Читај ми!

Olimpijske igre potpuno bez navijača

Japanske vlasti, u dogovoru sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), odlučile su da potpuno zabrane prisustvo navijača na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju. Razlog potpune zabrane je strah od širenja koronavirusa, zbog čega je u Tokiju proglašeno vanredno stanje.

Olimpijske igre, koje su prethodno zbog pandemije koronavirusa bile odložene godinu dana, biće održane, ali bez prisustva publike.

Prvobitna odluka bila je da neće prisustvovati navijači i publika iz stranih zemalja, a sada će se zabrana proširiti i na lokalne stanovnike.

Odluka dolazi prvenstveno od japanske vlade, tačnije premijera Jošihide Suge.

"Uzimajući u obzir uticaj delta soja, i u cilju prevencije infekcije širom zemlje, moramo preduzeti prave mere. Već sam rekao da ukoliko uslovi budu zahtevali, neću oklevati da donesem odluku o potpunoj zabrani navijača", rekao je Suga.

Odluku o zabrani prisustva publika na svim događajima potvrdio je i Olimpijski komitet Srbije (OKS).

"Vlada Japana proglasila je vanredno stanje na teritoriji grada Tokija u kojem će se održati letnje Olimpijske igre. Nakon ove odluke japanskih vlasti održan je sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, Organizacionog komiteta "Tokio 2020" kao i čelnici grada Tokija i Vlade Japana."

"Na početku sastanka predstavnici Vlade Japana obavestili su sve učesnike da je, zbog povećanja broja zaraženih, proglašeno vanredno stanje na teritoriji grada Tokija, kao mera koja će pomoći u sprečavanju širenja infekcije koronavirusom. Takođe, doneta je odluka da neće biti dozvoljeno prisustvo publike ni na jednom sportskom događaju tokom trajanja Olimpijskih igara. Na teritorijama na kojima nije proglašeno vanredno stanje, lokalne vlasti će doneti odluku o gledaocima baziranu na epidemiološkoj situaciji koja bude vladala u datom momentu", navodi se u saopštenju OKS-a.

U Tokiju je na snazi vanredno stanje radi suzbijanja prekomernog zaražavanja koronavirusom i trajaće od 8. jula do 22. avgusta.

Olimpijske igre počinju 23. jula, a završavaju se 8. avgusta, dok će Paraolimpijske igre početi 24. avgusta.

Očekuje se da će oko 11.000 olimpijaca i oko 4.500 paraolimpijaca stići u Japan.

Pored njih u prestonicu Japana dolazi i oko desetina hiljada sudija, zvaničnika, administratora, sponzora i medijskih ličnosti.

Japan je imao oko 810.000 slučajeva zaraženih koronavirusom i oko 15.000 smrtnih slučajeva. Samo 15 odsto Japanaca je potpuno vakcinisano.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи