susreta napali šefa Hrvatskog rukometnog saveza Zorana Gopca, jer smatraju da je on kriv za blokadu autobusa s navijačima. "Izdajico, sram te bilo", vikali su mu ljuti navijači i gađali ga grudvama snega.

"Hrvatska policija se odvratno ponašala prema nama, za razliku od srpske. Hrvati su preporučili da se ljudi s kartama vraćaju sa granice", rekao je ispred beogradske Arene jedan od navijača, a prenosi net.hr.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво