Velimir Stjepanović za RTS: Oduvek sam se osećao kao Srbin

Plivački savez Srbije potpisao je sporazum o saradnji sa međunarodnom plivačkom ligom Enerdži standard. To je jedna od važnih sportskih organizacija koja u svojim redovima ima neka od najuglednijih imena svetskog plivanja. Velimir Stjepanović, plivač bio je gost "Hronike".

U razgovoru sa Slađanom Tomašević, Velimir Stjepanović je naglasio važnost ovog ugovora i šta on donosi, takođe se osvrnuo na svoju karijeru i zašto je odlučio da pliva za Srbiju. Rekao je šta planira u nastavku karijere i koliko će, otprilike, ona trajati. 

Zašto je ovaj ugovor važan, koliko će to pomoći našim plivačima?

"Ima nekoliko stvari. Prvo za plivača je bitno jer ima više takmičenja, samim tim više će sport biti popularan, više će da se u njega ulaže. Ovaj sport nije najgledaniji, trenutno, a mladi će moći da dođu i gledaju plivanje. Ono što će izuzetno biti dobro je što će najbolji plivači biti u prilici da se takmiče tokom cele godine, a ne samo na jednom ili dva puta godišnje, što je trenutno slučaj."

"Ima jedno takmičenje u decembru i eventualno u julu ili avgustu. I čak to u decembru se ne važi nešto preterano, pošto je to u malom bazenu i niko ne gleda to, a sve što je u julu ili avgustu to je veliki bazen od 50 metara, olimpijski i to se mnogo više ceni."

"U suštini, mi imamo jednom godišnje veliko takmičenje i svake četiri godine imamo olimpijske igre što je onako najveća stvar. Tako da mislim da je ovo jako bitno da se uvede. Naravno, to neće biti preko noći trebaće vremena da se to razvije, ali ja mislim da će to biti, ne dok ja sad plivam, već za mlađe plivače."

Dokle ćeš još da plivaš? Da li postoji neki limit ili sportista sam oceni?

"Na sportisti je da sam odluči. Ja još imam ciljeve koje hoću da ispinim. Želim da osvojim olimpijsku medalju. Da osvojim svetsku medalju. To su neki ciljevi što bih ja hteo da ostvarim." To je još definitivno dve-tri godine, a posle toga ću videti. Zavisi od toga kako se osećam, kako bude išlo."

Tvoja životna i sportska priča je veoma neobična. Pored tvog imena stoji - rođen u Abu Dabiju, član plivačkog kluba u Dubaiju i srpski plivač.

"Svuda je čudno ime Velimir Stjepanović, ali nije to bilo nešto bitno, nego u tom vremenu mnogo ljudi nije bilo iz Dubaija nego žive tamo, nisu bili lokalci, tako da to i nije tako čudno. Mi smo u školi imali preko 113 zemalja. Tako da nije bilo toliko čudno. Roditelji su otišli tamo pre 25-30 godina i mo smo jednostavno ostali tamo. Jeste čudna priča, ali ja sam plivao za taj klub jer sam bio tu."

Zašto si odlučio da plivaš za Srbiju?

"Nekako mi je to bilo korektno. Nekako se osećam da mi je ovo kuća, da mi je ovo dom i da sam uvek bio Srbin i to se pokazalo sada kada živim ovde. Baš sam se lepo uklopio i nekako mi prija da živim ovde. Tako da mislim da sam napravio dobru odluku što sam došao ovde."

Doživeo tišinu na Evropskom prvenstvu u Berlinu 2014. Kako je to bilo?

"Do tišine je došlo zato što je to bilo u Berlinu i u trci je bio Paul Biderman, koji drži svetski rekord na 200 metara kraul i bio je Janika Anjel Francuz, koji je završio kao treći na kraju. On je bio Olimpijski šampion 2012. On je otplivao najbrže vreme na 200 metara kraul, kada su skinuli ona odela, sada imamo samo nogavice, da kažemo. To je bila tišina jer su svi mislili da je on pobedio, krenuli su da se deru, ali onda su videli da je prvo mesto ispred mene i to je promenilo reakciju publike".

Od 15. do 17. marta održava se državno prvenstvo u plivanju u "SC Novi Beograd", na kome ti učestvuješ.

"Da plivaću u pet disciplina."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи