Nepobediva snuker mašina

Prve nedelje septembra zvanično je otvorena nova snuker sezona turnirom u Beču, ali za one najbolje, pravi izazovi su počeli su odlaskom u Kinu. Od tog trenutka odigrano je šest rangirnih takmičenja, on je učestvovao na pet, na tri je osvojio titulu, dok je na jednom izgubio u finalu.

U poslednjih 12 meseci osvojio je sedam trofeja, među njima i dva od tri najveća – Svetsko prvenstvo u Šefildu i Masters.

Jedan je od samo 14 igrača u istoriji ove igre koji su kompletirali trostruku krunu (Svetsko prvenstvo, Masters i Otvoreno prvenstvo Velike Britanije), a na treba napominjati da je ubedljivo prvi na svetskoj rang listi.

"Ne mogu da dočekam Ju-Kej čempionšip. Pun sam samopouzdanja posle nekoliko turnira. To je nešto na šta ciljam od osvajanja svetske titule. Voleo bih da se nađem u prilici da osvojim sva tri pehara u nizu."

Njegovo ime je Džad Tramp.

Momak rođen pre tačno 30 godina u predgrađu Bristola krupnim koracima gazi ka istoriji snukera i novi je napravio u nedelju u Belfastu – pobedom nad legendarnim Ronijem O'Salivenom.

Tramp je odbranio titulu na Prvenstvu Severne Irske i u reprizi finala savladao "raketu", rezultatom 9:7 u frejmovima.

Pošto je lagano eliminisao Džejmsa Kejhila, Žanga Andu, Si Điahuija, Jana Bingtaoa i Antonija Hamiltona, došao je red na još jedan blokbaster. U polufinalu ga je čekao Džon Higins iz Škotske, u reprizi nedavnog finala iz Krusibl teatra.

Bez obzira što ga je stigao umor od igranja tri uzastopne nedelje (jedan turni u Kini i dva na Ostrvu), putovanja iz Jušana prvo za Koventri, a potom i za Belfast, iznurujućeg finala koje je izgubio od Nila Robertsona (na crnoj kugli u poslednjem frejmu), sakupio je snagu i odigrao najbolje kada je bilo najpotrebnije.

Protiv Higinsa se mučio sa kontrolisanjem bele kugle, jasno je bilo da mu nije dan, ali je fantastičnim potezom koji su mnogi stručnjaci nazvali "najboljim udarcem svih vremena" (pogledajte ispod) trasirao put do finala.

"Počeo sam da igram bolje kada sam pogodio tu crnu. Prethodno sam promašivao jeftine kugle", kazao je Englez.

Ono što je bilo očigledno jeste da je odmah po završetku tog susreta otišao na trening sto i vežbao defanzivne udarce. Kada je izašao na megdan petostrukom svetskom šampionu, koristio je i najmanju priliku koja mu se ukazivala.

Sejfti udarci bili su mu fantastični, u prva tri frejma mu je uspešnost defanzivne igre bila 100% i došao je do prednosti od 2:0. Koliko god bi drugi igrači ustuknili kada Roni krene u "lov", Džad je uradio potpuno suprotno.

Svaki put kada bi protivnik prišao na frejm zaostatka, odigrao bi izuzetan brejk i u dva navrata je mogao do maksimalnih 147. Jednom ga je sprečio "kik" (nepravilan odskok kugli često uzrokovan time što nisu potpuno čiste), a drugi put nije uspeo da potpuno iskontroliše udarce.

"Bila je neverovatna atmosfera u areni. Oba puta kada sam igrao protiv njega ovde je bilo neverovatno. Hala je napravljena za snuker, a ja sam uspeo da sačuvam najbolje udarce za finale. Nisam se osećao sjajno u mečevima koji su prethodili. Završnica polufinala protiv Džona Higinsa inspirisala me je i dala mi samopouzdanje da izađem i protiv Ronija odigram najbolje što umem", rekao je dvostruki uzastopni prvak.

U finišu je odbio još jedan nalet 14 godina starijeg sunarodnika i izjednačio na 11-11 u pobedama. Ne može se mnogo ljudi pohvaliti da nema negativan međusobni skor sa O'Salivenom, jednim od najboljih snukeraša svih vremena.

"Mislim da zbog navijača izvlačimo najbolje jedan iz drugoga. Imali smo nekoliko neverovatnih okršaja u poslednje vreme. Uvek je neizvesno. Kada igram protiv O'Salivena, uvek sam na najvišem nivou. Morate tako igrati protiv Ronija – ako propustite šansu, on će vas pregaziti."

Tramp je tako nastavio fantastičnu sezonu i sva je prilika da se neće uskoro zaustaviti. Sledeći turnir je upravo Barbikan centru u Jorku, od 26. novembra do 8. decembra.

"Što se Džada tiče, ne postoji niko ko može da se takmiči sa njim. Pogledajte Dinga (Đunhuija), on ne radi mnogo toga, nikoga nema da mu se suprotstavi. Jedino koga imate smo Higins, Selbi i ja. Samo mi uspevamo da se zadržimo u vrhu", rekao je O'Saliven koji će u nekom trenutku doći do 37. rangirne titule i osamiti se na čelu liste najuspešnijih snukeraša ispred Stivena Hendrija.

Ako ovako nastavi, Džad Tramp neće biti daleko da ih obojicu nadmaši...

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво