Preminula Atina Bojadži

Prva žena sa Balkana koja je preplivala La Manš, Makedonka Atina Bojadži umrla je u 66. godini posle kraće bolesti. Bila je svetski šampion u plivačkom maratonu. Radila kao trener u Zvezdi i Americi.

Kraljica makedonskog sporta, pionirka ženskog plivačkog maratona u bivšoj Jugoslaviji, Atina Bojadži umrla je u 66. godini.

Atina Bojadži je sa 18 godina postala najmlađi pobednik Ohridskog maratona, a posle trke od Kaprija do Napulja objedinila je titule svetske šampionke u slanoj i slatkoj vodi.

Najveći podvig postigla je septembra 1969. godine, kada je postala prva žena sa Balkana koja je preplivala La Manš na mestu gde je taj kanal širok 34 kilometra.

La Manš je preplivala za 13 sati i 20 minuta.

Taj podvig poslužio je kao predložak za film "Uspravi se Delfina", koji je dobio nekoliko jugoslovenskih i svetskih nagrada, a dokumentarac o Atini Bojadži snimila je, svojevremeno, i britanska mreža Skaj.

Radila je kao trener u Crvenoj zvezdi  a potom i u Los Anđelesu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво