Читај ми!

Izazovi Balkanskog prvenstva u triatlonu – nadmorska visina, hladna voda, jaka konkurencija

U nedelju je održano Balkansko prvenstvo u triatlonu. Na najvećem događaju na Vlasinskom jezeru, učestvovalo je oko 250 ljudi, a za RTS su o prvenstvu govorili organizator Saša Đorđević i pobednik Ognjen Stojanović.

Pobednik Balkanskog prvenstva u triatlonu je Ognjen Stojanović iz Novog Sada.

"Bila je to dosta bitna trka za nas takmičare u Srbiji, ali i za ostale na Balkanu, pošto je to najveća smotra na našem poluostrvu", rekao je Stojanović.

"Triatlon je veoma specifičan sport, jer je svaka trka za sebe posebna. Imamo takmičenja koja se održavaju u različitim uslovima. Neke su brdovite, neke ravne, neke se održavaju na hladnim uslovima, neke na toplim, ali generalno, kada se takmičar nakon nekoliko godina navikne, postaje imun na tu raznovrstnost", dodaje Ognjen.

Višestruki srpski i evropski šampion otrkio je šta je to bilo izazovno u takmičenju na Vlasinskom jezeru.

"Najveći izazov u nedelju bila je nadmorska visina od 1200 metara. Sve preko hiljadu je ozbiljna visina gde se oseti deficit kiseonika", zaključuje Stojanović.

Direktor trke je bio Saša Đorđević, prvi Srbin koji je preplivao Lamanš. 

"Vlasinsko jezero je predivan region koji nije dovoljno poznat i ja ga obožavam. Želeo sam da ljudima iz Srbije i regiona predstavim tu lokaciju, koja nije samo za odmor, već ima vrhunske uslove za sport. Učesnici su prezadovoljni, imali su priliku da učestvuju u festivalu sporta", rekao je Đorđević.

Posebno ga raduje raznovrsnost takmičara.

"Pored elitnih takmičara, imali smo i rekreativce, devetogodišnjake i iskusne učesnike od 63 godina", dodaje Đorđević.

Đorđević je pričao o svom iskustvu sa Lamanšom. 

"Lamanš je jedan od najvećih izazova koje osoba koja se bavi plivanjem može da pokuša, to je kao Everest u alpinizmu. U prvom pokušaju sam samo preplivao Lamanš, a drugi put sam spojio Lamanš, bicikl 580 kilometara i tri triatlona, što je tada bio najbrži poduhvat ikada urađen na planeti."

"Najteža je bila hladna voda od 15 stepeni, treba izdržati to i kada niste vrhunski sportista, onda morate da nađete alternativne izvore energije kojima postignete ovaj uspeh. Ja se 30 godina bavim meditacijom i tehnike koje sam načio iskoristio sam da prodrem u sebe i iskoristim svoj unutrašnji potencijal", zaključuje Đorđević.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво