Читај ми!

Hiljade učesnika na Krosu RTS-a "Kroz Srbiju"

Kros RTS-a "Kroz Srbiju" počeo je u 10 sati, a znak za početak trke dao je ministar prosvete Branko Ružić gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Trči se istovremeno širom Srbije, uglavnom u školskim dvorištima i na poligonima.

Ministar Branko Ružić je naveo da se Kros RTS-a održava već 32 godine, a prema preliminarnim rezultatima učestvuje 377.796 učesnika, predškolaca i đaka.

"Prijavljeno je mnogo više, a ako gledamo u brojevima to je polovina ili možda čak i više od polovine ukupno školske populacije, i to jeste svojevrstan najveći kros – istovremeno u jednom danu, u jednoj državi, u svim gradovima Srbije i mislim da je to jedna velika čast i za nas kao državu i za decu koja učestvuju", poručio j Ružić.

Ističe da je to najmasovnija sportska manifestacije te vrste.

"To je pokazatelj koliko taj kros ima edukativnu komponentu, koliko je važan da decu uputi na pravu stranu, ne na stranputicu, da vode računa o socijalizaciji, druženju, sportu, zdravom životu", dodaje ministar.

Prvi kros Radio Beograda održan je 20. aprila 1991. godine na hipodromu u Sremskoj Mitrovici. Brzo se razvijao, a kao najmasovnija priredba u jugoistočnom delu Evrope dobija ime cele medijske kuće – Kros RTS-a. 

Broj takmičara iz zemlje i inostranstva povećavao se iz godine u godinu.

Godine 2000. Kros RTS-a dobija još jedan deo – "Neka trči Srbija" (danas Kros RTS-a "Kroz Srbiju"), a 15. aprila u 147 opština Srbije istovremeno je trčalo 518.700 učenika.

Samo godinu dana kasnije, 7. aprila 2001. organizovan je i "Kros RTS-a u dijaspori". Trčala su deca poreklom iz Srbije u osam evropskih zemalja: Francuskoj, Holandiji, Švajcarskoj, Austriji, Rumuniji, Nemačkoj, Danskoj i Švedskoj. 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво