Borba protiv rasizma ujedinila "zaklete neprijatelje"

Ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda izazvalo je talas protesta u Sjedinjenim Američkim Državama, koje se nalaze na ivici građanskog rata, ali je ujedinilo ogroman broj ljudi širom sveta. Borba protiv rasizma "pomirila" je i dva zakleta sportska neprijatelja – "Najki" i "Adidas".

Američka kompanija je preko društvenih mreža prvi put poručila nešto što je sušta suprotnost njihovom zaštitnom znaku – "Don't do it".

Objavu na društvenim mrežama podržao je "Adidas" koji je prepoznao važnost trenutka u kojem se nalazi SAD.

"Zajedno je način na koji se krećemo napred. Zajedno je način na koji možemo da napravimo promene", podržali su Nemci svoje velike rivale, da bi potom "Najki" uzvratio emotikonom u obliku srca.

Pošto je Minesota blizu rata, Pentagon je spreman za slanje vojske i to je samo kulminacija nereda koji nekoliko dana bukte u ovoj američkoj državi.

Policajac Derek Šovin će odgovarati za ubistvo pošto je punih osam minuta držao koleno na vratu Džordža Flojda, koji je, kako se vidi na snimku, pokušavao da dođe do daha govoreći da ne može da diše.

Smrt tamnoputog bivšeg srednjoškolskog košarkaša ponovo je u prvi plan izbacila rasne tenzije u SAD, pa su se demonstracije, gotovo istog trenutka, proširile na još nekoliko američkih gradova.

U Detroitu je tokom protesta upucan jedan devetnaestogodišnjak.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво