Читај ми!

A sada, pravac "Arena"

Posle dve pobede protiv najtežih rivala u meču za prestiž, naša selekcija odigrala nerešeno sa selekcijom Slovačke, rezultat 21:21. Pad u drugom poluvremenu uzrokovan zamenom prve postave. Cilj našeg selektora bio je da razigra ostale igrače. Protivnik to iskoristio i na kraju stigao do izjednačenja. Naši u drugu fazu idu sa maksimalna četiri boda, a naredni rivali su Nemci, Šveđani i Makedonci.

Reprezentacija Srbije, nije uspela da maksimalnim učinkom završi preliminarnu rundu takmičenja na Evropskom prvenstvu u našoj zemlji. Teže nego što se to očekivalo, naročito nakon ubedljivog prvog poluvremena, „orlovi" su izneli meč sa Slovačkom i osvojili samo bod. Odlično prvo poluvreme, nakon kojeg su Slovaci otišli u svlačionicu sa samo šest golova na kontru i loše, nepovezano i previše opušteno drugo poluvreme, doveli su do toga da se Slovaci u potpunosti vrate u meč i zasluženo dođu do prvog boda u Srbiji, koji im ništa ne znači, jer kao poslednji, sutra putuju kući. I pored ovakvog ishoda, „orlovi" prenose sva četiri boda u „Arenu". Najbolji pojedinci u redovima naše selekcije bili su Rajko Prodanović sa učinkom 5/5 i Dragan Marjanac sa 11 odbrana (tri sedmerca).

Rezultatski nevažan meč učinio je da početak utakmice protekne u prijateljskom odmeravanju snaga i nešto sporijoj igri sa obe strane. Vuković je na teren izveo bekovsku trojku  Ilić–Manojlović–Vujin, uz Nikčevića i Prodanovića na krilima i oporavljenog Rastka Stojkovića na „crti". Zamena na golu za sjajnog Darka Stanića, Dragan Marjanac, odbranio je sedmerac i kontru u prvih sedam minuta, pokazavši da će Slovaci i sa njim među stativama ima dosta problema (3:1, 8.).

Start je, ipak, obeležio srednji bek „orlova", Nikola Manojlović, koji je ovoga puta dobio priliku i da zaigra u napadu, pored defanzivnih zadataka, koje je obavljao u prethodna dva meča. Znalački je to iskoristio, asistirao dva puta za golove Stojkovića i Prodanovića, rutinski završio jednu akciju solo prodorom i pokazao kakav kvalitet poseduje. Slovaci su se držali do 13. minuta i 4:4, upravo do uvodnog gola Manojlovića.

Sledi nastavak serije „lakih" golova raspucanog Rajka Prodanovića, koji sa pozicije, a ponajviše iz kontre, vara solidnog Riharda Štohla na golu Slovaka, što je poziv za beogradsku publiku da gromoglasno pozdravi „orlove". Tri brza gola Prodanovića i Stojkovića od 6:5, za čas prave 9:5 u 22. minutu, a selektor Slovaka, Zoltan Hajster, pokušava minutom odmora da spreči brodolom. 

To mu ne polazi za rukom. Tek posle deset minuta pauze, loših napada, tehničkih grešaka i odlične srpske odbrane (maksimalnih 13:5), Slovaci u poslednjem napadu u prvom poluvremenu, 6 na 5, posle isključenja Toskića, preko pivotmena Kopča, postižu šesti gol, postavljajući neslavan rekord EHF EURO 2012.

U tom periodu, Vuković meša karte, na terenu su i Šešum, Čutura (dva gola), a Dobrivoje Marković, pored solidne role u napadu, dobija i ulogu prednjeg u 5-1 odbrani. Da sve bude efektno, pobrinuo se Dragan Marjanac, koji je skinuo još jedan sedmerac i na odmor otišao sa više od 50 odsto odbrana, a „orlovi" sa 13:6.

Opuštanje ili nešto drugo, tek, Slovaci do 42. minuta postižu isti broj golova, kao u čitavom prvom (6). Razgoropadio se na golu gostiju Rihard Štohl lako skidajući pokušaje srpskih bekova. Ne funkcioniše dobro trojka Ilić–Šešum–Stanković,  o čemu najbolje govori podatak da do 46. minuta, kada su se Slovaci približili na 16:14, naši reprezentativci postižu samo dva gola iz igre uz pogodak Momira Ilića sa linije sedam metara.

Ni ulazak Čuture ne donosi napredak, a jedina svetla tačka u dresu srpske reprezentacije bio je Dragan Marjanac na golu. Golom Durisa, kojim Slovaci dolaze na samo gol od „orlova", 16:15, momci u srpskim dresovima shvataju da je vrag odneo šalu. Međutim, šansa za rutinsko privođenje rezultatski nevažne utakmice je propuštena. Miloš Kostadinović postiže svoj prvenac na velikom takmičenju za 17:15 (48). Na tri poena prednosti, 19:16, u 52. minutu vodi Alem Toskić.

Ni posle toga, Slovaci ne potpisuju kapitulaciju.  Postižu dva gola, koristeći loše vraćanje u odbranu „orlova" i dolaze nadomak egala – 19:18. Ivan Stanković solo prodorom zaslužuje sedmerac, koji realizuje Momir Ilić za nova dva poena prednosti (20:18 - 55.). Na 20:19, Vuković uzima tajm-aut. Nakon koga grešku „orlova" iz kontre kažnjava Lubomir Duris. Slovačka već posle 30 sekundi ima napad i za vođstvo (57:30), nakon što šut Ilića brani Štohl. Srećom, to im ne polazi za rukom, a nakon dugog napada, Ivan Stanković pronalazi rupu u odbrani Slovaka i sa šest metara postiže gol za vođstvo - 21:20, 70 sekundi pre kraja.

Odmah po polasku sa centra, Zoltan Hajster traži minut odmora. I postižu Poljaci gol sa pozicije pivotmena, ali zbog prethodnog faula, biva dosuđen sedmerac, koji u gol pretvara Tomas Urban za 21:21 na 35 sekundi pre kraja. Do kraja meča, „orlovi" ne uspevaju da realizuju napad, pa dolazi do podele bodova.

Srbija - Slovačka 21:21 (13:6)
Hala „Pionir"
Gledalaca: 5.000
Sudije: Volodkov i Zotin (Rusija)
Isključenja: 10 min - 6 min.
Srbija: Marjanac 11 odbrana (3 sedmerca), Šešum 1, Vujin, Nikčević, Manojlović 1, Toskić 1, Stanić, Ilić 4(3), Marković 2, Prodanović 5, Stojković 2, Kostadinović 1, Beljanski, Vučković, Čutura 3, Stanković 1
Slovačka: Putera, Rabek, Kukučka 4(2), Dudaš, Hruščak, Valo 3, Kopčo 2, Štohl 16 odbrana, Petro, Kovacin, Mikeci 1, Duriš 3, Urban 3, Stranovski, Antl 3