Читај ми!

Kako je Đoković inspirisao mladog Luku da sa 16 godina postane šahovski velemajstor

Luka Budisavljević je jedan od najtalentovanijih srpskih šahista, sa 16 godina dobio je titulu velemajstora. Luka je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, govorio o tome kako je došao do zvanja na koje mnogi šahisti čekaju godinama, dosadašnjim uspesima, ali i planovima koji ga očekuju.

Budisavljević je na početku razgovora istakao da je ključ uspeha u karakteru i motivaciji, a otkrio je i kako je sve počelo.

"Sve je počelo kada sam sa sedam godina na ramenima oca Srđana gledao doček Novaka Đokovića, kada je postao svetski broj 1. Energija koju sam tada osetio je nešto što mi je ostalo u glavi. To predstavlja motivaciju koju koristim za sve ove uspehe", rekao je Budisavljević u Jutarnjem programu RTS-a.

Mladi šahista je otkrio i kako je ostvario normu za velemajstora.

"Sve norme za velemajstora i sve potrebne uslove za tu titulu osvojio sam za samo dva meseca, nastupajući na četiri od pet uzastopnih turnira, performansom od oko 2.600 rejtinga. To je nešto što je veoma značajno jer mnogima su potrebne godine da sakupe sve norme. Kruna moje dosadašnje karijere, ali samo stepenik ka ciljevima kojima težim. Znam da bi ova titula došla i ranije da je bilo više podrške, ali verujem da će odgovarajuća podrška pomoći u postizanju sledećih ciljeva."

Zahvaljujući podršci Šahovskog saveza Srbije, dobio je priliku da započne saradnju sa Ivanom Sokolovom, vrhunskim svetskim trenerom, ali i da nastupi na velikim turnirima.

"Ove godine mi je plan da nastupim za reprezentaciju u novembru, na ekipnom Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Prošao sam kroz sve kadetske i omladinske selekcije nastupajući uvek za reprezentaciju. U 2019. sam uvršten na pripreme seniorske reprezentacije Srbije, prošle godine, kada sam očekivao da nastupim, omela nas je korona, pa se nadam da ću debitovati za reprezentaciju i da ćemo ostvariti značajan rezultat na Evropskom prvenstvu. Osim toga, očekuje me i Srbija open, najjači turnir u regionu prethodnih godina, nakon toga ću nastupiti na jakom turniru u Rigi, a posle toga ću igrati na Evropskom prvenstvu u Rejkjaviku."

Uspešan je u šahu, ali i u školi – bio je đak generacije u OŠ "Kralj Petar Prvi", uz brojne nagrade na takmičenjima iz raznih predmeta, a trenutno pohađa treći razred Sportske gimnazije.

Ističe da mu je idol upravo Đoković, a otkriva i zašto se odlučio da izabere šah ispred košarke i hokeja, kojim se bavio kao dečak.

"Ono što je ostalo šah od ova dva sporta jeste, kada sam sa osam godina osvojio Državno prvenstvo, dobio sam pravo da nastupam na Evropskom i Svetskom prvenstvu. Svake godine do 14. ili 15, kada sam igrao kadetska, nastupao sam na evropskim i svetskim šampionatima. To mi je pomoglo da obiđem i neke egzotične zemlje poput Urugvaja i Južne Afrike."

Za kraj, poslednje pitanje odnosilo se na to gde vidi sebe za 10 godina.

"Vidim se na balkonu Skupštine grada, proslavljajući neke rezultate", zaključio je Luka Budisavljević.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи