Читај ми!

Jubilarna 500. emisija „Sportskog spomenara“ - Život kroz sport

Prvobitna ideja mi je bila da u intervjuima sa sportistima starijih generacija zabeležim šta ih je sve pratilo na njihovom takmičarskom putu. Imao sam sreću da mi je prvi sagovornik bio jedan od začetnika jugoslovenske posleratne košarke Borislav Bora Stanković.

U uvodnim minutima intervjua je ispričao da je početkom Drugog svetskog rata sa porodicom iz Novog Sada najpre izbegao u Ledince, a krajem juna 1941. u Beograd. Tako sam nadogradio početnu ideju o sadržaju emisije i nastojao da kroz životne priče gostiju sveobuhvatnije odslikam prošlost našeg društva, a ne samo sport.

Tako je mačevalac i istoričar umetnosti Stanislav Staša Živković pričao o zbivanjima na imanju Aleksandra Karađorđevića u Belju 9. oktobra 1934. kada je kralj ubijen u Marseju. Mačevalac Zoran Urošević i rukometašica Vesela Bjelić su se prisetili oslobađanja Beograda 1944. Godine, bokser Slavoljub Sorgić višegodišnjeg zatočeništva na Golom otoku...

Sačuvano je sećanje na nekadašnje norme vaspitanja, putovanja u inostranstvo na kolektivni pasoš, ali i vreme kada je najveća fudbalska zvezda s kraja pedesetih i prve polovine šezdesetih Dragoslav Šekularac za prvi ugovor dobio gramofonsku ploču Katarine Velente i besplatnu hranu u kafani „Dva jelena" u Skadarliji, a Franjo Mihalić 17 dolara za srebrnu olimpijsku medalju u maratonu u Melburnu 1956.godine.

Zabeležene su i priče o začecima plivanja i vaterpola u Bečeju, košarke u Zrenjaninu, Pirotu i Čačku, džudoa u Subotici, odnosu prema državnom timu, navijačima... ali i modi pre 60-70 godina, popularnosti, prvim danima džeza posle rata, početku emitovanja televizijskog programa u Jugoslaviji u leto 1958...

Posebne emisije bile su posvećene događajima koji su obeležili našu sportsku prošlost: utakmicama fudbalera Jugoslavije i Sovjetskog Saveza na Olimpijskim igrama u Finskoj 1952. trijumfu fudbalera Crvene zvezde u Kupu evropskih šampiona 1991. kao i dramatičnom povratku fudbalske reprezentacije avionom iz Stokholma 2. juna 1992. Godine u vrema kada je zbog sankcija bio obustavljen i avio-saobraćaj sa našom zemljom. Tom emisijom sam 2013. godine pobedio na međunarodnom festivalu reportaže INTERFER u Apatinu.

Od premijerne emisije 1. novembra 2009. u „Sportskom spomenaru" su gostovali najveći asovi našeg sporta i osvajači trofeja na najvećim takmičenjima: fudbaleri Dragan Džajić, Milan Galić, Milutin Šoškić... košarkaši i treneri: Lajoš Engler, Srđan Kalember, Ranko Žeravica, Slobodan Gordić, Ljubodrag Simonović Radovan Bata Radović, Zoran Slavnić, šahovski velikani: Svetozar Gligorić, Milunka Lazarević, Aleksandar Matanović, Borislav Ivkov, Vera Nedeljković, Ljubomir Ljubojević... rukometaši: Milan Lazarević, Branislav Pokrajac, Svetlana Kitić... veslači Zoran Pančić i Miolorad Stanulov... rvači Branislav Simić, Branislav Martinović, Stevan Horvat... i brojni drugi takmičari koji su obeležili istoriju ne samo našeg, već i svetskog sporta.

Gosti emisije su bili i neki od sportista koji godinama žive u inostranstvu: olimpijski šampion rvač Momir Petković, fudbaleri Petar Baralić, Ninoslav Zec, Srđan Čebinac, Bogdan Turudija, Dimitrije Davidović, Ratko Svilar, karatista Vojislav Bilbija...

Imali smo priliku da vam dočaramo i sportski i životni put takmičara iz nekadašnjih jugoslovenskih republika: slavnog gimnastičara Miroslava Cerara, košarkaše Ivu Daneua, Ratu Tvrdića, Olgu Đoković, Damira Šolmana, teniskog asa Nikolu Pilića, trenera Vladu Štencla koji je uneo niz revolucionarnih novina u rukomet...

Bogat sadržaj i raznolikost tema bili su mi povod da izdvojim pojave koji iz različitih uglova odslikavaju naše društvo od Drugog svetskog rata do danas. Sociolog prof. dr Sandra Radenović je dala njihovo sociološko objašnjenje. Ova svojevrsna studija „Život kroz sport", nastala na osnovi „Sportskog spomenara", izazvala je interesovanje i u stručnim krugovima, pa je više od 100 puta citirana i u naučnim delima.

Jubilarna 500-ta emisija „Sportskog spomenara" biće emitovana u nedelju 8. maja na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16 časova.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво