Kuvalja na svetskom putu

Vladimir Kuvalja, dugogodišnji direktor međunarodne biciklističke trke Beograd - Banjaluka i čovek koji je najzaslužniji za to što će se Svetsko prvenstvo Gran Fondo u biciklizmu održati u Banjaluci 2021. godine i zvanično je promovisan u dorektora naše najznačajnije trke Kroz Srbiju.

Vladimir Kuvalja svakako je jedan od najzaslužnijih ljudi za odličnu saradnju biciklističkih saveza Srbije i Republike Srpske i čovek uz čiju pomoć je ove godine 13. put za redom biciklistički karavan sa više od 150 vozača iz 30 svetskih zemalja ponovo prešao granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja tokom spektakularne trke Beograd - Banjaluka.

Po ugledu na najveće svetske trke, Tur de Fransa i trke Điro d Italija, Kuvalja je bio inicijator ideje da ovogodišnja, 59. trka Kroz Srbiju startuje upravo iz Istočnog Sarajeva, i da se čak dve etape na najznačajnijoj trci u Jugoistočnoj Evropi voze kroz Republiku Srpsku.

Istočno Sarajevo i Jahorina su sa velikim oduševljenjem pozdravili i podržali takvu ideju, tako da će se 29. jula vozači iz 30 svetskih zemalja, njih više od 150, okupiti upravo na Jahorini, a potom će u Istočnom Sarajevu biti održano i zvanično predstavljanje timova, te start ovogodišnje trke Kroz Srbiju.

"Velika nam je čast što će ovogodišnja trka Kroz Srbiju startovati upravo iz Istočnog Sarajeva. Za sve ljude u Republici Srpskoj to će biti ne samo čast, već i veliko zadovoljstvo i privilegija, jer će se najpoznatiji biciklistički karavan u ovom delu Evrope čak dva dana nadmetati u Republici Srpskoj, a potom će svi oni ponovo preći granicu sa Srbijom bez zaustavljanja i nastaviće svoju rutu kroz Priboj, Čajetinu, Zlatibor, Mionicu i Požarevac gde će drugog avgusta biti i cilj ovogodišnje trke Kroz Srbiju", ističe Kuvalja.

Svoj odličan rad na međunarodnom nivou Vladimir Kuvalja krunisao je dobijanjem Svetskog šampionata Gran Fondo koji će 2021. godine biti vožen u Banjaluci. Na kongresu Svetske Biciklističke Federacije prošle godine u Insbruku u Austriji, Banjaluka je pobedila u ovom izboru, u konkurenciji italijanskih i francuskih gradova.

"Najviše sam ponosan na to što sam uspeo da jedan takav, svetski događaj, dovedem u Banjaluku i Republiku Srpsku. Uveliko se pripremamo za ovaj biciklistički spektakl i očekujemo da će to biti najbolje organizovano Svetsko prvenstvo do sada. Svetski šampionat u biciklizmu je jedan od najznačajnijih sportskih dogadjaja za Republiku Srpsku i Banjaluku, a na nama je da pokažemo naše tradicionalno gostoprimstvo po kojem je naš narod poznat i da celom svetu predstavimo našu tradiciju i kulturu. Činjenica da su trke Beograd - Banjaluka i trka Kroz Srbiju proglasene događajima od velikog značaja za Republiku Srpsku, dovoljno govori o našem dobro zajedničkom radu i odličnoj saradnji između dva Saveza", dodao je Kuvalja.

Potvrda odličnog rada je i sve veća zainteresovanost svetskih timova i vozača da nastupe na ovogodisnjoj trci Kroz Srbiju koja će po rečima Vladimira Kuvalje uskoro biti i u Prvoj kategoriji Svetske biciklističke federacije, sto bi bio veliki pomak u organizacionom smislu.

"Biće to još bolja prilika da promovišemo naše turističke potencijale. Sama činjenica da su ove godine olimpijska planinska lepotica Jahorina i najlepša srpska planina Zlatibor na ruti trke, govore u prilog činjenici da će ovogodisnja trka Kroz Srbiju biti jedna od najinteresantnijih svetskim kako sportskim, tako i turističkim medijima i svim posetiocima i učesnicima, ali i jedna od najbolje organizovanih trka u poslednjoj deceniji. Priboj će ove godine biti sponzor ,,plave majice" namenjene najboljem brdskom vozaču na trci, a trku Kroz Srbiju završavamo u Požarevcu koji je već proglašavan najboljim domaćinom etape na ovoj prestiznoj manifestaciji. Tu su još i prelepa Mionica i Beograd kroz koji će trka proći. Očekuje nas mnogo izazova u organizacionom smislu, ali kvalitet ekipa koje su se prijavile za ovogodišnju trku pokazatelj su pre svega dobre promocije, dobrog rada i naše težnje da putevima Kroz Republiku Srpsku i Srbiju svim takmičarima obezbedimo najbolje uslove za trku i učinimo da svi koji dođu i posete našu manifestaciju kao i do sada pozele da se vrate u naše krajeve i budu sa nama i narednim godina", naglašava Kuvalja. 

Vlade Republike Srpske i Srbije pokrenule su mnogo značajnih sportskih projekata, a ne izostaje ni podrška trkama Beograd - Banjaluka i trci Kroz Srbiju.

"Zahvalni smo na podršci Srbije, koja je u Republici Srpskoj izgradila i finansirala mnogi sportskih objekata i fiskulturnih školskih sala, gde mladi talenti u Republici Srpskoj imaju priliku da se bave raznim sportovima. Uz kvalitetan zakon o sportu i marljiv i predan rad sportskih radnika, naš sport se može i mora još više razvijati. Moji planovi su upravo vezani za razvoj sporta i mladih sportista", naglašava Vladimir Kuvalja, direktor trke Kroz Srbiju.

Ove godine, trka Kroz Srbiju slavi i veliki jubilej, 80. godina postojanja, što će biti i moto ovogodišnjeg prestižnog biciklističkog takničenja sa gotovo vekovnom tradicijom u našoj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи