Brejdi i Beliček nastavljaju put kroz istoriju, šesta titula za Patriotse

Nju Ingland patriotsi osvojili su šestu šampionsku titulu u sudaru beskompromisnih odbrana na stadionu "Mercedes–Benc" u Atlanti. Svega tri poena do finala potentnih Remsa trijumf su defanzivne taktike velikog trenera Bila Beličeka. "Marun 5" i Trevis Skot razočarali Ameriku. Nju Ingland – Los Anđeles 13:3. Džilijan Edelman zasluženo igrač finala. Protesti u Nju Orleansu.

Konfete su ispunile stadion "Mercedes–Benc" u Atlanti, kada je kvoterbek Patriotsa Tom Brejdi tri sekunde pre kraja meča kleknuo na teren i označio početak slavlja za jednu od najboljih ekipa u istoriji tog sporta. Šesta titula u poslednjih 18 godina izazvala je vlasnika Patriotsa Roberta Krafta da se posebno zahvali Beličeku i Brejdiju, čija je igra u ovom finalu ostala daleko u senci gotovo savršene odbrane.

"Svi su nas otpisali pred ovu sezonu... Slatko je, i te kako je slatko", rekao je Beliček neposredno posle meča.

Publika je klicala Brejdiju, koji je posebno zahvalio publici, navodeći da se osećao kao da je igrao na domaćem terenu, stadionu "Džilet".

Hvatač Patriotsa Džulijen Edelman proglašen je za igrača finala.

Sam meč bio je okršaj sjajnih odbrana, koje su proizvodile ogroman pritisak na oba kvoterbeka, Brejdija i Gofa, pa je posle dve četvrtine Nju Ingland imao svega tri poena prednosti u jednom od najneefikasnijih poluvremena u finalima Superbola.

Suštinski, delovalo je kao da su Beliček i trener Remsa Šon Mekvej prepisali taktiku od Žozea Morinja, "parkirali autobuse" daleko od "crvene zone" i čekali grešku rivala.

Jedini "tačdaun" na utakmici postigao je Soni Mičel u akciji koja je usledila posle sjajnog hvatanja Roba Gronkovskog, čije je rvanje sa dvojicom rivala dovelo Patriotse na dve jarde od cilja. Mičel je, tim potezom, postigao šesti tačdaun trčanjem u plej-ofu i postao najuspešniji novajlija u istoriji lige.

Sa ukupno 16 postignutih poena, utakmica Patriotsa i Remsa bila je najneefikasnija u finalima NFL lige.

Amerikanci su prilično razočarano reagovali na nastup grupe "Marun 5" i Trevisa Skota na poluvremenu, nazivajući ga najgorim u tradicionalno spektakularnim poluvremenima Superbola. Posle jednako neubedljivog Džastina Timberlejka prošle godine, američki mediji smatraju da će organizatorima biti jako teško da bilo koga ubede da nastupa u narednom finalu.

U neizbežnoj politizaciji svih događaja, pobeda Patriotsa izazvala je niz ciničnih komentara među američkim liberalima, koji su primetili da će predsednik Donald Tramp konačno moći da primi neke od šampiona u Beloj kući, pošto je čitav niz velikih timova, iz političkih pobuda, odbio da se pojavi na tradicionalnim prijemima u domu američkih predsednika.

Patriotsi su, za razliku od NBA šampiona Golden stejta, otišli u Belu kuću, dok je poseta šampiona u bejzbolu, bostonskih Red soksa, najavljena za sredinu februara, mada je veliko pitanje da li će ta svečanost, zbog blokade vlade SAD, uopšte biti moguća. Nekoliko igrača Red soksa unapred je najavilo da neće ići kod Trampa, ali je tim prihvatio poziv.

Finalu NFL lige prethodio je protest desetina hiljada ljudi u Nju Orleansu, koji smatraju da su njihovi Sejntsi ozbiljno oštećeni u srceparajućem meču sa Remsima.

Remsi, koji važe za veoma efikasnu napadačku ekipu, postigli su samo tri poena, a sa druge strane, Patriotsi, koji su takođe ofanzivno orijentisani, do titule su došli veoma disciplinovanom i čvrstom odbranom, ali i "smrtonosnom" u napadu kada je to najpotrebnije.

U prvoj četvrtini nisu viđeni poeni, druga je pripala Patriotsima (3:0), da bi istim rezultatom Remsi osvojili treću deonicu, pa se ušlo u neizvesnu završnicu.

U finišu meča, Patriotsi su stigli do prvog i jedinog tačdauna. Brejdi je sjajno uposlio Gronkovskog, a nakon toga Soni Mičel je istrčao sve do finalne zone, pa su Patriotsi vodili sa 10:3.

U ključnom napadu u završnici meča u kom su Remsi bili veoma blizu tačdauna ili pozicije za postizanje poena, Gilmor je presekao pas Gofa ka Brendlinu i time je praktično meč bio rešen.

Tom Brejdi osvojio je svoj šesti Superbol i time dodatno pojačao status "najboljeg svih vremena". Brejdi je u finalnom meču prebacio 262 jarda. 

U redovima Petriotsa, Edelman, koji je proglašen za MVP-ja meča, imao je 141 uhvaćen jard, dok je Mičel istrčao 94 jarda.

U redovima Remsa, Gof je prebacio 229 jardi.

Nju Ingland patriotsi su osvajanjem 53. Superbola stigli do šestog Lombardijevog trofeja i time se izjednačili sa Stilersima po broju trofeja.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво