Читај ми!

Antanasijević za RTS: Očekujem medalju i na Svetskom prvenstvu

Karatistkinja Emilija Antanasijević trostruka šampionka Evrope gostujući u porodičnom magazinu Radio Beograda 1 “Vreme sporta i razonode“ govorila je o dosadašnjim uspesima na međunarodnoj sceni, timskom radu i saradnji kao i budućim ambicioznim planovima. Anastasijevićeva se upravo vratila iz Riminija gde je na Evropskom prvenstvu osvojila dve pojedinačne i jednu timsku zlatnu medalju, zajedno sa Jelenom Stanojević i Sanjom Stanojević iz karate kluba Unsu.

Za Emiliju Antanasijević iz puno razloga se može reći da je rođena šampionka. Prošle godine je u Katovicama, u Poljskoj osvojila evropsko zlato, za šta je sportsko društvo Crvena zvezda, čiji je ponosni član, nagradilo zvanjem najbolje crveno-bele juniorke. Emilija je u karateu već 14 godina, beskrajno je zahvalna svom treneru Igoru Gajiću, koji joj je usadio šampionski mentalitet, kao i porodici koja ima razumevanja za sva njena odricanja i podržava je u najlepšim sportskim nastojanjima.

"Nema odmora dok traje obnova.", kroz osmeh je pričala Emilija,"Već do kraja godine očekuje nas Svetsko prvenstvo, domaćin je Lublin u Poljskoj, očekuju nas velike i teške borbe, ali nadam se najboljem. Daću sve od sebe da 2022. godinu završim sa bar jednim svetskim odličjem."

I Emilija je, sasvim razumljivo, šokirana izbacivanjem karate iz olimpijskog programa, u Parizu će biti skejta i brejkdensa, a neće- karatea! Sada ga zovu najmasovnijim neolimpijskim sportom.

"Jeste tako, ogroman je broj karatista širom sveta, to su sve sportisti koji imaju savršenu psihu, čvrste karaktere i mentalitete, ali definitivno skoro da niko još ne može da veruje da će Pariz videti tolike druge sportove, ali ne i karate. Neki su naprasno odlučili da odu u penziju, da se ne bave više profesionalno tim lepim i atraktivnim sportistima, čak i na našim prostorima. U Srbiji se , ipak, dešava i nešto lepo, karate je proglašen za školski sport, što bi trebalo da bude baza za rađanje novih šampiona." istakla je Emilija.

"To je velika stvar i baš sam ponosna što je doneta takvu odluka. Uskoro Evropa dolazi u Novi Sad na školsko karate takmičenje u kome će uzeti učešće preko pet hiljada sportista sa svih meridijana."

Znate li koliko će Srbija dobiti u očima sportskog sveta organizacijom jednog ovako velikog takmičenja?

"Mnogo, mnogo, a ja se radujem da će se karate pod hitno vratiti tamo gde mu je mesto u svetskim okvirima, i to već od narednih Olimpijskih igara."

Još jednom zlatna Emilija pominje Jelenu i Sanju, takmičarke iz Leskovca, njene prijateljice i koleginice iz tima koji je uzeo zlato na Evropskom šampionatu u Italiji. One su timski bile najbolje u Riminiju, u leđa su im gledale drugoplasirana Poljska, treća Mađarska i svi ostali. Kako kaže u mladalačkom žargonu- jednostavno su `oduvali` sve rivale.

Srećna je i što ima trenera koji se maksimalno posvetio njenoj karijeri i uspehu, veli da još uvek premotavaju film iz Italije i traže greške, utvrđuju gde je možda moglo biti bolje, iako su Emiliji tri zlata oko vrata. Samo tako, tvrdi, uz predan i požrtvovan rad, može se napraviti istinska sportska karijera.

U karateu je već 14 godina, rano mu je poklonila pažnju i vreme, u najnežnijim godinama svog života, ali nije joj žao zbog silnih odricanja i asketskog načina života. Nešto je ispustila, ono što ima većina njenih vršnjaka u slobodno vreme, a mnogo više dobila.

Svet je već upoznao Srpskinju Emiliju Antanasijević, njen cilj je da je dobro upamti i da u zdravlju obeleži još mnogo godina baveći se sportom koga tako i toliko iskreno voli.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво