Читај ми!

Na putu za Tokio – Velika očekivanja tekvondista i kajakaša

Do otvaranja Olimpijskih igara ostao je 91 dan, a RTS kroz serijal "Na putu za Tokio” govori o pripremama Japana, svetskih, ali naročito srpskih sportista za najvažnije sportsko takmičenje. Gosti RTS-a bili su olimpijski šampioni Milica Mandić, reprezentativka u tekvondu, i Mirko Nišović, predsednik Kajakaškog saveza Srbije.

Milica Mandić je zlatno olimpijsko odličje osvojila u Londonu, a pre desetak dana bila je srebrna na Evropskom prvenstvu u Sofiji. Milica će i u Tokiju predstavljati Srbiju, a za RTS kaže da je mnogo puta gledala snimak iz Londona.

"Moram da kažem da sam ga mnogo puta odgledala. To je velika motivacija za mene i Galeta (Dragan Jović prim. red.). Olimpijsko zlato je oduvek bio veliki san i biće dok god se budem takmičila", kaže Milica.

Milica je pre deset dana osvojila srebro na Evropskom prvenstvu u Sofiji, a na takmičenje je otišla posle preležanog koronavirusa i gotovo bez treninga.

Mirko Nišović osvojio je zlato na Irama u Los Anđelesu 1984. godine, a sada je predsednik Kajakaškog saveza Srbije.

Medalji se nadaju i kajakaši. Pre pet godina, srebro iz Rija Srbiji su doneli Tomićević i Zorić, a za predstojeće Igre kvalifikovane su dve posade, dok se u Kajakaškom savezu nadaju da do Igara može bar još jedna posada.

"Očekujemo medalju na Olimpijskim igrama, možda i dve. Nadam se da se nećemo obrukati. Moja želja je da nekom od kajakaša čestitam zlatnu olimpijsku medalju, jer to će i biti moj najveći uspeh sa mesta predsednika", rekao je Nišović.

Raport iz Tokija podneo je dopisnik RTS-a Ilja Musulin, koji je izvestio da između 70 i 80 odsto japanskih državljana želi da se Igre ponovo odlože ili u potpunosti otkažu.

"Osnovni razlog za to je epidemiološka situacija i zabrinutost, jer se ovih dana u Japanu širi novi, britanski soj virusa. Dnevni broj zaraženih je najviši otkad je počela epidemija. U Japanu je vakcinisanje počelo sa dva meseca zakašnjenja u odnosu na zapadne zemlje i Srbiju. Vakcimisano je 1,2 miliona ljudi, a radi se o medicinskim radnicima", rekao je Musulin.

Strani navijači neće dolaziti u Japan, a očekuje se oko 60.000 takmičara, trenera i funkcionera.

Iz Dubaija javila se Ivana Španović, koja je za RTS rekla da je zanima samo najviše postolje i da će i u Tokiju ići na zlatnu medalju.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво