Читај ми!

OKS na sastanku predstavnika 206 zemalja, četiri scenarija za Igre u Tokiju

Šefovi misija iz 206 zemalja, jedan od najvažnijih sastanaka pred Olimpijske igre u Tokiju, zbog trenutne situacije sa pandemijom, održali u preko interneta.

Kako je saopštio Olimpijski komitet Srbije (OKS), učesnicima sastanka prvo su se obratili predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah i predsednik organizacionog komiteta Tokio 2020 Joširo Mori.

Oni su se složili u ubeđenju da će Olimpijske igre u Tokiju biti najbolje organizovane do sada, a takođe je napomenuto da će u narednim mesecima biti jasno definisane sve mere koje će biti preduzete radi suzbijanja širenja korona virusa.

Na onlajn sastanku, predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije bio je Damir Štajner, šef misije olimpijskog tima Srbije, koji je istakao da su razmatrane sve pojedinosti u vezi sa organizovanjem Igara, do najsitnijih detalja.

"Sastanak je bio izuzetno sadržajan i razmatrali su se svi organizacioni aspekti i procedure koje će važiti u Tokiju. Pojednostavljene su usluge za sve delegacije koje će se nalaziti na igrama, a najveći fokus biće naravno na merama zaštite pre, u toku i nakon igara, i mogu reći da se najviše radi na tome", rekao je Štajner.

Šefovi misija su tokom sastanka upoznati i sa različitim scenarijima koji se mogu desiti tokom igara, a koje organizatori do detalja razraduju kako bi shodno situaciji mogli da pravovremeno reaguju.

"Izložena su nam četiri scenarija za koje organizatori smatraju da su moguća u Tokiju. Može se reći da MOK i Organizacioni komitet ne prepuštaju ništa slučaju. Detaljno se razrađuju sve situacije koje se mogu desiti, od toga da je situacija sa koronavirusom potpuno stavljena pod kontrolu, pa do toga da dođe do potencijalno većih problema. U svakom slučaju će se egzaktno znati koje su procedure i kako se postupa", navodi Štajner.

Organizatori se oslanjaju na skoro odobrenje upotrebe vakcine i na razvijanje brzih testova koji će se obavljati često tokom trajanja Olimpijskih igara.

"Prema onome što sada znamo, sportisti i članovi delegacija ne bi trebalo da budu u karantinu po dolasku u Japan. Česta testiranja učesnika planiraju se pre dolaska u Tokio, po samom dolasku, kao i tokom Igara. Potvrđeni su svi sportski objekti koji će biti u upotrebi za treninge i takmičenja, kao i objekti koji će se koristiti u olimpijskom selu."

"Pripreme za Igre teku sjajno i bez zastoja. Ukoliko se sve razvija prema očekivanom scenariju, od februara će biti moguće posete Japanu i Organizacionom komitetu. Moj utisak je da su se MOK i Organizacioni komitet adaptirali na novonastalu situaciju i da odlično funkcionišu", zaključio je Štajner.

Olimpijske igre u Tokiju održaće se od 23. jula do 8. avgusta 2021.

субота, 30. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво