Читај ми!

Kik-bokserka Nada Petronić donela svetsko zlato u Kosovsku Mitrovicu

U poslednjih nekoliko godina srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, koje živi u nebezbednim uslovima, suočava se sa problemima i u oblasti sporta. Na administrativnim prelazima, srpskim klubovima zabranjuje se da dođu na zakazane sportske susrete. Sve to negativno utiče na mlade, koji moraju da ulažu dodatne napore da bi ostali u sportu. Uz ogroman trud, prevazilaze teškoće i osvajaju domaća i svetska odličja. Članica Kik-boks kluba Kosovska Mitrovica Nada Petronić, svetski je juniorski prvak u kik-boksu.

Interesovanje za kik-boks klub u Kosovskoj Mitrovici je veliko, to potvrđuje više od sto aktivnih članova. Aktuelna svetska prvakinja kaže da je posebno ponosna što je zlato stiglo u Kosovsku Mitrovicu.

"Svetsko juniorsko prvenstvo održano je u septembru u Italiji. Nastupalo je trideset pet reprezentativaca iz Srbije i dve ipo hiljade takmičara iz celog sveta", istakla je Nada.

Sportski novinar Siniša Stojanović je prokomentarisao teške uslove u kojima Nada trenira i ostvaruje uspehe.

"To njeno zlato mnogo više sija i veći sjaj ima, nego bilo koje drugo zlato, zato što ta devojčica trenira u mnogo težim uslovima", rekao je Stojanović.

"Ponosna sam na sebe što sam baš ja donela to svetsko zlato na Kosovo", navela je Nada.

Članica istog kluba Magdalena Luković je evropski prvak u kik-boksu.

"Mene je kik-boks usmerio na pravi put. Nije toliko lako, znate i sami na severnom delu smo mi, plaše se roditelji kad se vraćamo sa treninga da neko ne napadne", kaže Magdalena.

Iako nemaju najbolje uslove, ni jedan trening ne žele da propuste. Sport im je izlaz iz svega što ih u njihovm okruženju ograničava i steže.

"Ove godine brojimo rekordan broj članova, preko sto. Klub je postoji od 2008 godine. Imamo prvaka sveta, dva prvaka Evrope. Imamo prvake Balkana, prvake Srbije, centralne Srbije, osvajače međunarodnih prvenstava ..Osvojili smo sve što je moglo da se osvoji", pojasnio je trener kik-boks kluba "Kosovska Mitrovica" Milun Milenković.

Sportska hala je u južnom delu grada, i nije dostupna Srbima, koji su 2019. godine izgradili novu sportsku dvoranu. Ali, usledili su novi problemi, koje je pojasnio predsednik Sportskog saveza Kosova i Metohije Goran Kovač.

"Prištinske institucije su zabranile dolazak svih takmičara koji dolaze iz centralne Srbije tako da imamo problem da ovde treniraju, muče se. A onda moraju dodatne napore da ulažu da igraju po Srbiji. Što se tiče Mitrovice to je u Raški i Novom Pazaru, i svakog vikenda je tako", kaže Kovač.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи