Читај ми!

Istočno Sarajevo je simbol Trke kroz Srbiju

Drugu godinu zaredom Istočno Sarajevo bilo je domaćin starta Trke kroz Srbiju. U godini velikog jubileja, 60. Trke kroz Srbiju, i u vreme pandemije Kovid 19, Istočno Sarajevo je prelepom ceremonijom otvaranja trke dokazalo da je postalo simbol i sinonim naše najveće biciklističke manifestacije.

Zahvaljujući viziji i predanom radu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenad Vukovića, pre dve godine biciklistička Trka kroz Srbiju je prvi put startovala van granica Srbije.

Naša najpoznatija trka je u prethodne dve decenije u nekoliko navrata vožena kroz Republiku Srpsku, međutim 2019. godine gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i direktor Trke kroz Srbiju Vladimir Kuvalja postigli su dogovor da trka startuje iz Republike Srpske i ovog predivnog grada.

Te 2019. Istočno Sarajevo se pokazalo i dokazalo kao sjajan domaćin biciklistima iz 30 svetskih zemalja, a ove godine, u najtežim vremenima za čitav svet usled pandemije koronavirusa, Istočno Sarajevo je ponovo dočekalo takmičare iz celog sveta.

"Drago nam je da smo dokazali da možemo besprekorno da organizujemo ovako velike međunarodne događaje u našem gradu i budemo deo trke sa najdužom tradicijom i najvećim renomeom u ovom delu Evrope. Kroz ovakav vid organizacije jednog od najznačajnijih sportskih događaja za Srbiju i Republiku Srpskz, videli smo našu šansu za promociju pre svega naših turističkih potencijala i naše planinske lepotice Jahorine", istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Prelepa olimpijska lepotica, Olimpijski centar Jahorina, takođe je drugu godinu za redom dočekala bicikliste i omogućila smeštaj takmičarima iz Španije, Kambodže, Kine, Nemačke, čitavog regiona i priuštila biciklistima nezaboravan ugođaj u jednom od najvećih turističkih centara u regionu.

"Želeli smo da pošaljemo prelepu sliku u svet sa Jahorine i iz Istočnog Sarajeva i sa Jahorine, i uspeli smo u tome. Jahorina je sve posećenija u letnjoj turističkoj sezoni i tu vidimo našu šansu. Želimo da postanemo regionalni centar ciklo turizma i dovedemo još veći broj turista na Jahorinu u letnjoj sezoni. Da pokažemo kao i do sada da smo dobri domaćini, da smo odlični organizatori najvećih sportskih događaja poput Trke kroz Srbiju i da promovišemo prirodne lepote ovog kraja" istakao je Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Prošle godine na Jahorini je održano spektakularno otvaranje Trke kroz Srbiju, kad su se biciklisti predstavljali spuštajući se do starta na gumama.

"Mnogo toga smo uradili i radimo na izgradnji i infrastrukturi. Do sada su naši ljudi ovde na Jahorini bili usko specijalizovani isključivo za zimske sportove, ali i to se menja. Danas Olimpijski centar Jahorina nudi posetiocima bezbroj mogućnosti za rekreaciju i bavljenje sportom i u letnjoj sezoni i sve je više turista, a upravo u biciklizmu vidimo priliku da unapredimo letnju sezonu i postanemo centar ciklo turizma", dodao je Nedeljko Elek, predsednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina.

Prema anketi koju organizatori Trke kroz Srbiju vrše među biciklistima, Jahorina je drugu godinu za redom pretendent za najbolje domaćinstvo i etapno mesto na Trci kroz Srbiju.

"Drago nam je što su biciklisti iz celog sveta zadovoljni uslovima na Jahorini. Drago nam je što sa naše divne planine šalju prelepu sliku u svet i promovišu dodatno naš Olimpijski centar. Istočno Sarajevo i Jahorina su prezadovoljni organizacijom i ponosni smo što je jubilarna 60. Trka kroz Srbiju organizovana u našem gradu i na Jahorini bez ikakvih priblema i bez ijednog slučaja pandemije koronavirusa. Preduzeli smo sve mere zaštite i trud se isplatio. I dve nedelje nakon Trke kroz Srbiju svet priča o poduhvatu Srbije i Republike Srpske jer zajedno smo organozovali i Trku kroz Srbiju i 14. trku Beograd – Banjaluka. Imali smo osam takmičarskih dana bez ijednog propusta u organizaciji i moramo biti ponosni na ovakav poduhvat", istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Direktor Trke kroz Srbiju Vladimir Kuvalja posetiće u narednom periodu Jahorinu i Istočno Sarajevo kako bi čelnim ljudima grada i Olimpijskog centra Jahorina predstavio planove za narednu, 61. Trku kroz Srbiju.

A Kuvaljini planovi su jasni – da se naredna 61. Trka kroz Srbiju ovoga puta završi upravo na Jahorini.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво