Читај ми!

Đurđe Matić, između Felpsovog rekorda i Igara u Parizu

Srpski plivač Đurđe Matić nedavno je dospeo u žižu sportske javnosti, posle vesti da je oborio jedan od brojnih rekorda čuvenog Majkla Felpsa. Za Internet portal RTS-a mladi Beograđanin, na studijama u Vašingtonu, govorio je o rekordu koji ga je proslavio, epizodi u Hongkongu, ali i planovima za budućnost koji podrazumevaju Olimpijske igre u Parizu.

Đurđe je u Srbiji postao popularan posle vesti da je oborio Felpsov rekord, a njegovo dostignuće objavio je na Tviteru i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

"Da, vest da sam oborio rekord bazena koji je držao Majkl Felps je stekla mnogo više popularnosti nego što sam mogao da pomislim. Majkl Felps jeste najveće ime u plivanju, ali ovaj rekord nije mnogo značajan za moju karijeru. S druge strane, vreme koje sam otplivao da bih oborio taj rekord je jako dobro za period treninga u kom sam bio pre tog takmičenja."

Ove godine izmaklo mu je učešće na Igrama u Tokiju, ali je ostvario B normu. Plan je da bude deo reprezentacije Srbije na narednim Igrama u Parizu.

"Kao najveći uspeh dosad u karijeri izdvojio bih B normu za Olimpijske igre. Imao sam neke medalje sa prvenstva Balkana u juniorskoj kategoriji, ali ipak bih rekao da je B olimpijska norma moj najveći uspeh za sada. Moj cilj za prošlu sezonu jeste bio da dođem do B norme što sam i uspeo, tako da sam bio jako zadovoljan postignutim. Što se tiče budućih ciljeva, voleo bih ove sezone da otplivam normu za Svetsko prvenstvo koje će takođe da se održi u Japanu, a ako sve bude išlo po planu, naravno da bih voleo da nastupim za Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine."

Studira na Univerzitetu "Džordž Vašington" gde ima sve uslove za ozbiljno bavljenje plivanjem, a kaže da ima vremena da se posveti učenju i lako uklapa sve obaveze.

"Rekao bih da su ovde uslovi daleko bolji nego što sam imao u Srbiji. Jedna od dobrih stvari ovde je što kao sportisti imamo dosta pomoći oko balansiranja škole i treninga. Sve je organizovano tako da mogu da imam najbolje rezultate u bazenu i u školi. Ali i pored predavanja i treninga, imam dovoljno slobodnog vremena da se posvetim i učenju i drugim stvarima."

Pre Amerike jedno vreme proveo je i u Hongkongu, ali nije bio zadovoljan uslovima za treninge.

"Moja ideja je bila da završim školu i da se u isto vreme bavim plivanjem. Hongkong je izgledao kao dobra destinacija za to pa sam se odlučio da vidim kako je tamo, jer znam dosta ljudi koji su išli u Ameriku. Ja sam želeo da probam drugačiji put i tako mi je Hongkong zvučao zanimljivo. Ipak, nisam baš bio zadovoljan kako mi je bilo tamo. Kada sam došao susreo sam se sa dosta prepreka. Na primer, univerzitetski tim je imao treninge samo dva ili tri puta nedeljno pa sam morao da treniram i u jednom klubu, što se meni zapravo jako sviđalo, ali nije bilo dovoljno da bih ostao tamo."

Đurđe je rođen u Beogradu, gde je i počeo da se bavi plivanjem, u klubu Vračar. Pitali smo ga da li planira u skorije vreme da se vraća u Srbiju ili je Amerika "obećana zemlja".

"Pošto sam najmlađi od četvoro dece, moja braća i sestra su plivali u PK Vračar. Onda su i mene roditelji upisali na plivanje kada sam imao pet godina. Kao mali nisam mogo voleo da plivam, ali vremenom sam zavoleo plivanje, a kada sam napunio 11 godina znao sam da je plivanje nešto u čemu bih voleo da se istaknem. Od tada sam se mnogo više posvetio treninzima. Vratiću se za leto u Beograd. Ne bih rekao da je Amerika 'obećana zemlja' jer volim Srbiju i cela moja porodica je tu. Ipak, trenutno ovde imam bolje uslove kako bih mogao da dostignem sve svoje ciljeve."

U slobodno vreme Đurđe obilazi muzeje, gleda filmove, a nedavno je otkrio i čari kulinarstva.

"Trenutno sam, pored škole i plivanja, slobodan samo vikendom i tada volim da se šetam i da istražujem grad. U Vašingtonu ima dosta muzeja, pa se u slobodno vreme trudim da ih obilazim. Jako volim da gledam filmove, a u poslednje vreme sam baš zavoleo da kuvam. Isprobavam razne recepte pa bih rekao da mi je kuvanje postalo novi hobi."

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво