Читај ми!

Silovit start Srbije

Siguran start naše selekcije. Važna pobeda došla je na startu prvenstva. Granitna odbrana, sigurni Stanić. S druge strane razigrana krila, neumoljivi Vujin, Ilić i naravno Nikčević. Sve to donelo je velike pobede nad Poljskom od 22:18 (11:7). Naredni rival naše selekcije je reprezentacija Danske. Meč se igra u utorak sa početkom u 20.15 časova. Direktan prenos RTS.

Fenomenalna partija Srbije na startu Evropskog prvenstva, pretvorila se u pravu demonstraciju sile nad velikim dužnicima sa prethodnih Svetskih prvenstava, Poljacima 22:18 (11:7). Od prvog minuta, sjajna srpska odbrana, praktično je ubila igru protivnika, o čemu svedoči i broj golova u mreži, i večeras odličnog Darka Stanića. Silni poljski bekovi, bili su statisti u beogradskih 60 minuta U našoj reprezentaciji, briljirali su svi od reda, preko sjajne odbrane sa Vučkovićem i Manojlovićem, do napada sa efikasnim krilima, Nikčevićem i Prodanoviće, te bekova, Ilića, Vujina i Šešuma. Razlika je išla do plus osam (21:13), a u poslednjih desetak minuta, „Orlovi" su spustili gas i dozvolili Poljacima da pristojno odu u svlačionicu.

 „Orlovi" su započeli meč, onako, kako se samo poželeti može. Žestoko, na ivici isključenja u odbrani (Manojlović i Vučković), mirno u napadu, „do gola", sa odličnim - smirenim Vučkovićem kao igračem koji je razigravao Vujina i Ilića i naravno, Stanićem, koji je već u prva tri napada „skinuo" kontru Lijevskom i uhvatio „živu" Jaški.

Prvi gol pada iz kontre Ivana Nikčevića, nakon dobre odbrane i neuspešne asistencije bekova pivotu Jureckom. Na 2:0, vodi Marko Vujin, golom sa zemlje, koji je još jednom ponovio u prvih devet minuta. Poljaci probijaju srpsku odbranu preko Jureckog, tek posle pet minuta preko beka Jureckog (2:1). Napad Srbije ima širinu, sedmerac nad Prodanovićem, realizuje Momir Ilić i još jednom diže publiku u dovrani na noge.

Ni Poljaci ne ostaju dužni, renomirana bekovska postava Jurecki - Jaška - Lijevski nadigrava našu odbranu za 3:2 preko levorukog igrača RNL-a, tek nekoliko trenutaka nakon što je ruku povredio startni pivotmen, Rastko Stojković. Slede projektili Momira Ilića i Marka Vujina, a gol Rajka Prodanovića, poziv je na delirijum u dvorani, a Venta je primoran da traži tajm-aut (6:2, 11. minut).

Poljaci se vraćaj u meč, nakon minute predaha. Iako „Orlovi" sa 5 na 6 u polju nakon isključenja Ilića, odigravaju 1:1, napad staje, a sa druge strane, u pucačku seriju ulazi jedina svetla tačka u poljskoj reprezentaciji, Mihal Jurecki, koji sa dva gola, smanjuje na -2 (7:5).

Meša karte Vuković, daje šansu Čuturi i Šešumu, ali najbolji deo igre ostaje odbrana sa Manojlovićem i Vučkovićem. Nema šuta spolja, nema asistencije pivotu, brzo se prenosi lopta iz faze odbrane u napad, 6-0 Srbije je čelična. Jaška je neutralisan, ništa bolji nije ni Tkačik, nema lopte za krila, koja su „uplašena" i kada je dobiju. Najboljeg egzekutora, „Orlovi" imaju u Ivanu Nikčeviću, koji „hladan kao špricer" vezuje tri pogotka, vodi Srbiju na 9:5 u 20. minutu, a „bomba" Nenada Vučkovića u poslednjim trenucima napada iz mesta sa 10 metara, donosi „Orlovima" +5 (10:5, 23.).

Dva sedmerca ne realizuju Ilić i Vujin, a Poljaci preko 208 cm visokog pivota Sipržaka i nakon poklona, loše bačene kontre Šešuma, Kučinskog, smanjuju na 10:7, što tera Veselina Vukovića da uzme tajm-aut na dva minuta i 40 sekundi pre kraja. Do kraja poluvremena, Poljaci se gube u duelima sa čeličnom srpskom odbranom. Jurecki, Tkačik, Jaška i Lijevski, jedva da uspevaju da dobace do „nezaposlenog" Darka Stanića, koji sa samo četiri odbrane završava prvo poluvreme, uz primljenih sedam golova. Još jedan atipičan prodor Marka Vujina, koji se završava praktično na levom krilu, vodi Srbiju na pauzu sa +4 - 11:7.

Drugo poluvreme otvara sjajna serija poteza Dalibora Čuture, koji se našao između Ilića i Vujina. Asistira Beljanskom za sedmerac, postiže gol, sa pogotkom Prodanovića, vodi „Orlove" na velikih +7 u 35. minutu (14:7). Napad Poljaka se raspao. Ono što i dođe do gola, „skida" fenomenalni Darko Stanić, koji do 40. minuta ima već šest odbrana, za dve više nego u prvom poluvremenu. Tkačik daje prvi gol za Poljake i 14:8, ali to je tek „statistička greška". Do velikih +8 vode Marko Vujin i Momir Ilić, novim projektilima sa bekovskih pozicija - 16:8 u 39. minutu. Da li umor srpske odbrane, da li svest da se više „nema šta izgubiti", pokreće najveću „marku" u dresu poljske selekcije, Karola Bileckog.  Igrač Rajn Nekar Levena  postiže tri gola u pet minuta, koristeći zasićenost srpske odbrane. Ipak, to se ne odražava na rezultat. Sa druge strane, briljiraju krila, Prodanović i Nikčević i drže Srbiju na sigurnih sedam, osam golova (20:12, 47.).

Vuković rešava da ne potroši do kraja Vujina i Ilića. Menjaju ih Stanković i Šešum, koji odmah postiže gol preko omalenog Jaške za 21:13 u 50. minutu, kada je već postalo jasno da Poljacima spasa nema.

Poljaci to koristi da ublaže poraz i smanje na za njih pristojnih četiri razlike, ali to je bilo sve što su im naši igrači dozvolili.

Hala „Pionir"
Gledalaca - 7000
Sudije: Raluj i Sabroso (Španija)
Isključenja: 8 minuta / 6 minuta
Sedmerci:
POLjSKA: Jaška 1, Lijevski 2, Kučinski 1, Tkačik 1, Bielecki 4, Višnjevski 1, Vihari devet odbrana i dva sedmerca, Jurecki B, Jurecki M 3, Vizomirski, Tlučinski 2, Jurkievič 1, Sipržak 1, Kviatovski, Zaremba 1, Orzehovski

SRBIJA: Marjanac jedna odbrana, Šešum 1, Vujin 6, Nikčević 6, Manojlović, Toskić, Stanić 12 odbrana, Ilić 4(1), Marković, Prodanović 3, Stojković, Kostadinović, Beljanski, Vučković 1, Čutura 1, Stanković
Igrač utakmice: Ivan Nikčević (Srbija)

Kretanje rezultata: 2:0 (4.) 3:2 (8.) 6:2 (12.) 7:5 (18.) 10:5 (23.) 10:7 (28.) 14:7 (35.)  17:9 (42.) 19:11 (45.) 20:12 (47.) 21:13 (51.), 22:17 (57.)

Naredni rival Srbije je selekcija Danske. Meč se igra u utorak od 20.15 časova. Direktan prenos je na našem Drugom programu.