Reprezentacija Srbije umalo savladala šampiona Evrope

Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu poražena je od selekcije Francuske sa 13:7 u borbi za plasman u polufinale Evropskog prvenstva u Lilu u Francuskoj. Reprezentativci Srbije, koji su trenutno na 8. mestu u Evropi, bili su ravnopravan rival domaćinima koji su aktuelni šampioni Evrope.

Od samog početka meča naši reprezentativci su dobro ušli u duel sa rivalom koji brani prošlogodišnju titulu, ali se može reći da im je, uprkos odličnoj igri, nedostajalo i malo sreće da se izbore za ulazak u polufinale.

Naime, na samom početku meča tokom akcije vraćanja početnog udarca protivnika, povredio se Nebojša Rajković, pa je već posle par sekundi igre Srbija ostala bez jednog igrača. U nastavku je posle nekoliko dobro odigranih akcija i osvajanja polovine terena, defanzivni bek domaćina Adel Bafdil preseca jedno dugačako dodavanje i uspeva da postigne tačdaun od 7:0 za Francusku.

Ovo nije pokolebalo srpski tim i na scenu je stupila odbrana Srbije. Prvi napad Francuske završen je posle samo tri akcije. Međutim, posle ove serije Srbija je ostala bez još jednog defanzivca posle povrede Lazara Bućana. Posle nekoliko vrlo uspelih akcija naša reprezentacija uspeva da dođe do tačdauna i izjednačenja sa 7:7 na 25 sekundi pre poluvremena.

U drugom poluvremenu nastavljena je ravnopravna borba. Na početku četvrte četvrtine domaćini opet uspevaju da preseku jedan od naših napada i postignu tačdaun i osvoje 6 poena za 13:7, a iako se sve odvijalo pod veoma spornim okolnostima sudije nisu uvažile primedbe našeg trenera i stručnog štaba. Do kraja meča naša odbrana je uspela da izblokira jedan pokišaj Francuza za postizanje tri poena i pruži našem napadu šansu da postizanjem tačdauna doće do pobede. 

U poslednjim sekundama naš kvoterbek je pokušao dugačkim pasom dodavanje blizu end zone, ali tu je ponovo bio igrač utakmice Adel Bafdil koji je zabeležio treće oduzimanje lopre kojim je obezbedio pobedu Francuzima.

Odbrana Srbije predvođena defanzivnim koordinatorom Predragom Durlićem Vujićem zaustavila je napad evropskog šampiona na osvojenih 115 jardi, tj. na samo 43 jarde trčanjem, a pritom je dozvolila samo tri prva dauna i nula poena.

Naš tim bio je bolji u napadu sa 141 osvojenim jardom, od čega je 124 bilo trčanjima Josovića, Pleve i QB Davida Hanomihl-Lukića.

Za ofanzivnog MVP utakmice izabran je Mihailo Josović sa 75 jardi trčanjem iz 16 nošenja i tačdaunom. Defanzivni MVP meča je naravno bio Adel Bafdil sa tri presečena pasa.

Srbija takmičenje na Evropskom šampionatu nastavlja sledeće godine protiv Austrije. Pobednik tog meča igraće protiv pobednika duela Velike Britanije i Danske za 5. mesto, a poraženi će igrati za 7. mesto. Posle toga sledi novo rangiranje i novi žreb za Evropsko prvenstvo 2021/2022. Srbija će u naredne tri godine nastaviti svoj pohod ka tituli šampiona Evrope. To neće moći da učini sledeće godine, ali već danas počinju pripreme za plasman u polufinale 2021. godine.

Ove godine u mečevima protiv Češke i Francuske reprezentacija Srbije igrala je u sledećem sastavu: Aleksandar Ristić, David Hanomihl-Lukić, Mladen Zlatić, Ivan Pleva, Mihailo Josović, Mihailo Novaković, Filip Vlajić, Bojan Nešić, Stefan Đurić, Filip Nedeljković, Stefan Borković, Miloš Kolibar, Davor Soldo, Tihomir Todorov, Milan Nikolić, Nikola Davidović, Srđan Aleksandrović, Stefan Drecun, Aleksandar Stanković, Dušan Radojević, Aleksandar Blažić, Vladimir Ikraš, Dragan Kovačević, Dejan Šarenac, Predrag Šćekić, Milorad Novaković, Danilo Mijušković, Igor Timotijević, Dušan Novaković, Miloš Janković, Uroš Josipović, Saša Jokić, Luka Vujnović, Nebojša Rajković, Strahinja Grujić, Mihajlo Miškiv, Marko Bates, Ivan Radojičić, Slavoljub Dukovski, Aleksandar Živanović, Aleksandar Borković, Miloš Katić, Lazar Bogićević, Nemanja Vučković, Lazar Bućan, Nenad Andonović, Aleksa Denović, Goran Zec i Željko Stegnjaja.

Stručni štab su činili: Dag Atkins (selektor), Predrag Durlić Vujić (defanzivni koordinator), Miloš Grujičić (trkači), Blažo Bojić (hvatači), Petar Vitorović (ofanzivna linija), Džoš Hepner (defanzivna linija), Vladislav Petković (lajnbekeri), Ljubodrag Anđelković (defanzivni bekovi), Lorens Vilijams (specijalni tim), Aleksandar Milojević (doktor), Aleksandar Milić (fizioterapeut).

broj komentara 0 pošalji komentar