Читај ми!

Meč najvišeg rizika

Oko 3.500 policajaca obezbeđuje meč između Srbije i Hrvatske. Sa granice vraćen 421 hrvatski navijač, od kojih većina nije imala kartu, a neki su bili “pijani”. Zajednički poduhvat srpske i hrvatske policije.

Iako je Hrvatski rukometni savez saopštio da zbog bezbednosti neće organizovati dolazak navijača u Beograd, grupa od oko 200 navijača zagrebačkog Dinama, poznatih kao "Bed blu bojs", krenula je ka glavnom gradu Srbije, uz pratnju hrvatskih specijalaca. Hrvatski mediji prenose da samo jedan od njih ima karte za polufinalnu utakmicu Prvenstva Evrope.

U pratnji, na graničnom prelazu Šimanovci, srpska policija je dočekala hrvatske navijače i sprovodila ih do Begradske arene. Prva grupa navijača stigla je nešto posle 16.40 u Arenu.

Navijači koji su dolazili privatnim automobilima bili su dužni da se identifikuju i oni su uz policijsku pratnju sprovodjeni do Arene, gde je jedan parking bio odvojen samo za njih.

Sa graničnog prelaza Batrovci vraćen je 421 hrvatski navijač, među kojima većina nije imala kartu za večerašnju rukometnu utakmicu, a neki su bili u alkoholisanom stanju, izjavio je Tanjugu načelnik Pogranične policije Srbije Nenad Banović.

Banović je rekao da se na tom graničnom prelazu detaljno obavlja kontrola navijača i unutrašnjosti autobusa kako bi se ustanovilo da li imaju karte za meč i da li slučajno sa sobom nose pirotehnička i druga sredstva koja bi mogla da ugroze bezbednost.

U Šidu, iz voza je takođe vraćeno 14 hrvatskih navijača, dodao je Banović.

Hrvatska agencija HINA ranije je javila da je sa granice vraćeno 106 navijača, u dva autobusa bosanskohercegovačkih tablica, a da se očekuje da će po podne preko prelaza Batrovci preći tri autobusa s navijačima iz Zagreba i jedan iz Osijeka.

Srpska policija vratila je prethodno sa graničnog prelaza Batrovci dva autobusa sa oko 60 hrvatskih navijača koji nisu imali karte.

Načelnik Pogranične policije Srbije Nenad Banović rekao je da je deo navijača bio u "vidno alhoholisanom stanju", a da je kompletna akcija vraćanja navijača sprovedena u saradnji sa hrvatskim kolegama.

Banović je istakao i da su nadležni odlučili da će svako ko bez karte za utakmice Evropskog rukometnog prvenstvo bude pokušao da uđe u Srbiju biti vraćen, a da će isto desiti i ukoliko u autobusu sa navijačima bude pronađena bejzbol palica, nož, šipka ili bilo koja druga vrsta predmeta koji služe za obračune.

Sport može, politika – ne

Rukometnu utakmicu između Hrvatske i Srbije obezbeđivaće više hiljada policajaca, a posle napada na hrvatske navijače prethodnih dana najavljene su i već se sprovode rigorozne kontrole, a preventivno su privedene i vođe navijačkih grupa u Srbiji.

Tužilaštvo u Novom Sadu podnelo zahtev za sprovođenje istrage i određivanje pritvora za 16 osumnjičenih za napad na hrvatske navijače pre nekoliko dana, kaže portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

Direktor srpske policije Milorad Veljović i vršilac dužnosti direktora policije Hrvatske Dražen Vitez poručili su srpskim i hrvatskim navijačima da se na utakmici ponašaju u sportskom duhu, jer huliganima nije mesto na sportskim borilištima.

Oni su navijačima obe reprezentacije poručili da se osećaju bezbedno, a akterima meča da bi iz Arene trebalo izbaciti politiku.

Povodom utakmice, oglasio se i hrvatski predsednik Ivo Josipović, koji je izjavio da je siguran da će "sportisti i javnost u Srbiji biti na visini onoga što se očekuje", kao i da očekuje pobedu Hrvatske.

Polufinalna utakmica Evropskog prvenstva u rukometu Srbija–Hrvatska igra se od 20.15 u Beogradskoj areni.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво