Završene Evropske igre

Na Evropskim igrama u Minsku srpski sportisti osvojili su 6 medalja – jednu zlatnu, dve srebrne i tri bronzane. Obezbeđena je i jedna olimpijska kvota u streljaštvu. Utisak je da se više očekivalo, jer se pre četiri godine naš tim vratio iz Bakua sa 16 odličja.

Međutim, tada smo imali duplo više sportista. Evidentno je da su neki podbacili, da je bilo prijatnih iznenađenja, ali i da je za mnoge reprezentativce ovo takmičenje bilo samo pripremna stanica za svetska i evropska prvenstva.

Minsk ćemo pamtiti i po izuzetnoj sportskoj infrastrukturi, ljubaznim domaćinima i povremeno nepotrebnom forsiranju beloruskih sportista  od strane sudija. Slična praksa zabeležena je i 2015. sa reprezentativcima Azerbejdžana, što šteti Evropskim igrama koje pokušavaju da se dobro pozicioniraju na sportskoj mapi sveta.

U Bakuu pre četiri godine je bilo 20 sportova ili pet više nego u Minsku. Dominirali su tada sportisti iz Rusije sa 164 medalje (79 zlatnih, 40 srebrnih, 45 bronzanih), na drugom mestu našao se Azerbejdžan sa 56 odličja (21-15-20), dok je Belorusija zauzela sedmo mesto sa 43 medalje (10-11-22).

U Minsku 2019. sa manjim brojem sportova Rusija je i dalje ubedljivo prva sa 109 medalja (44-23-42). Sada se Belorusija našla na drugom mestu sa 69 odličja (24-16-29), a Azerbejdžan je pao na 10. poziciju - 28 medalja (5-10-13).

Najuspešnija srpska sportistkinja na drugim Evropskim igrama bila je Zorana Arunović, koja je osvojila zlato u gađanju vazdušnim pištoljem i srebro u miksu sa Damirom Mikecom. Rvač slobodnim stilom Stevan Mićić domogao se drugog mesta u kategoriji do 57 kilograma.

Bronze su izborili Mate Nemeš (rvanje grčko-rimskim stilom), Dmirti Gerasimenko (sambo) i Vladimir Gajić (sambo). Olimpijsku kvotu ispunila je Sanja Vukašinović u streljaštvu.

Naredne Evropske igre održaće se u Poljskoj 2023. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи